ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzurum şehidini uğurladı
Erzurum şehidini uğurladı
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
16 Aralık 2013 Pazartesi - 12:19

Kazım Karabekir'in Kızı Babasını anlattı

Timsal Karabekir, babasının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e suikast girişimine bulaştırılmak istendiğini ve bu yüzden idamla yargılandığını belirterek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk hasta yatağındayken babamla görüşüp helalleşmek istemiş, ancak bu isteği babama haber verilmemiş” dedi.

Kazım Karabekir in Kızı Babasını anlattı

AFYONKARAHİSAR (İHA) - Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir, babasının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e suikast girişimine bulaştırılmak istendiğini ve bu yüzden idamla yargılandığını belirterek, “Gazi Mustafa Kemal  Atatürk hasta yatağındayken babamla görüşüp helalleşmek istemiş, ancak bu isteği babama haber verilmemiş” dedi.
Tarihi şahsiyetlere yönelik düzenlediği anma gecelerine bir yenisini daha ekleyen Afyonkarahisar Belediyesi, bu kez İstiklal Savaşı'nın önde gelen kahramanlarından olan Kazım Karabekir Paşa'yı andı. Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Eğitimci-Yazar İhsan Akar tarafından düzenlenen anma programı, Eski Halk Eğitim Merkezi (RAM) Salonu'nda gerçekleştirildi. Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir'in babasının bilinmeyenlerini anlattığı geceye katılım yoğun oldu. Özellikle akademisyenler, eğitimciler ve öğrenciler programa büyük ilgi gösterdi.
Konuşmasına Kazım Karabekir'in İstiklal Marşı yarışması için yazdığı ‘Türk Yılmaz’ şiirinde geçen ‘Cihan yıkılsa Türk yıkılmaz’ sözleriyle başlayan Timsal Karabekir, fotoğraflar ve anılar ışığında babasını anlattı. Askeri, siyasi ve aile hayatından yaşadığı acılara kadar tüm yönleriyle Kazım Karabekir'i anlatan Timsal Karabekir, bazı tarihi gerçekleri de katılımcılarla paylaştı.
“O GÜN TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULMUŞTUR”
Timsal Karabekir, doğu vilayetlerinde babasının yetim çocukları okutan, kurslara gönderen bir 'yetim babası' olarak bilindiğini anlatarak, "Okullarda her konuda kurs vererek onları eğitirdi. Kurduğu okulda yetimhanedeki yavruları için ağaç bayramı, kitap bayramı yapardı. Okumak onun için önemliydi. Kitap bayramını, peygamberimizin doğum gününde yapmıştı" dedi.
Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal Paşa'yı Anadolu'ya çağırarak, "Ben 15. Kolordu'nun başında Erzurum'a gidiyorum. Sizi bütün kolordumla destekleyeceğim" dediğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Amasya Genelgesi İngilizleri kızdırır. Osmanlı Hükümeti’ne baskı yaparak Mustafa Kemal Atatürk’ün tutuklanmasını isterler. Bu emir Kazım Karabekir'e verilir. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Erzurum'dayken Karabekir'e verilen emri duymuş, her ne kadar kendisini İstanbul'dan doğuya davet eden Karabekir o olsa da yine de tedirgin olmuştur. Kazım Karabekir gelir. Sivil olan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın karşısında asker selamı verir ve 'Paşam dün olduğu gibi bugün de bütün kolordumla emrinizdeyim' der. İşte o gün İstiklal Harbimiz başlamış ve kazanılmıştır. O gün Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur."
“BABAMIN PARTİSİ HAKSIZ BİR ŞEKİLDE KAPATILDI”
Kazım Karabekir'in çok partili hayata geçmek için Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya yardım etmek amacıyla Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nı kurduğunu, ancak fırkanın Şeyh Sait isyanı gerekçe gösterilerek haksız şekilde kapatıldığını söyleyen Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal'e suikast girişimine de bulaştırılmak istendiğini ve idamla yargılandığını hatırlattı. Babasının bu olaydan sonra uzun yıllar şu anda müze olan Zürafalı Köşk'e kapandığını söyleyen Timsal Karabekir, Mustafa Kemal'in hasta yatağındayken Kazım Karabekir'le görüşüp helalleşmek istediğini, ancak bu isteğin Karabekir'e haber verilmediğini, durumu sonradan öğrenen babasının 'Bilseydim giderdim' dediğini de sözlerine ekledi.
Katılımcılara zaman zaman duygusal anlar yaşatan program sonunda Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık tarafından Timsal Karabekir'e çiçek takdim edildi.

 
Vali'den Jandarma'ya ödül
 
"Off Road" Heyecanı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 16 Aralık 2013 Pazartesi 17:33

davutoğlu ermenilere erzurumdan ev alın dediyse o benim dışişleri bakanım olamaz sıra ermenileremi geldi.ermeniler türkiye bizim topraklarımızı kürtlere veriyor diye sitem etmişti.davutoğlunun vazifesi türkiyeyi paylaştırmakmı.bu milletinde aklımı yok hala akp ye oy veriyorlar.ermenilerden erzurumlular neler çekmiş biz böyle koyun olduktan sonra bir nenehatun gerekir yada bir musibet.

Yorumu oyla      7      4  
misafir 16 Aralık 2013 Pazartesi 16:02

kazım Karabekir paşamız , nene hatunumuz ve nice binlerce insanımız bu vatanı ermeniler başta olmak üzere dış güçlere karşı korumuş ve vatanın türk yurdu olduğunu ilan etmiş ama A.davutoğlu ise Ermenilere erzurumdan ev alabilirsiniz demiş o zaman biz niye savaştık bari Ermenilere verseydik.Site yönetiminden isteğim sayın zekai beyin açıklamasını yayınlayın.Biz bu vatanı kolay kazanmadık ama kolay kolay yabancılara veriyoruz.

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırbaş sorguladı: ‘Mutlu bir hayatın neresindesin’
Proje Avrupa Birliği Bakanlığı, Ulusal Ajans ve Avrupa Komisyonu tarafından ...
Erzurumlu Matrak’ı bilmiyor..!
Osmanlı oyunu olan Tarihi Cenk Sporu Matrak’ın Erzurum’da da yaygınlaştırılması ...
Kemhan Camisi yeniden ibadete açıldı
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Kemhan Camisi Erzurum ...
 
Kar kalınlıkları açıklandı
DİLEK BAYRAK-Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kayak Merkezleri kar kalınlıklarını açıkladı.
1001 Hatim, 1001 Tefsir başlıyor
Erzurum'da geçmişten günümüze kadar gelen 1001 Hatim geleneğine bu yıl ...
Narman Peri Bacalarında Kırmızı Beyaz Buluşması
Narman İlçesi’nde bulunan Peri Bacaları kar örtüsüyle birlikte adeta gelinliğini giydi
 
EDT’de ‘Anlatılan Senin Hikayendir’
DİLEK BAYRAK-Erzurum Devlet Tiyatrosu bu hafta ‘Anlatılan Senin Hikayendir’ ...
Külliyeye paraşütlü tanıtım
Seyyit Hacı Ahmet Baba ile Seyyit Hacı Mevlüt Baba Yaşatma Yardımlaşma ...
Kapaklıkaya, PMYO’da konferans verdi
Erzurum Polis Meslek Yüksekokulunda Kişisel Gelişim Uzmanı Alişan Kapaklıkaya ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva