ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>BÖLGEDEN
16 Mart 2017 Perşembe - 11:29

Kargapazarı Müfrezesi şehitlerine vefa

NESRİN ÇETİNKAYA-Osmanlı-Rus savaşı döneminden kalan tabyalar, savaş alanları ve şehitlikleri ortaya çıkarmak, gündeme taşımak ve ihyasını sağlamak amacıyla, hazırlanan “Zafer ve İnanç Yolu Projesi” kapsamında keşfedilen Kargapazar Müfrezesi Şehitliği’nde çalışmalara start veriliyor.

Kargapazarı Müfrezesi şehitlerine vefa

Osmanlı-Rus savaşı döneminden kalan tabyalar, savaş alanları ve şehitlikleri ortaya çıkarmak, gündeme taşımak ve ihyasını sağlamak amacıyla, ATAK Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneğince hazırlanan KUDAKA tarafından finanse edilen “Zafer ve İnanç Yolu Projesi” kapsamında keşfedilen Kargapazar Müfrezesi Şehitliği’nde yapılacak çalışmalara start vermek için dün valilikte toplantı gerçekleşti. Nisan ayının başlarında çalışmaların başlayacağı kararı alınan toplantıda, Kargapazar mevkiine Osmanlı ve Rus harbini anlatan birde anıt yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Projenin Ağustos veya Eylül ayı içerisinde tamamlanması planlandı.

Erzurum’da ki Osmanlı- Rus savaşı döneminden kalan Kargapazar Şehitliği’ni gündeme getirerek, ihyasını sağlamak amacında olduklarını belirten ATAK Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Çetin Bayram, Vali Seyfettin Azizoğlu’nun talimatları doğrultusunda burada yapılacak olan çalışmalara değindi.

Kargapazar Müfrezesi Şehitliğinin tarihte ki önemine işaret eden Bayram, “Projemiz Kargapazar Müfrezesi şehitliğinin ihyası. Bu proje, KUDAKA tarafından desteklenen Erzurum ATAK Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği tarafından yapılan Zafer ve İnanç Yolu isimli bir proje. Projenin amacı, Erzurum’da ki özellikle Osmanlı-Rus savaşı döneminden kalan tabyalar, savaş alanları, şehitlikler bunları ortaya çıkarmak, gündeme taşımak ve ihyasını sağlamak. Çünkü bunlar yüksek dağ geçitlerinde, ıssız yerlerde bulunan şehitlikler, mezarlıklar. Burası özellikle 1916’da ki Erzurum’un 11-16 Şubat 1916’da ki son işgali sırasında ki Rus ordusuyla Osmanlı 3.ordusunun buradaki savaşı neticesinde şehit düşen askerlerimiz bunlar. Kargapazar müfrezesinin şöyle bir özelliği var, burası her iki ordu için de ciddi bir savaş tekniklerinin kullanılabildiği bir yerden ziyade meteorolojik şartlarla mücadeleye dönüşmüş. Yani amansız tipiler, fırtınalar, Rus kayıtlarında atlı bir insan boyu tarif ediliyor karın boyutu. Türk kayıtlarında telgraf direkleri boyutunda kardan bahsediliyor, oda yaklaşık 6 metre. Günümüzde aklımızın, hafızalarımızın alamayacağı bir şey bu. Böyle bir durumda orda her iki ordunun çok ciddi mücadelesi söz konusudur” ifadelerine yer verdi.

KARGAPAZAR’IN TARİHTE Kİ ÖNEMİ

Şehitliğin ve savaşın detaylarını paylaşan Bayram sözlerini şöyle sürdürdü; “Rus ordusunun komutanı General Yudaniç, Erzurum’un yakınlarına kadar geldiğinde çoğunluğu Sultan Abdülhamit döneminde yapılmış savunma tabyalarını görüyorlar. Bunu gördüklerinde 93 harbinde geldiklerinden çok daha farklı olduğunu Erzurum’un etrafının çok daha güçlendirildiğini anlıyorlar. Açıkta geceleyemeyecekleri için askerler bir an önce Erzurum’a girme derdindeler. Ya geri çekilecekler, ele geçirdikleri Pasinler, Köprüköy veya Sarıkamış’a doğru orada yazı bekleyecekler ya da Erzurum’a saldıracaklar. Onlar şunu tercih ediyorlar, 1915’de Çanakkale’de İngiliz, Fransız ordusunun geri çekilmesiyle boşa çıkan birliklerin Rus Çarı 2. Nikolay buraya yani Kafkas Cephesine nakledilebileceğini düşünerek bir an önce Erzurum’u işgal emri veriyor. Bu görevi de en yetenekli Komutanı General Yudaniç’e veriyor. Oda Erzurum’un yakınlarına kadar gelip tabyaları görünce hem ağır muasarat kuşatma topları olmadığı için hızlı bir karar ve müthiş bir kurmay zekâsıyla gözünü hemen Pasinlerden Erzurum’a gelirken sağ taraftaki Kargapazar dağlarına dikiyor. Kargapazar’da ki savaşın önemi şu, mücadele eden birliklerimiz burada ki yarma, kuşatma harekâtını geciktiriyorlar.”

BURADAKİ HAREKÂT ÇOK KÜÇÜK KALMIŞ

Kargapazar mevkiinde yapılan savaşın çok anlatılmadığını ve tarihte çok az yer tuttuğunu vurgulayan Bayram, “Burada ki mücadele çok anlatılmamış, detaylandırılmamış çünkü burayla alakalı anlatılan çok az şey var. Savaşın geneline bakılmış hep, burada ki harekât çok küçük kalmış. Biz buraya Kargapazar Müfrezesi isimi bir müfreze ile müdahale ediyoruz. Bizim burada kaynaklarımız var. Eski Erzurum Mebusu ve bu savaşa topçu subayı olarak katılmış Tümgeneral Vehbi Kocagüney’in Erzurum Kalesi ve Savaşları isimli kitabında Kargapazar mücadelesi her iki ordunun da müthiş bir vazife yaptığını gösteriyor. Ve Şubat ayında Kargapazar dağını tırmanmak Vehbi Kocagüney’e göre Rus ordusunun burada yaptığı şey gerçekten askerlik adına çok büyük ve saygı duyulması gereken bir mücadele. Aynı zamanda bizim askerlerimizin de o şartlarda çatışmaya girmesi çok büyük bir askeri olay” diye ifade etti.

ŞEHİTLİK İHYA EDİLCEK

Kargapazar şehitliğinin ihya edilerek Osmanlı-Rus harbini, mücadelesini, o zamanın ruhunu anlatan, yansıtan iki anıtında karşılıklı olarak dikileceğini kaydeden Bayram, “Bizimde burada ki olayımız şu Kargapazar şehitliğinin ihya edilip, Türklerin geldiği yerde bir Türk anıtının, Rusların geldiği yerde ise bir Rus anıtının karşılıklı olarak yapılması. Burada iki önemli detay var, Ruslar bizimle o dönemin mevcut konjonktürü çerçevesinde dürüst bir düşman olarak savaşmışlar. Zulmü yapan ise Ermenilerdir. Bir başka detay ise Çanakkale bildiğiniz üzere bizim en büyük destanlarımızdandır. Çanakkale’de 37 tane yabancı anıt ve mezarlık bulunmakta. Biz burada sadece bir ilk olarak bu anıtı yaparak mevcut konjonktürde ülkemizin stratejik durumu ile alakalı belki o ana denk geliyor ama bizim amacımız, Ruslarla ortak bir yaşanmışlığımız var.  Ordumuz tarafından verilen mücadelenin ruhunu yaşatmak, hayata geçirmek” diye konuştu.

VALİ AZİZOĞLU, ‘KARGAPAZAR BENİM İÇİN BİR ŞEREF MESELESİDİR, BURANIN İHYASINI SAĞLAYACAĞIZ’ DEDİ VE GEREĞİNİ YAPTI

Vali Seyfettin Azizoğlu’nun talimatlarıyla çalışmalara başlanılacak olan Kargapazar Müfrezesi Şehitliğinin gelecek nesillere adeta ışık tutacağını söyleyen Bayram, “Sayın Valimiz Seyfettin Azizoğlu’nun çok takdir ettiğim bir açıklaması var. ‘Kargapazar benim için bir şeref meselesidir, buranın ihyasını sağlayacağız’ dedi. Dediği gibi de sözünün arkasında durdu. Bununla ilgili talimatları vererek, çalışmaları yaptı. Şuanda da bu tarihi bir an, bunun bugün startı verildi. Başlangıcı yapıldı. Tarihe not düşülmesi gereken bir gün 14 Mart 2017, savaşın 101. yılında sonunda oradaki şehitler hani bir şiir var ya şehitler tepesi boş değil diye başlıyor, o şiirin olduğu gibi oradakilerinde isimsiz şehitler olmadığını orada tuttukları bayrakta belli, yattıkları toprakta belli diye biter o şiir kim demiş isimsiz şehit diye o felsefeyle hareket ederek gelecek nesillere gerçekten vatan millet aşkıyla yoğrulmuş ecdadımızın, atalarımızın can verdiği yerleri göstermek niyetindeyiz” dedi.

MÜCADELE RUHU YAŞATILMALI

Şehitlikte yapılacak olan düzenlemelerin, tabyalar başta olmak üzere diğer yapılarda ki çalışmaları da tetikleyeceğinin altını çizen Bayram, “ Bu tabi sonraki süreçte başka şeyleri de tetikleyecektir. Özellikle Sultan Abdülhamit Han döneminde yapılan Tabyaların onun öncesinde babası Abdülmecid ondan önceki dönemlerde de yapılan tabyaların artık günümüzde çağımıza da ayak uydurarak sadece tadile edilmesi değil kullanılır hale getirilmesi. Çünkü içinde insan yoksa o binanın bir anlamı yok. Şuan mesela tabyalara gidiyoruz, bilmeyen birisi için orası sadece taş bir bina. Orada yapılan mücadele ruhu yaşatılmalı. Şuan için verdiğimiz start şehitliğin yapımı. Daha sonraki süreçte buna göre devam edecektir. Sadece bir başlangıç yapıldı şehitlik ve anıtların yapılması için.” şeklinde konuştu.

 
Hancı tüketicileri uyardı
 
Türk Diyanet Vakfı'ndan mart indirimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜGVA Erzincan şubesi açıldı
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Erzincan İl Temsilciliğinin açılışı yapıldı.
Arslan baba ocağında bayraklarla karşılandı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, baba ocağı Kağızman’da ...
Çanakkale'deki dadaşlardan şehitlere vefa
Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü nedeniyle Çanakkale ...
 
‘Kent Konseyi ortak akılla hareket edecek’
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi ilk toplantısını Başkan Hüseyin ...
DAB-BİR’den Mevzuat Eğitimi
Doğu Anadolu Belediyeler Birliği (DAB-BİR) bölgede eğitim çalışmalarına devam ediyor.
Aşkale'de faciadan dönüldü
Erzurum’un Aşkale ilçesinde freni boşalan tır, ışıklarda bekleyen otomobile ...
 
Doğu'dan soğukla gelen kartpostallık görüntüler
Doğu Anadolu Bölgesinde geceleri soğuk hava etkisini sürdürürken Ardahan’ın ...
Açıkkapı: “Kadınlar toplumumuzun temel taşı”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açıklama yapan AK Parti Elazığ Milletvekili ...
Doğu'da kar ve buz mesaisi
Doğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklığında hissedilir derecede artış yaşanırken ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva