ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum GM’den ‘Uzay çadırı yolculuğu’ projesi
Erzurum GM’den ‘Uzay çadırı yolculuğu’ projesi
Gençlig’de şampiyonlar belli oldu
Gençlig’de şampiyonlar belli oldu
Çiftçi Oltu esnafını dinledi
Çiftçi Oltu esnafını dinledi
Tablet hayalini Çiftçi gerçeğe dönüştürdü.
Tablet hayalini Çiftçi gerçeğe dönüştürdü.
 Vali Çiftçi’den Başkan Çelebi’ye ziyaret
 Vali Çiftçi’den Başkan Çelebi’ye ziyaret
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Ocak 2011 Perşembe - 00:03

Karabekir’i rahmetle anıyoruz

Prof. Dr. Konukçu, “Kazım Karabekir Paşa, Milli Mücadele’de Erzurum ve Doğu halkının yegane dayanağı olmuştur” dedi. Konukçu, 26 Ocak 1948 Pazartesi günü vefat eden Karabekir Paşa’nın, Rus işgallerine karşı örülmüş adeta çelik bir zırh olduğunu söyledi.

Karabekir’i rahmetle anıyoruz

ERZURUM(GHA) – Prof. Dr. Enver Konukçu, “Kazım Karabekir Paşa, Milli Mücadele’de Erzurum ve Doğu halkının yegane dayanağı olmuştur” dedi.
M. Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı olan ve Erzurum’un düşman işgalinden kurtarılışında büyük rol oynayan Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 63’üncü yılını dün geride bıraktı.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, 26 Ocak 1948 Pazartesi günü vefat eden Kazım Karabekir Paşa’nın, Rus işgallerine karşı örülmüş adeta çelik bir zırh olduğunu söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin, 19 ve 20’inci yüzyıllarda sıcak denizlere inmek isteyen Rusların defalarca istilasına uğradığını belirten Konukçu, her bir istilanın büyük Türk kumandanları tarafından geri püskürtüldüğünü söyledi.
Gazi Ahmet Muhtar Paşa’dan sonra bu tarihi görevin, halk arasında ‘Kara Kazım’ olarak bilinen Kazım Karabekir Paşa’ya düştüğünü vurgulayan Konukçu, “Büyük Komutanımız, Atatürk’ün silah arkadaşı, 1918’de 1. Kafkas Kolordusu Komutanı ve 1919-1921’de 15. Kolordu ile Şark Cephesi Komutanı olarak, Ruslar ve Ermenileri saf dışı etmiş, Moskova ve Kars Antlaşmaları ile de, kesin sınırın çizilmesinde rol oynamıştır. Kazım Karabekir, Milli Mücadele’de, Erzurum ve Doğu halkının yegane dayanağı olmuştur. Bunu İstiklal Harbi’mizden takip etmek mümkündür” diye konuştu.
ONA MİNNETTARIZ
Kazım Karabekir Paşa’nın, sadece bir komutan değil, aynı zamanda bir eğitimci, yönlendirici ve siyasetçi olduğunu ve tarihteki yerini, bu özellikleriyle de aldığını vurgulayan Prof. Dr. Enver Konukçu, “Ölüm tarihi 26 Ocak 1948’dir. Ankara’da geniş katılımlı devlet töreni ile toprağa verilen Kazım Karabekir Paşa, hem Türk askeri hayatı, hem de siyasi tarih açısından büyük bir kayıptır. Kendisinin ölüm haberi yurt genelinde büyük bir yankı ve üzüntü uyandırmıştır. Paşa’nın öldüğü andan itibaren ailesine ve TBMM’ne ilk başsağlığı dileyenler arasında Kazım Yurdalan da vardır. Ayrıca Eyüp Sabri Akgöl, Mesut Çankaya, Raif Dinç, Nafiz Dumlu, Münir Hüsrev Göle General Vehbi Kocagüney ve Şükrü Koçak’tan oluşan Erzurum Milletvekilleri, Karabekir Paşa’nın cenaze töreninde toplu halde bulunmuşlardır. Cenaze törenine Erzurum’dan da gruplarla katılımlar olmuş, Erzurum halkı Paşa’yı son yolculuğunda da yalnız bırakmamıştır.” diye konuştu.
//PAŞA’NIN TABUTU, KARS KALESİ’NE ÇEKİLEN BAYRAĞA SARILDI
Kalp rahatsızlığı dolayısıyla yaşamına veda eden Kazım Karabekir Paşa’nın tabutunun, Kars’ın kurtarıldığı gün Kars Kalesi’ne çekilen bayrağa sarıldığını ve Hacı Bayram Camii’nin musallasına kadar ellerde taşındığını anlatan Prof. Dr. Konukçu, Paşa’nın cenaze namazının da, Diyanet İşleri Başkanı A. Hamdi Akseki tarafından kıldırıldığını kaydetti. Konukçu, eşi görülmemiş bir kalabalık, askeri ve mülki protokolün tamamının hazır bulunduğu cenaze töreninde, gözyaşlarının sel olup aktığını ifade ederek, “Kazım Karabekir Paşa’nın naaşı, Anafartalar Caddesi’nden Dörtyol ağzına kadar halkın elleri üzerinde taşınmış ve orada askeri kıta tabutu eller üzerinde taşımaya devam ederek TBMM önüne kadar getirmiştir. TBMM Başkanvekili Feridun Fikri Düşünsel, merhumun kısa hayat hikayesini anlatmış, alay sancağı, Harp Okulu Piyade Taburu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Taburu, Bandosu ve çelenkler, cenazeyi taşıyan top arabasının önünde bekletilmiştir” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ÇELİK TÜMENLER 27 Ocak 2011 Perşembe 10:49

İstiklal savaşımızın kazanılmasında'da ATATÜRK'ün Hattı müdafa yoktur,sathı müdafa vardır. Şifreli mesajını alınca . Önceden hazırladığı Çelik tümenleri göndereker Yunan ordusunun işi bitirilmiştir. Bu gerçek asla inkar edilmemeli. BÜTÜN VATANSEVER KAHRAMANLARIMIZIN MEKANLARI CENNET OLSUN. www.depremerkenuyari.com

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ehramda Universiade damgası
Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği, kadınların günlük ...
TCDD sergi hazırlığında
Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı Fotoğraf Sergisi Erzurum'da açılacak.
Polis eşlerinden dayanışma etkinliği
Oltu Emniyet Müdürlüğü, Oltu Bölge Trafik İstasyon Amirliği ve Narman ...
 
Esmer ‘bilgiyi’ ödüllendirdi
Erzurum’da ilk ve ortaöğretim kurumları arasında düzenlenen Bilgi ve Kültür ...
Dadaşlar gönül birliği yaptı
Sakarya Erzurumlular Derneği Yönetim Kurulu üyeleri yönetim kurulu toplantısını ...
Dadaşlar Erkal’le coştu
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Genel Koordinatörlüğü Kültür Sanat ...
 
Medya’dan Universiade yoğunlaşması
TV 8’de hafta içi her sabah 08.30 ile 10.30 saatleri arasında yayınlanan, ...
Solmaz güven tazeledi
İlim Yayma Cemiyeti Erzurum Şubesi’nde Genel Kurul heyecanı yaşandı. Raci ...
Erkal’in şarkısı gerçek oldu
Yıllar önce yazdığı 'Erzurum'a gel' şarkısının gerçek olduğunu ifade eden ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva