ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
10 Nisan 2017 Pazartesi - 10:57

Karaoğlu 'Ekmek Gerçeği'ni paylaştı

Karaoğlu, Güneş Vakfında gerçekleştirdiği konuşmasında, günümüzde ekmeğin çok fazla saldırıya maruz kaldığını, en temel besin kaynağımız olan ekmek hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığımıza değindi.

Karaoğlu  Ekmek Gerçeği ni paylaştı

Güneş Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Geleneksel Cuma Konferanslarının bu haftaki konuğu ‘‘Ekmeğimizle Oynamayın’’ isimli sunumuyla, Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi ve Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Murat Karaoğlu oldu.
Karaoğlu, Güneş Vakfında gerçekleştirdiği konuşmasında, günümüzde ekmeğin çok fazla saldırıya maruz kaldığını, en temel besin kaynağımız olan ekmek hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığımıza değindi. İnsanın uyku hariç günün her vaktinde bir şeyler tükettiğini belirten Karaoğlu, dolayısıyla aldığımız gıdalar hakkında bir takım şeyleri bilmemizin, vücudumuza karşı sorumluluğumuz olduğunu dile getirdi.
Karaoğlu, “Bize sunulan bütün nimetlerin temel kaynağı topraktır, toprağın bize sunduğu en değerli besin maddesi ve tarihide en eski olmakla birlikte buğday ve buğdaydan elde edilen tahıllar, tahıllardan elde edilen ürünlerdir” dedi. Buğdayın bulunduğumuz coğrafyadaki önemine dikkat çeken Karaoğlu “Bizim için buğday tokluk, çokluk, varlık ve yaşamı çağrıştırmaktadır. Orta Amerika yerlileri için mısır, Çinliler için pirinç, Güney Amerikalılar için patatesin taşıdığı kutsal anlam bizim coğrafyamızda buğday için geçerlidir” dedi.
“Türkiye’de ekmek öpülüp başın üstüne koyulur, bir tuzun birde ekmeğin hatırı güdülür” diyen Karaoğlu, buğdayın ve ekmeğin tarihçesinden bahsetti.
Tahılların beslenmedeki önemine dikkat çeken Karaoğlu, çok kolay bir şekilde her coğrafyada üretilebileceğini ve muhafazasının oldukça kolay olduğunu belirtti. Karaoğlu tahıl ve buğdaya acımasızca eleştiri yapan kişiler için “Bir gün Çanakkale’deki gibi ayağınızda çarık bile olmadan savaşmak zorunda kalırsanız, bulgur çorbası sizi akşama kadar savaştırırsa tahıl ve buğdaya bu kadar yüklenirken vicdanınızın sızlaması gerekir” dedi. Ülkemizde çok ciddi bir buğday üretiminin olduğunu söyleyen Karaoğlu, dünyada ilk 10 ülkenin içinde olduğumuza dikkat çekerek, dünya nüfusunun büyük bir kısmının enerji ihtiyacını tahıllar ile karşıladığını sözlerine ekledi.
Karaoğlu, beyaz undan yapılan ekmeğe yapılan eleştiriler için ise tüketirken problem olan durumun ihtiyaçtan fazla enerji sağladığı için olduğunu söyledi. Fakat eskiden insanlar için bunun sorun olmadığını, insanların tembelleştiğini ve gelişen teknoloji ile oturduğu yerden bütün işlerini halledebildiklerini, fiziksel aktivitelerin nerdeyse yok denilecek kadar az olmasının faturasını ekmeğe kestiklerine dikkat çekti. Tahıl ürünlerinde sorun yok sorun tercihlerimizde diyen Karaoğlu tam buğday unu veya tam tahıl ununu tercih etmemiz gerektiğini söyledi.
Karaoğlu, verdiği bilgilerin bir duyum veya varsayım olmadığını, yapılmış çalımalar ve ispatlanmış araştırmalar sonucu ortaya çıkan veriler olduğunu söyleyerek, tam tahıl ürünleri kalp hastalıkları riskini %25, sindirim sistemi ile ilgili olan hastalıkları riskini %21 ve şişmanlığı ise %47 oranında azalttığını vurguladı.
Buğdayın yanı sıra diğer tahıl ürünlerinin de önemine değinen Karaoğlu, çavdar, yulaf, arpa belki çok daha değerli tahıllar ama buğdayın içinde bulunan glütenden dolayı biraz daha ön planda olduğunu söyledi.
Bir tüketici olarak bilmemiz gerekenleri anlatan Karaoğlu eskisi gibi birden fazla un çeşidinin olmadığını, sadece ekmeklik unun olduğunu bunun özelliğinin de lif miktarının arttırılıp, katkının yasaklanması olduğunu söyledi fakat ambalajlı raf ürünleri için durumun farklı olduğunu bu ürünler için özel amaçlı bir unun kullanıldığını da sözlerine ekledi.
Karaoğlu konuşmasının sonuna gelirken “Medyada Un ve Ekmek” konusuna değindi. Buradaki en temel sorunun bu konu ile ilgili konuşan kişilerin %100’ünün bu konuda uzman olmadığını söyledi, bu kişilerin amaçlarının haber, reklam, para, ülke ekonomisine zarar vermek, glütensiz ürünlere teşvik etmek ayrıca bu ürünleri üreten üreticilere rant kapısı sağlamak ve kendi uzmanlık alanlarında bir şeylerinin olmaması olarak yorumladı.
Konferansın ardından Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, vermiş olduğu kıymetli bilgiler dolayısıyla Sayın Prof. Dr. Murat Karaoğlu’na teşekkürlerini ileterek vakfın yayınlarından III. Uluslararası Türk Şöleni Bildirileri kitabını takdim etti.

 
KUDAKA'da İl Gelişim Senaryoları gündemi
 
'15 Temmuz'da ilk haykıran şehir Erzurum'du'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Kadınların ortak gündemi referandum
15 kadın ve dernek yönetici ve üyeleri ile bir araya gelen partili hanımlar ...
'Oy kullanmak isteyen hastalar, 4443833' arasın'
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, 16 Nisan'da yapılacak referandumda ...
Uçağa yıldırım çarptı
Alınan bilgiye göre, Ankara'dan 11:55'de havalanan uçak, Bingöl'e iniş ...
 
Küçük Mertcan'ın rüyası gerçek oldu
Çat ilçesinde yaşayan 11 yaşındaki Mertcan Değdaş'ın rüyası Çat Belediye ...
Orman içi sulara 3 milyon alabalık bırakılacak
Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, ...
Olur'da altyapı seferberliği
Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü ...
 
Akdağ'dan, Dünya Sağlık Örgütüne çağrı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İdlib’de yapılan saldırı sonrasında Dünya Sağlık ...
Bağış yok, nakil çok!
NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve ...
Palandöken Belediyesinden bahar mesaisi
Palandöken Belediyesi, bahar aylarının gelmesiyle birlikte merkez mahallede, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva