ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
HABERLER>EĞİTİM
4 Temmuz 2023 Salı - 09:50

Kaygusuz’dan tercih uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) LGS merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan tercih başvuruları, 19 Temmuz'a kadar yapılacak.

Kaygusuz’dan tercih uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) LGS merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan tercih başvuruları, 19 Temmuz'a kadar yapılacak. Adaylar, "merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar", "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olmak üzere üç grupta tercih yapacak.
“Doğru meslek seçimi için ilk adım lise”
Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilere seçimlerinde yardımcı olmak amacıyla tercih başvuruları aşamasında “Lise Tanıtım Kılavuzu” hazırladı ve yayınladı. Erzurum Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, meslek seçiminde 8. sınıfın özel bir önemi olduğunu hatırlatarak, “Bu yıllarda yapılan bir seçimin yaşamın ileriki yıllarını derinden etkileyeceği unutulmamalıdır. Bu aşamada verilen doğru bir karar ileride mutlu bir yaşam sürdürmeyi sağlarken verilen yanlış bir karar ileride geçmişini ve tercihlerini sorgulayan, bezgin, kafasında soru işaretleri ile dolaşan insanlar yaratacaktır. Doğru lise tercihi demek; öğrencinin gelecekteki hedeflerine ulaşması için ilgi, yetenek ve yaşam koşullarına göre belirlediği bir lisede öğrenim görmeyi seçmesi ve istikrarla orada yoluna devam etmesi demektir. Meslek seçimi için de ilk adım, kuşkusuz lise tercihidir. Bu önemli karar aşamasında öğrencilerin ve ailelerinin göz önünde bulundurmaları gereken bazı konular vardır.” dedi.
“Doğru okul, doğru tercih, doğru meslek”
Öncelikli olarak öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir okul seçebilmelerinin öneminden bahseden Kaygusuz, “Merkezî sınav puanı, okul başarı puanı gibi akademik başarıyı ölçen ve yansıtan sayılar, lise tercihi sırasında göz önünde bulundurulan, dikkate alınan sayısal verilerdir; ancak yalnızca "başarı sırası" gözetilerek yapılan tercihler "doğru tercih" olarak nitelendirilmemelidir. Örneğin avukat olmayı isteyen bir öğrenci merkezî sınav puanı Fen Lisesine yerleşebilmesi için yeterli olduğundan orayı tercih etmiş ise 4 yıl boyunca fizik, kimya, biyoloji gibi meslek hayatında ihtiyaç duymayacağı dersleri alacağından onun doğru bir liseyi tercih ettiği söylenemez. Kişinin ilgi ve ihtiyaçlarına cevap veren ve meslek yaşamında alt yapı oluşturacak dersleri alabileceği bir okula yönlendirilmesi eğitim açısından daha doğru olacaktır.” diye konuştu.
“Orta öğretime geçiş süreci önemli”
Kişinin tüm hayatı boyunca mutlu olacağı bir mesleği yapmak için doğru bir liseyi seçmesi gerektiğini anlatan Erzurum Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, şöyle devam etti, “ Eğitim, bir milletin gelişmesinde ve dünya milletleri arasında öne çıkmasında temel yapı taşıdır. Çağın gereklerine uygun, hayatın kendisi olan bir eğitimle sağlıklı nesiller yetiştiren bir millet, gelecek tasavvurunu oluşturabilir. Bireylerin ihtiyaçlarına, beklentilerine, yeteneklerine ve fıtratlarına uygun bir eğitim; milletin geleceğini de sağlam bir temel üzerinde şekillendirir. Doğumla başlayan öğrenme süreci ancak hayatın her anına nüfuz eden bir eğitim anlayışıyla insanın tekâmülüyle sonuçlanabilir. İnsan gelişiminin kritik evrelerinde yapılacak doğru bir rehberlik; gerek bireysel gerekse toplumsal amaçların gerçekleşmesini sağlayabilir. Bu evrelerden biri de temel eğitim sonrasında orta öğretime geçiş sürecidir.”
“Gençlerimizin tercihleri bizim için değerli”
Orta öğretime geçiş sürecinde öğrencilerin bireysel özelliklerine, kişiliklerine, yeteneklerine ve amaçlarına uygun bir şekilde yapılacak rehberlik; gençlerin daha başarılı ve mutlu bir eğitim hayatlarının olmasını ve kendilerini gerçekleştirmelerini sağlayacağını hatırlatan Kaygusuz, “Gençlerimizin tercihleri bizler için değerlidir, kendileri için de gerçekleştirmek istedikleri hayallerinin ilk adımıdır. Bu nedenle tercih sürecinde öğrencilerimizin hedeflerini belirlemeleri ve bu doğrultuda ilk adımlarını atmaları için gerekli bilgi ve rehberliği sağlıklı bir şekilde sunmalıyız. Tercihlerinin kendileri için güzel bir geleceğin ilk adımı olmasını temenni ediyor ve bütün gençlerimize "Her daim yanınızdayız." diyorum.” şeklinde konuştu.

 
Feyzullah Efendi Konağında zamanda yolculuk
 
Bilge Ailesi yasta
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ’de bayramlaşma
Kurban Bayramı münasebetiyle Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) bayramlaşma ...
İbrahim Hakkı Fen Lisesi mezunları STK kuracak
Erzurum’un köklü okullarından biri olan İbrahim Hakkı Fen Lisesi mezunları, ...
 ETÜ’de mezuniyet coşkusu
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet ...
 
Atatürk Üniversitesinden Balkanlar açılımı
Atatürk Üniversitesinin Uluslararasılaşma Stratejisi kapsamında hedef ...
Bayrakçeken’den bilimsel başarıya motivasyon desteği
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, Proje Geliştirme ...
Manas’ta mezuniyet coşkusu
Manas Üniversitesi'nde her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce öğrenci ...
 
Tekin’den Türkiye Yüzyılı değerlendirmesi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Eğer Türkiye Yüzyılı’nı inşa edeceksek ...
Erzurum Yükseköğretim Göstergeleri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Verilerde Erzurum’da ortalama eğitim süresi ...
Rektör Çakmak ETÜ vizyonunu paylaştı
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Erzurum’daki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva