ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
3 Mayıs 2010 Pazartesi - 04:57

Karakoç'a entellektüel bakış

AYHAN TÜRKEZ/İHA/ - Erzurum’da önemli kültür ve sanat etkinliklerine imza atan Birey Üniversite Kitabevi, hafta sonunda ‘Sezai Karakoç’u Okumak ve Anlamak’ Paneline ev sahipliği yaptı.

Karakoç a entellektüel bakış

Kültür Ve Turizm Müdürlüğü ve Çay-Kur’un katkıda bulunduğu birçok şair, yazar ve akademisyenin katıldığı iki oturumlu panelde şair ve mütefekkir Sezai Karakoç çeşitli yönleriyle ele alındı.Program Mustafa Nezihi Pesen’in okuduğu “sanıyorlar ki” adlı şiirle başladı.
//BALCI SUNUM YAPTI
Programın açış konuşmasını yapan birey yayıncılık ve Birey Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı, “Bir çoğumuzun düşünce dünyasının şekillenmesinde emeğinin olduğunu düşündüğüm değerli bir şair ve düşünce adamını konuşmak anlamak ve yeni nesillere tanıtmanın son derece önemli bir görev olduğuna inanıyorum. ‘Milletim, uyan! Kendine dön! Aslını unutma! Geçmişini bil. İçinden, gerçek aydınlardan kurulu bir kadro çıkar. Gerçek bir medeniyetin, Hakikat Medeniyeti’nin sahibisin. Onu yeniden ayağa kaldır. Kendini bildiğin gün, kurtulacaksın. Ve bütün insanlığı kurtaracaksın. Milletim! Uyan, kendine gel! Yeni bir sayfa aç. Yeni bir çağ aç. Geçmişte birkaç kez çağ açmıştın. Yine açabilirsin.’ diyen bir şair ve mütefekkiri anlamayı önemsediğimiz için bu programı düzenledik.” dedi.
Birinci oturumun başkanlığını yapan Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sadık Kılıç, Sezai Karakoç’un yabancılaşmaya karşı bireysel ve toplumsal dirilişimizde önemli katkısının olduğunu söyledi.
//KARAKOÇ’UN BATI ALGISI
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr Mehmet Törenek “Sezai Karakoç’ta batı algısı konusunda şunları söyledi: “Batıyı sorgulama elbette Karakoç’la başlamamış 150 yıldır devam eden bir durumdur. Karakoç’un farklılığı Akif gibi inanç ve etkileşim noktasında ele almasıdır. Karakoç’un MASAL şiiri bize batılılaşma sürecini anlatır.”
//KARAKOÇ’UN YİTİK CENNETİ
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Erdoğan Erbay ‘Sezai Karakoç’un yitik cenneti” adlı tebliğini sundu. Erbay şunları söyledi: “Karakoç ‘Müslümanların cenneti iki defa kaybetmesi’ meselesini iki temelde ele alır. Birincisi cennetten çıkarılış süreci, ikincisi ise Müslümanların 20. Asırda hâkimiyetini kaybetmesi. Karakoç’un yitik cenneti varılabilecek en yüce nokta.”
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Yard.Doç.Dr Ali Utku: “Diriliş düşüncesinin yakın dönem Türk düşüncesine etkisi” adlı tebliğinde ise şunları söyledi: “Sezai Karakoç’u doğru anlamak için onu poetika, teoriya ve franksiz kavramları açısından ele almak gerekir. Karakoç konuşmaya başladığında İslam Tarihi konuşmaya başlar”Birinci oturum Prof. Dr. Sadık Kılıç Bey’in Karakoç’un Çocukluğumuz şiirini okumasıyla sona erdi.
//İNSAN-I KAMİL BETİMLEMESİ
İkinci oturumda doktora öğrencisi Fadime Şık Karakoç’ta İnsan-ı Kamil’i betimledi. Şık ; “Karakoç’a göre insan dışarıdakilerden önce kendi içindeki mücadeleyi kazanmalıdır. Karakoç insanın bir ruh, ruhunda bir tapınak olduğuna inanır” dedi.
Sezai Karakoç’un İslam Milleti anlayışını anlatan şair ve yazar Şaban Abak; İslam milleti ve İslam medeniyeti kavramları ışığında İslam birliği düşüncesini en hararetli şekilde düşünenlerden biri olarak Karakoç’u işaret ederek ırkçılığı aşmak ve ortak bir kültür etrafında olmak ifadelerini paylaştı.
Sezai Karakoç’un esin kaynaklarını ise şair ve yazar Metin Önal Mengüşoğlu anlattı. Mengüşoğlu; “Karakoç savaşçı, yoksul ama onurlu insandır. O bir şairden daha fazla şairdir,O’nun şiiri sadece bir şiir değildir”dedi.
Mengüşoğlu konuşmasının sonunda Karakoç’un ötesini söylemeyeceğim şiirini okudu.
Sezai Karakoç’un Tahasını anlatan yazar Asım Gültekin; “Akif’in Asım’ı, Necip Fazıl’ın Mehmed’i ve Karakoç’un Taha’sını birlikte düşünerek Taha için beklenen nesil, kendisine ümit bağlanılan nesildir” dedi.
Büyük bir ilgiyle izlenen programın kapanış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Metin Akkuş ise şunları söyledi “Üstadın eserleri susamış ruhların susuzluğunu gidermek için iyi bir fırsattır. Gençliğimizde okuduğumuz değerli yazar ve şairlerimiz için tür programlar onlarla ilgili akademik çalışmalar yapılması çok önemlidir”
Programın sonunda yazarlar kitaplarını imzaladılar.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Müslüman Türk Gençliği’nden Bekliyorum’
Tarihin derinliklerine uzanan bir zaman tünelinde geçmişin aydın ve parlak ...
Tuğgeneral Ziya Yergök’ün Anıları: “Sarıkamış’tan Esarete”
OĞUZHAN SAYGILI/Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Değerli tarih araştırmacısı, ...
Doğu, Volkanik kuşak üzerinde
MUZAFFER ÇAĞLIYANER (İHA) – Ülkemizde birçok volkanik dağ bulunduğu, ...
 
Ermeni Katliamları
Mayıs ve Temmuz 1986’ da Erzurum’un Ilıca İlçesine bağlı Alaca Köyünde ...
Hz. Peygamber'in Eğitim(ciliğ)ini Güncellemek
Prof. Dr. M. Şevki Aydın/Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı/ Bilindiği gibi ...
Kutlu Doğum ve Bir Yanlışa Vurgu
Nurullah ÖZKILIÇ/Rasulüllah Efendimizin cihana teşriflerinin yıl dönümleri ...
 
BBC anketinden ilginç sonuç
İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin 28 ülkede yaptığı bir ankette Türkler, ...
Anadolu’da Oğuz Mührü
GEYLANİ ADIYAMAN (İHA) - Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, ...
Osmanoğulları ve Aydınların Anlatımıyla İmparatorluğun Yüzük Taşı: II. Abdülhamid
Oğuzhan Saygılı/Türk siyasi, sosyal, kültür ve fikir tarihimizin bazı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva