ATAÜNİ- Atatürk Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum Valiliği tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan “ Uluslararası İnsani Değerlerin Yeniden İnşası Sempozyumu” , Kültür ve Gösteri Merkezi’nde başladı.
GÜNDOĞDU’NUN SUNUMU
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu, iyi insan olmanın varoluşunun kirası olduğunu söyledi. Gündoğdu, “Değerler bahçesini sürmek ve güller yetiştirmek istiyoruz. Bu uğurda kafa yoran insanlara ve kurumlara ihtiyaç var. Değerlerin öğretim boyutu ve yeniden inşasına yönelik esaslar ile değerlerin öğretimine ilişkin uygulamaları tanıtmak için Atatürk Üniversitesi’nde bu sempozyumun düzenlenmesi uygun görüldü. Toplam 170 bildiri, sunulmak üzere kabul edildi. Sempozyumun amacı, değerlerin felsefi ve sosyolojik boyutları üzerine, değerler eğitimi sınırlamadan bütün paydaşların katılımıyla yeni model ve çözüm önerileri geliştirmektir.” dedi.
TARHAN’DAN KAPİTALİST AHLAK VURGUSU
Üsküdar üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, değerlerin sözel olarak değil, davranışsal olarak ön plana çıkmasına vurgu yaptı. Tarhan, “Değerlerin sözel olarak değil de davranışsal olarak ön plana çıkarmanın önemi var. Bir şeyi isterken nasıl isteyeceğimizi bilmeliyiz. Değerleri anlatıp kendimiz yaşamazsak olmuyor. Değerlere mutlaka duygu katılması gerekiyor. Modernizmin hastalıkları bize geçti. Müslüman ahlakı var ama kapitalist ahlakla yaşıyoruz. Ahlak ekonomi konusu değildir. Değerlerde ciddi bir değişim yaşanıyor. Bir şeye inanıyorsan uygula inanmıyorsan uygulama. Bireyselliği ön plana çıkarmakta etik ile olur. Önce etik sonra iş dememiz lazım. 20. yüzyıl bilgi çağı idi. 21. yüzyıl bilgelik çağı olacak. Bunları uygulamak içinde önce kendimizden başlamalıyız. Kendimizi eğitmedikçe başkalarını eğitemeyiz. Çocuklar anne ve babaların ne söylediği değil ne yaptıklarından etkileniyorlar. Herkesin bu konuda yüksek motivasyonla hareket etmesi gerekiyor. Gençlerimiz gerçekten iyi durumda değil.” diye konuştu.
“EĞİTİMLİ KİŞİ, PAYLAŞMA YARIŞINI DÜSTUR EDİNMİŞ KİŞİDİR”
Eğitimli kişinin paylaşma güdüsüne sahip olduğunu dile getiren, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, “İnsanlık bugün tarihinin belki de en karanlık dönemini yaşarken, “değer” ve “eğitim” gibi aydınlık saçan iki önemli kavram üzerine konuşmak ve bir şeyleri yeniden inşaa etmeye kapı aralamak için burada toplanan siz kıymetli konuklarımıza, şükran ve minnet duygularımı ifade ediyorum. Çok anlamlı bir toplantı etrafında bir araya geldik. Değerlerin alabildiğine aşındırıldığı, içinin boşaltılıp anlamsızlaştırıldığı günümüzde, bu sorulara yanıt vermek bir yönüyle kolay, bir yönüyle de oldukça girift çabalar gerektirecektir. İnsanlık tarihinde belirleyici bir dönüm noktası olan modern süreç, tüm dünyayı bunalıma sürükleyen karakteristik ilke ve idealleriyle, kendinden sonraki süreçleri biçimlendirmede de aktif rol üstlenmiştir. Etkilerini hayatın her alanında hissettiğimiz bu yenidünya düzeninde, insanın içinde bulunduğu duruma dair ne herhangi bir çıkış yolu vaad edilmekte, ne de söylem olarak herhangi bir çözüm vazedilmektedir. Kuşkusuz eğitimli kişilerden kastimiz, kişiliğini, değerler eğitimi süzgecinden geçirmiş, karakter inşasını evrensel ve toplumsal değerler etrafında biçimlendirmiş kişidir. Eğitimli kişiden kastimiz, çoğaltma telaşına kapılmayıp, kendine paylaşma yarışını düstur edinmiş kişidir. Sözlerime son verirken, evimizin, vatanımızın ve dünyamızın, insani değerleri hayatın amacı haline getirmiş insanlarla dolu olması dileğimi bir kez daha dile getiriyorum.” şeklinde konuştu.
“GENÇLİK DEĞERLERDEN YOKSUN YETİŞİYOR”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise şunları söyledi: “Vahşi kapitalizm anlayışı gereği, ben kazanayım da gerisi ne olursa olsun görüşünü hâkim kılmaktadır. Bu imkânı ve dünyayı elinde bulunduran güçler, diğer toplumları bombardıman altında tutmaktadırlar. Bugün en önemli vasıta olan iletişim vasıtasını kullanmaktadırlar. İyiliğin ve kötülüğün hesabının verileceğini, topluma yerleştiremezsek o toplumda her türlü kargaşayı görmek mümkün olur. En tehlikeli olan şey, gençliğin bu değerlerden yoksun olarak yetişmesidir. Laf olarak söylemek yetmez bunları uygulamalıyız. Zararın neresinden dönersek kârdır. Bir toplumun, ben değil biz anlayışı ile hareket etmesi lazım.”
HER KESİME HİTAP EDEN BİR ÜST KÜLTÜR OLUŞTURMALIYIZ
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ise şunları kaydetti: “Çok anlamlı bir toplantı etrafında bir araya geldik. Hem yerinin, hem zamanının, hem de katılımcılarının önem arz ettiğini ifade etmek istiyorum. Dindar olsun, dinsiz olsun bir toplumda yaşayan insanların bir değeri vardır. Ortak değerler bulunmalı ortak paydada buluşulmalıdır. Her kesime hitap eden bir üst kültür oluşturmalıyız. Toplumun her kesimine hitap etmeliyiz.”
Sempozyum çeşitli bildirilerin sunumuyla devam ediyor.