ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kolordu Komutanı Algan’a gençlik ziyareti
Kolordu Komutanı Algan’a gençlik ziyareti
Erzurum’dan Ahlat’a tarih köprüsü
Erzurum’dan Ahlat’a tarih köprüsü
Özel gereksinimli bireyler Hadis’te yarıştı
Özel gereksinimli bireyler Hadis’te yarıştı
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Erzurum eksi 6’yı gördü
Erzurum eksi 6’yı gördü
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
28 Ekim 2010 Perşembe - 06:43

Kasil uyardı..

Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Raci Kasil, ağız kokusunun başlangıcının dişler olduğunu belirterek, dişlerin sürekli temiz ve bakımlı tutulması gerektiğini bildirdi.

Kasil uyardı..

//KASİL’DEN AĞIZ VE DİŞ BAKIMI UYARISI
Başhekim Dr. Raci Kasil, ağız kokmasının çocukluktan başlayan bir rahatsızlık olmadığını, daha çok erişkin dönemde ortaya çıktığını söyledi. Kasil, “Hem özel yaşamı hem de sosyal yaşamı olumsuz etkileyen ağız kokusunun birçok nedeni vardır. Bu nedenler, diş fırçalamamaktan başlayıp, ülsere kadar uzanabilir.” dedi. Ağızdaki hatalı protezlerin, gıda birikintileri ve diş çürüklerinin ağız kokusunda önemli rol oynadığını vurgulayan Kasil, “Diş eksikliği, dişlerdeki madde kaybı nedeniyle yapılmış olan krom ve köprü protezlerinin işlenmesi aşamasında özellikle gövde kısımlarının hijyenik olarak şekillendirilmemesi, iyi cilalanmaması yüzünden bu bölgelere gıda artıkları sıkışır. Bu artıklar zamanla ağızda kokuşur ve ağızda hoş olmayan bir kokuya neden olur.” diye konuştu.
//BOL SU İÇİN
Kronik bir ağız kokusuna sahip olanların, düzenli olarak diş kontrolleri yaptırmaları ve günde en az 8 bardak su içmeleri tavsiyesinde bulunan Kasil, bu tür kişilerin kahve ve alkol kullanımından da uzak durma mecburiyetinde olduklarını kaydetti. Kasil, “Ağız kokusu olan bir kişi ağız hijyenine çok önem vermeli ve dişlerini günde en az 3 kere fırçalamalıdır. Ağız kokusu olan bir hasta, ilk önce bir diş hekimine müracaat etmeli. Ağız kokusu oluşturacak bir neden bulunamazsa, gastroenteroloji ve KBB uzmanlarına başvurmalıdır.” diye konuştu.
//“AĞIZDAKİ KOKU SADECE DİŞLERDEN KAYNAKLANIYOR OLMAYABİLİR!”
Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Kasil, ağız kokusunun ölü bakterilerin atık maddesi olan ve “volatile sülfür” adı verilen bir gazdan kaynaklandığını ifade ederek, ‘Nefeste oluşan kötü koku, büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. Ağız içi bir enfeksiyon, ilerlemiş bir diş eti hastalığı ya da sadece ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleşen bakteriler kokuya sebep olurlar. Kokuya sebep olan diğer sistemik problemler ise; tonsilit, akciğer iltihabı, sinüzit, şeker hastalığı (aseton kokusu), mide bağırsak hastalıkları, böbrek yetmezliği (balıksı koku), karaciğer ve metabolizma bozukluklarıdır. Bu hastalıklar içinde hastanın en kısa zamanda bir KBB veya dahiliye uzmanına başvurması gerekir.” dedi.
//KASİL’DEN AĞIZ KOKUSUNA KARŞI ÖNEMLİ TAVSİYELER
Ağız kokusunun öncelikle sebebi teşhis edilerek buna göre tedavisinin yapılması gerektiğini ifade eden Kasil, “Ağız içi kaynaklı kokularda, tüm çürükler tedavi edilmeli, diş eti hastalığı tedavi edilmeli, cepler ve diş taşları elimine edilmeli ve gömük ve yarı gömük 20 yaş dişleri çekilmelidir. Tüm bunların dışında, her öğünden sonra dişler 3 dakika fırçalanmalı ve günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçası kuru ve temiz bir yerde muhafaza edilmeli ve kullandıktan sonra iyice yıkanmalıdır. Dil, çok girintili ve pütürlü yapısı sebebiyle bakterilerin rahatça yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir. Eğer fırçayla bu yüzeyi fırçalamaktan rahatsız oluyorsanız, temiz bir plastik kaşık kullanarak dili kökünden ucuna kadar sıyırarak temizleyiniz.” tavsiyesinde bulundu.
Nane şekeri, ağız spreyleri ya da gargaraların ağız kokusunu önlemediğine, 5-6 dakika gibi sadece kısa bir süreliğine engellediğini dikkat çeken Kasil, “Ağız kokusunu önlemek için yüzde 50 su ve yüzde 50 hidrojen peroksitten hazırlayacağınız bir gargara, olumlu etki sağlayabilir. Gıda kaynaklı sarımsak, soğan, alkol ve benzeri kokularda ise ertesi sabah aç karnına içilen bir bardak soğuk süt, kokuyu belirgin miktarda azaltır.” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Organ bağışı bilincimiz yeterli düzeyde değil
Sağlık Bakanlığı Doğu Anadolu Bölgesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü ...
Sunexpress’den yeni uçuş hizmeti
Sunexpress Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, Adnan Menderes Havalimanı'nın ...
2011’e görüntü kirliliği perdesi
Erzurum’un ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan ...
 
Kar beklerken, leylaklar çiçek açtı
Oltu ilçesinde kış mevsimine yaklaşılırken, çiçek açan leylaklar görenleri şaşırtıyor.
Dadaş mucit destek istiyor
Erzurumlu Cengiz Çelebi, ayda 50 liraya, bir çok buluşa imza atıyor. Şimdiye ...
Engelliler için komisyon oluşturuldu
Erzurum Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu bünyesinde İl Engelliler Komisyonu'nun ...
 
Şifa'dan Sağlıkta yeni hizmet
Erzurum Şifa Hastanesi’nde York test, yapılmaya başlandı. Şifa Hastanesi ...
Hava Kirliliğiyle etkin mücadele dönemi
Erzurum Valiliğinden kömür açıklaması yapılarak hava kirliliğine karşı ...
Oltu Çayı’nda görsel düzenleme
Oltu ilçesindeki Oltu çayı etrafındaki duvarlara belediye ekiplerince ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva