ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
2 terörist teslim oldu
2 terörist teslim oldu
Polis bu oyuna dur dedi
Polis bu oyuna dur dedi
Erzurum bankacılıkta lider il
Erzurum bankacılıkta lider il
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
15 Ocak 2016 Cuma - 05:51

Karakelle’den adap uyarısı

M.COŞKUN-Yakutiye Müftülüğü Şube Müdürü Eyüp Karakelle, dinimiz İslam’ın konuşma adabına büyük önem verdiğini vurguladı.

Karakelle’den adap uyarısı

Günümüz toplumlarındaki en büyük sıkıntılardan biriside konuşma adabı oldu. İletişim sıkıntılarının artmasının temelinde de yine bu sıkıntı yatmakta. Yakutiye Müftülüğü Şube Müdürü Eyüp Karakelle, günümüzdeki konuşma adabının vahim durumuna dikkat çekerek, “Konuşma, sahibinin akli seviyesini ve fikir yapısını gösteren pürüzsüz bir ayna gibidir” dedi

‘GÜZEL KONUŞUN’

Güzel konuşmanın önemini anlatan Karakelle, “Düşünmek ve konuşmak, insanı diğer canlılardan ayıran en mühim vasıftır. Aralarındaki alâka sebebiyle konuşma, sahibinin aklî seviyesini ve fikir yapısını gösteren pürüzsüz bir ayna gibidir. Dolayısıyla insanı insan yapan dilidir. İslâm, müminlerin söz disiplinine sahip olmalarını istemiş ve bu sahada pek çok esaslar koymuştur. Bir mümin de her şeyden önce besmele çekerek ve Allah’a hamt ederek konuşmaya başlamalıdır. Böyle başlanmayan her mühim iş bereketsizdir. Allah’ı zikretmeksizin çok konuşmak da kalbi katılaştırır. Katı kalpli olanlar ise Allah’tan en uzak kimseler. Konuşmak, insanlar arasındaki iletişimi, muhabbeti ve anlaşıp kaynaşmayı sağlayan büyük bir ilâhî lütuftur. Yani insanlar duygu ve düşüncelerini, arzu ve taleplerini çoğu kez konuşarak ifade ederler. Bir kimsenin kullandığı dil ve üslup, onu hayatta başarılı kılabildiği gibi hüsrana da uğratabilir. Hatta kişinin dilini muhafaza etmesi, cenneti elde etme vesileleri arasında zikredilmiştir.” dedi.

GÜNÜMÜZDE KONUŞMA ADABI

Günümüzde konuşma adabının olmadığına değinen Karakelle, “Günümüzde küçüğünden büyüğüne konuşma adabı kalmamış denecek kadar az. Küfürlü, saygısız, sevgisiz, uzun, anlaşılmaz konuşmalar hâkim olmuş durumda. Bu durum çok kötü. Genç nesil konuşma adabında daha da vehim durumda. Bu şekilde giderse gelecek nesillerin nasıl olacağını düşünmek bile korkutucu seviyede. Hepimiz Müslümanız diyoruz ama Efendimizin konuşma adabına yönelik söylediği hiçbir şeyi yapmıyoruz. Resul-i Ekrem Efendimiz, “Kim bana iki çenesi arasındaki (dili) ile iffet ve namusunu koruma sözü verirse, ben de ona cennet sözü veririm.” demiştir.” diye konuştu.

NASIL KONUŞMALIYIZ?

Peygamber Efendimizin belirdikleri nasıl konuşulması gerektiğini aktaran Karakelle, “Fahri-i Kâinat Efendimiz konuşma adabıyla alâkalı bir kısım kaideler koymuştur ki bunları şöyle sıralayabiliriz, 1. Açık ve anlaşılır bir şekilde muhatabın seviyesine göre konuşulmalıdır. Sözün, muhatap tarafından iyice anlaşılabilmesi için bazen tekrar edilmesi gerekebilir. 2. Bilgiçlik taslama ve kendini başkalarına üstün gösterme niyetiyle yapmacık konuşmalardan kaçınılmalıdır. 3. Bağırıp çağırmak suretiyle yüksek sesle konuşulmamalıdır. 4. İki kişinin, yanlarında bulunan üçüncü kişiyi dışlayarak aralarında fısıldaşmaları yasaklanmıştır. 5. Az ve öz konuşmalı, lüzumsuz sözlerden kaçınmalıdır. Diğer bir ifadeyle çok konuşmamayı, yerinde ve ölçülü konuşmayı âdet edinmek gerekir. Peygamberimiz ise bu konuya şu hadisleriyle dikkat çekmektedir, “Kendisini (doğrudan) ilgilendirmeyen şeyi terk etmesi, kişinin iyi Müslüman oluşundandır.” 6. Maddî veya manevî hiçbir faydası olmayan, bilâkis zararı bulunan konuşmalardan şiddetle kaçınılmalıdır. Hadis-i şerifte, “Kul, iyice düşünüp taşınmadan bir söz söyleyiverir de bu yüzden cehennemin doğu ile batı arasından daha uzak bir yerine düşer gider.” buyrulmaktadır. Nitekim atalarımız da, ‘Bin düşün bir söyle’ ve benzeri güzel sözleri söylerken bu hadislerden ilham almışlardır. “Allah’a ve ahiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun! ” 7. Kişinin helâl mi haram mı, güzel mi çirkin mi, hayır mı şer mi henüz tam olarak kestiremediği bir sözü söylemesi de konuşma adabına aykırıdır.  8. İkili konuşmalarda insanı zor duruma sokacak anlamsız sözlerden kaçınmak. 9. Mümin her hâlükârda doğruyu konuşmalı, yalan söz ve yalan haberden şiddetle sakınmalıdır. 10. Gelecekle ilgili konuşurken ‘İnşallah’ demek, konuşma ile alâkalı bir diğer edep kaidesidir.” diye sıraladı.

 
Güneş Enerjisinde Erzurum Farkı
 
Erzurum Müzesi yenilenecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen, engelli öğrencilerle buluştu
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 7-14 Ocak tarihleri arasında ...
Organ bağışında farkındalık adımı
Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu, Erzurum ...
Büyükşehir Mehmetçiği ailesine kavuşturdu
Büyükşehir Belediyesi, kar ve tipi nedeniyle yolu ulaşıma kapanan yerleri ...
 
Büyükşehir halkı uyardı
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, vatandaşları yangın, soba ...
Aşkale Karayoluna domuz sürüsü çıktı
Erzurum'un Aşkale ilçesinde, karayolundan geçen yaban domuzu sürüsü, bir ...
Minibüslerde kartlı sistem hazırlığı
M.COŞKUN-Minibüslerde Kart uygulamasına en kısa zamanda devreye gireceğini ...
 
Gençlik Projesine SODES desteği
Erzurum GHSİM, Proje Koordinasyon Ofisi tarafından hazırlanan ‘Tatil Coşkun ...
Bu vahşet Erzurum’a yakışmaz..!
Erzurum'daki 'köpek dövüşü' görüntüleri, hayvanlara yapılan eziyetin boyutunu gözler önüne serdi.
Öncelik: ‘Yeşil bir Erzurum’
Büyükşehir Belediyesi, “Yeşil bir Erzurum” sloganıyla Çevre Koruma ve ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva