ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Palandöken beyaz örtüye girdi
Palandöken beyaz örtüye girdi
Küçükoğlu gündemi değerlendirdi
Küçükoğlu gündemi değerlendirdi
Burak Alemdar Milli Takım aday kadrosunda
Burak Alemdar Milli Takım aday kadrosunda
Diyanet  vekaletle kurban bedelini açıkladı
Diyanet vekaletle kurban bedelini açıkladı
Tekman’da kar yaşamı olumsuz etkiledi
Tekman’da kar yaşamı olumsuz etkiledi
HABERLER>TÜRKİYE
14 Haziran 2023 Çarşamba - 06:30

‘Kardeşlikle geleceğe yürüyeceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Zengezur konusunu süratle halletmemiz, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin güçlenmesine vesile olacaktır" dedi.

‘Kardeşlikle geleceğe yürüyeceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Zengezur konusunu süratle halletmemiz, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin güçlenmesine vesile olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında seçimlerde milletin teveccühüyle galip gelmesinin ardından ilk ziyaretlerini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve aynı gün Bakü'ye gerçekleştirmenin kendisini ayrıca mutlu ettiğini söyledi.

Azerbaycan'da kendi evlerinde olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in konuşmasında, kabinelerin karşılıklı yaptığı toplantıları gayet güzel bir şekilde özetlediğini ifade etti.

“TÜRKİYE VE AZERBAYCAN İKİ KARDEŞ ÜLKE”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Hangi alanlarda neler yaptığımızı baş başa yaptığımız görüşmede de etraflıca ele aldık. Onu özetledi ve ikili yaptığımız görüşmeden sonra da heyetler arası görüşmenin de özetini gayet güzel bir şekilde sundular. Türkiye ve Azerbaycan iki kardeş ülke. İki devlet, tek millet anlayışıyla bugüne kadar yürüdüğümüz bu yolda, bundan sonra da kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Burada bir tezimiz var. O da şudur. Özellikle bizim törenimize İlham kardeşimin refikalarıyla birlikte bulunmaları dünyaya, ülkemize bir mesajdır. Bundan dolayı da aynı şekilde ben de refikamla birlikte bu ziyareti gerçekleştirmiş bulunuyorum. Bu ziyaretler aramızdaki duyguların ne denli ileri gittiğinin en güzel ifadesidir. Bunları sadece bir günde mi yaptık? Hayır. Başbakanlığımızdan bu yana Cumhurbaşkanlığını devraldığımızdan bu yana bunu sürekli yaşadık, yaşıyoruz. Rabbim ömür verdikçe de yaşamaya devam edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Azerbaycanlılara gösterdikleri misafirperverlik dolayısıyla şahsı ve heyeti adına teşekkür etti.

"TÜRKİYE-AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ "

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda attığımız, atacağımız adımlardan bir tanesi Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çalışmasıdır. Bu konuyla ilgili YÖK Başkanımız muhatabıyla çalışmalarını bugün de gözden geçirdiler. Yasal bir düzenlemenin gereğini İlham kardeşim ifade ettiler. Türkiye-Azerbaycan arasında bir üniversiteyi kurmanın artık geciktiğini aynen yaşadık. Artık bunu başaracağız. Böylece Azeri gençlerimiz Türkiye'ye rahatlıkla gelebilecekleri gibi Türk gençleri de aynı şekilde Azerbaycan'daki üniversitede okuma şansını elde edecekler" ifadelerini kullandı.

ENERJİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli alanlardan bir tanesinin de enerji olduğunu, yıllardır bu alanda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bu çalışmanın detaylarını ilgili bakanların aralarında ayrıca görüştüklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi: "Bu konuda bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz bunun çalışmaları yapıldı. Enerji noktasındaki adımda, Avrupa, özellikle Türkiye üzerinden alacakları bu gaz konusunda çok telaşlı. Bunun için devamlı ricada bulunmaktalar. Bu konuyla ilgili olarak da biz üzerimize düşeni yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bütün bunların yanında savunma sanayiinde atılacak adımlar büyük önem arz ediyor. Savunma sanayiinde atılacak adımlarla birlikte işin savunma sanayii bölümünün yanında bir de eğitimi konusunda da üzerimize düşen görevler var. Bu görevleri bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yine aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz.”

TARIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok çok önemli alanlardan bir tanesi de özellikle şu anda özel sektörümüzün burada attığı adımlardan, tarım, hayvancılık alanlarında, müşterek bir çalışmayı başarıyla yürütüyor bizim firmalarımız. Bunun yanında yine ulaşımda, ulaştırmada şu anda Türk müteahhit firmaları gerçekten Azerbaycan'da başarılı altyapı, üstyapı çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Bu bizi ayrıca mutlu ediyor. Şuşa Beyannamesi'nin içeriğinde neler varsa, bunları bundan sonraki süreçte başarılı bir şekilde gerçekleştirmeye, devam ettirmeye olan inancımız tamdır. Bunda da taviz yok."

ZENGEZUR KORİDORU

Üzerinde hassasiyetle durdukları konunun Zengezur Koridoru olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zengezur konusunu süratle halletmemiz hâlinde bu bize iki önemli adımı kazandıracak. Gerek kara yolu gerek demir yoluyla atılacak adımla Iğdır-Nahçıvan buralara gidiş konusunda Türkiye'nin Nahçıvan'la olan bağlantıları çok daha güçlü hâle gelecek. Ayrıca bu bağlantıların olması Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin güçlenmesine vesile olacaktır" diye konuştu.

İFTİHAR EDİYORUZ

Yolun medeniyet olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Eğer yolunuz varsa medenisiniz, yolunuz varsa medeniyeti yakalamışsınız. Eğer yol yoksa hiçbir şey yok. Şu anda Azerbaycan'ın da özellikle bu savaşlardan sonra hassasiyetle üzerinde durduğu en önemli konu altyapı noktasında yollardır. Bundan önceki gelişimde de gördüm, bütün tüneller, viyadükler Azerbaycan'ın Karabağ Savaşları'ndan sonra nasıl geliştiğini, gelişmekte olduğunu en güzel şekilde ortaya koyuyor. Bunları bizzat gördükçe de iftihar ediyoruz. 20 sene önceki Bakü'yü düşünüyorum ve şu anda da Karabağ'ı düşünüyorum. Bütün bunlarla süratle 30 yıldır bu Minsk üçlüsü nasıl buraları oyaladı, bunu da görmenin talihsizliğini yaşıyoruz. Çok oyaladılar, adım attırmadılar. İşte kendi göbeğinizi kendiniz keserseniz adımı atarsınız ve bunu başardılar. Sağ olsun İlham kardeşim milletçe bunu başardı ve şimdi de bu yere gelindi. Bütün mesele demek ki, kararlı olduğunuz, inançlı olduğunuz zaman neticeyi alırsınız. Azerbaycan da bu neticeyi aldı. Şimdi, önümüzde atılacak bazı adımlar var. İnşallah, bu adımları da başarıyla attıkça Azerbaycan şu andaki mevcut nüfusuyla daha da ileri gidecek. Benim nüfustaki planım, programım en az 3 diyordum ama Azerbaycan'da bunun en az 5 olması lazım."

“TÜRKİYE-AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİNİ ÇOK FARKLI YERLERE TAŞIYACAĞIZ “

Azerbaycan'ın nüfusunu sorduğu Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den, "11'e (milyon) çatmıyor. 10'un üstündedir ama inşallah yakın zamanda 11'e çatacak" cevabını alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bunu başarmak lazım. Bunu başardığımız anda Azerbaycan çok daha güçlü olacak. Çünkü nüfus, o ülkenin gücüdür, o ülkenin geleceğe yönelik paradigmalarını o değiştirir. Türkiye- Azerbaycan kardeşliği, iki devlet tek millet anlayışıyla geleceğe yürüyeceğiz. Aramızdaki tercihli ticaret anlaşmasından tutunuz, diğer bütün alanlarda atacağımız adımlarla inşallah Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini çok farklı yerlere taşıyacağız.’

ALİYEV: “TÜRKİYE-AZERBAYCAN BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

Erdoğan’ın seçimlerdeki zaferinden 2 hafta sonra Azerbaycan'a geldiğini belirten Aliyev, “Aziz kardeşim Azerbaycan’a hoş geldiniz. Seçimlerdeki galibiyetiniz dolayısıyla sizi bir daha tebrik etmek istiyorum. Seçimlerdeki zaferiniz, Türk halkının 20 yılı aşkın süredir izlediği siyaseti ne kadar takdir ettiğini gösteriyor. Kardeş Türkiye sizlerin önderliğinde büyük ve onurlu bir yoldan geçti. Dünya çapında büyük bir güç merkezi haline geldi. Dış ve iç siyasetteki politikanız, Türkiye halkı tarafından büyük beğeni topluyor. Zaferiniz Azerbaycan halkını çok mutlu etti. Eminim ki bu seçimlerden sonra Türkiye-Azerbaycan kardeşlik ilişkilerinde yeni fırsatlar, yeni ufuklar açılacaktır” dedi.

“Şuşa Beyannamesi tarihi bir anlaşmadır”

Şuşa Beyannamesi’nin imzalanmasının ikinci yıl dönümünün 2 gün sonra kutlanacağını belirten Aliyev, “Elde edilen tüm başarıların temelinde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkileri yatmaktadır. Şuşa Beyannamesi tarihi bir anlaşmadır. Bu anlaşma sonucunda Türkiye ve Azerbaycan resmen müttefik oldular. Biz uzun yıllar boyunca müttefik gibi faaliyet gösteriyorduk ancak, Şuşa Beyannamesi bunu resmiyete döktü” diye konuştu.

“Türkiye ve Azerbaycan ortak tutum sergilemeye devam edecektir”

İkinci Karabağ Savaşı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin gösterdiği manevi ve siyasi desteğinden dolayı teşekkür eden Aliyev, “Türkiye ve Azerbaycan dış politika alanında ortak tutum sergilemeye devam edecek. Dış politikaya ilişkin ortak çalışmalarımız bölge için de büyük önem arz ediyor. Bizim yürüttüğümüz siyaset bölge için de çok önem taşıyor. Bölgenin gelişmesi, istikrarı ve güvenliği açısından Türkiye-Azerbaycan birliği faktörü çok önemlidir” diye konuştu.

 

“Elde edilen tüm başarılar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkilerine dayanmaktadır”

Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede gelecek yıllarda yapılacak çalışmalar hakkında geniş kapsamlı fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Aliyev, “Hem baş başa görüşmede hem de heyetlerin katılımıyla gerçekleştirilen müzakerelerde ortak niyetimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Diğer bir deyişle, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkileri, elde edilen tüm başarıların temelidir” diye konuştu. Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasında savunma ve savunma sanayi alanında gelecek planları hakkında konuştuklarını da sözlerine ekledi.

“Bundan sonra ortak yürütülen çalışmalar gücümüzü daha da artıracaktır"

İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra Azerbaycan Ordusu'nun Türk modeli temelinde gelişeceğini söylediğini hatırlatan Aliyev, “Açıkça görüyoruz. Bu desteğiniz için size özel teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Günümüz dünyasında güç faktörü ön plana çıkmaktadır. Ne yazık ki, uluslararası hukuk çalışmıyor. Bunu 30 yıllık işgal döneminde gördük, yapılan görüşmelerden, müzakerelerden bir sonuç çıkmadı. Sonuca götüren gücümüzdü. Dolayısıyla ortak hareket yönünde yapılacak çalışmalar hem bölgede hem dünyada gücümüzü daha da artıracaktır” ifadelerini kullandı.

“Mevcut jeopolitik ortamda Orta Koridor'un önemi artıyor”

Ulaşım konularını ele aldıklarını belirten Aliyev, “Mevcut jeopolitik koşullarda Orta Koridor'un önemi artıyor. Azerbaycan ve Hazar Denizi'nden geçen kargo hacmi her yıl artıyor ve artmaya devam edecek. Bu nedenle Azerbaycan'daki nakliye ve lojistik yeteneklerimizi genişletiyoruz. Bakü Limanı'nın kapasitesini 75 milyon tona çıkarıyoruz. Demir yolu, tersane ve diğer ulaşım altyapısı en modern düzeye getiriliyor” şeklinde konuştu.

“Zengezur Koridoru'nun açılması kaçınılmazdır"

Zengezur Koridoru’nun açılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Aliyev, “Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Zengezur Koridoru’nun açılması kaçınılmazdır. Her halükarda bu yöndeki çabalarımızı artıracağız. Bu koridorun açılması tüm ülkeler için yeni fırsatlar oluşturacak ve bölgedeki iş birliği konularını olumlu yönde etkileyecektir” dedi.

“Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulmasına yönelik müzakerelerde son aşamaya gelinmiştir”

Eğitim alanında da fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Aliyev, “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulmasına yönelik müzakerelerde son aşamaya gelinmiştir. Yakın gelecekte, bu meselenin de çözüleceğini ve kardeşlik ilişkilerimize bir katkı daha sağlanacağını ümit ediyoruz” dedi.

 
47 ilde hayali ihracat operasyonu
 
Bahçeli: ‘Söz veriyorum’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan:  ‘Bizim yol haritamız zaten belli’
Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ...
Yılmaz: 'Temel meselemiz halkımızın refahı’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız hiçbir zaman ...
‘Türkün ve Türkiye’nin bahtını da aştık’
Erdoğan, ‘Milletimize yeniden özgüven kazandırdık. Ayasofya'yı 86 yıl ...
 
Erdoğan’dan Kentsel dönüşümde kararlılık vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Artık kentsel dönüşümde daha dirayetli adımlar atacağız.” dedi
'Son 21 yılda 17. Seçim zaferimize imza attık'
Erdoğan,‘Her seçim döneminde ellerini ovuşturan kriz heveslileri dışında, ...
Erbaş’tan değerler vurgusu
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 4-6 Yaş Kur’an Kursları 10. Yıl Şenliği’nde ...
 
TBMM Başkanlığına Kurtulmuş seçildi
Kurtulmuş seçildi. 30. TBMM Başkanı seçilen Kurtulmuş, yaptığı konuşmasında ...
Erbaş kurban yardımlarında önceliği paylaştı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ...
Erbaş: 'En büyük gücümüz kardeşliğimiz'
Erbaş, ‘Unutmayınız ki İslam dininin müntesipleri olarak en büyük gücümüz ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva