ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
17 Temmuz 2019 Çarşamba - 07:21

Kalkınmada yeni süreç

Oktay, ''Yatırım ofisi bünyesinde ilgili kurulların izin, onay süreçlerine ilişkin bilgi girişi yapacağı yatırım süreçlerini hızlandıran Merkezi Yatırım Sistemi kurulacak. Yerli şirketlerin uluslararası şirketler ile eşleştirilmesi sağlanarak, işbirlikleri genişletilecek” dedi.

Kalkınmada yeni süreç

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ''Yatırım ofisi bünyesinde ilgili kurulların izin, onay süreçlerine ilişkin bilgi girişi yapacağı yatırım süreçlerini hızlandıran Merkezi Yatırım Sistemi kurulacak. Yerli şirketlerin uluslararası şirketler ile eşleştirilmesi sağlanarak, işbirlikleri genişletilecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Palan ve Bütçe Komisyonu'nda 11. Kalkınma Planı görüşmelerine katıldı ve milletvekillerinin sorularını cevapladı. Oktay, 15 Temmuz darbe girişiminin üçüncü yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, ''Milletimiz, darbeci zihniyet ve arkasındaki güçler dâhil olmak üzere, dost düşman herkesin anlayabileceği esaslı bir demokrasi dersi vermiştir. Demokrasimizin ve bağımsızlığımızın sembolü olan bu Yüce Meclis’e bomba yağdırarak milli iradeyi susturacağını sanan dış destekli FETÖ’cü darbeci çetelerin girişimine en büyük cevaplardan biri de yine o gece şanlı direnişte birleşen ve Yüce Meclisimizi terk etmeyen parlamento üyelerimiz tarafından verilmiştir. Milletine, devletine, vatanına ve bayrağına bağlı güvenlik güçleri, kurum ve kuruluşlarımız ile tek vücut olarak hainleri püskürtmüştür” ifadelerini kullandı.

Oktay, ''Soru önergelerine verilen cevaplara gelince; Cumhurbaşkanı Yardımcılığı olarak, yasal düzenlemelerin gereği olduğu kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne duyulan saygının gereği olarak da bugüne kadar gelen soru önergelerine cevap verilmektedir. Şüphesiz milletvekillerimizin soru sorması anayasal bir haktır. Verilen cevapları beğenip beğenmeme ise sayın vekillerimizin takdirindedir. Ancak beğenilmemiş cevaptan dolayı kimsenin hakaret etme hakkı yoktur.Geçtiğimiz günlerde bir milletvekilinin verdiği soru önergesine gelen cevabı beğenmeyerek şahsımı hedef alan ve hakaret içeren ifadelerle dolu açıklamasını taraflı bir bakış açısının yansıması olarak görüyor, hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Gelen cevabın beğenilmemesi hiç kimseye hakaret etme hakkı vermez'' şeklinde konuştu.

11. Kalkınma Planı'nın 214 adet sivil toplum kuruluşu yer aldığını söyleyen Oktay, ''Hazırlıklar kapsamında toplamda 75 adet özel ihtisas komisyonu (ÖİK) ve çalışma grubu oluşturulmuş, 81 ilde toplam 267 adet toplantı ve çalıştay düzenlenerek yerel düzeyde yaklaşık 12 bin kişinin katkısı alınmıştır. Yine 'vatandaş anketi' yoluyla 19 bin kişiyi aşkın katılımcıdan da plan önceliklerine dair fikir ve öneriler alınmıştır. Dolayısıyla On Birinci Kalkınma Planı çalışmalarına, toplamda 35 bin kişinin katkısı kapsayıcı bir şekilde alınmıştır. Kalkınma Planları geleneksel olarak Haziran ve Temmuz aylarında TBMM’de görüşülerek kabul edilmektedir. 9. Kalkınma Planı 28 Haziran 2006 ve 10. Kalkınma Planı da 2 Temmuz 2013 tarihlerinde kabul edilmişlerdir.Planların Meclis tam tatile girmeden görüşülmesinin nedeni, gelecek senenin bütçe süreci için Planların yön gösterici olması ve yaz sonu başlayan bu bütçe sürecine girdi sağlamasıdır. 11. Kalkınma Planı çalışmaları 2016 yılında başlamış, 2018 Nisan ayında Plan taslağı hazırlanmıştır. Ancak seçim kararının alınmasının ardından 24 Haziran 2018’de seçimler yapılmış ve yeni hükümet sistemine geçiş ile kamuda bazı kurumların teşkilatlanmasında bir takım değişikliklere gidilmiştir. Bu kapsamda Planın koordinasyonunu yürüten Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yapılanmasını 2018 yılı sonunda tamamlamış ve Kalkınma Planı için yapılan hazırlıklar arada geçen süre de göz önüne alınarak güncellenip 2020 yılı bütçe sürecine de yön göstermesi için TBMM’ye sunulmuştur'' diye konuştu.

Oktay, şöyle konuştu: ''Yeni Ekonomi Programında da belirtildiği üzere politika aşamalarını dengelenme, disiplin ve değişim süreçleriyle hayata geçiriyoruz ve geçireceğiz. Bu kapsamda On Birinci Kalkınma Planının kapsadığı ilk yıl olan 2019 yılı dengelenme sürecinin başladığı yıldır. Dolayısıyla Planın dönem hedeflerini aşağıya çekmesine rağmen o yılı plansız geçirmemek ve bir an önce uygulamaya konulmasını sağlamak adına plan Yüce Meclisimize iletilmiştir. Buradan siyasi bir kazanım umsak, hedeflerimizi daha yüksek göstermek adına bu yılı çok rahat dışarıda bırakabilirdik. Ancak ülke menfaatleri hükümetimiz için her şeyin üzerindedir.''

2002 yılından bu yana geçen 17 yıllık süre zarfındaki AK Parti hükümetleri döneminde kişi başına milli gelir 3 bin 500 dolar seviyelerinden 9 bin 500 dolar seviyelerine yükseldiğini aktaran Oktay, ''Enflasyon çok uzun yıllar sonra tek haneleri görebilmiştir. Bu dönemde 10 milyon istihdam artışı sağlanmış, kayıt dışı istihdam yüzde 50’lerden yüzde 35’lerin altına indirilmiş, kadınların iş gücüne katılımında yaklaşık 10 puanı aşkın bir artış yakalanmıştır.36 milyar dolar seviyelerindeki ihracat 168 milyar dolara ulaşmış, 12,4 milyar dolar olan turizm geliri yaklaşık 30 milyar dolara yükselmiştir. Yüzde 11,3 olan bütçe açığı yüzde 2’lere, yüzde 72,1 olan AB tanımlı nominal borç stoku ise yüzde 30 seviyesine düşürülmüştür. 2013 yılında 10. Kalkınma Planı hazırlanırken dünya ticareti için artış oranı beklentisi yüzde 6,5’ti. 2014-2018 yılı dünya ihracat artışı bu beklentilerin çok gerisinde yüzde 3,6 olarak gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Oktay, "Doğrudan yabancı sermayenin 24 milyar dolarlık yatırım yapmasını nasıl sağlayacaksınız?" sorusuna, “Uluslararası yatırımların çekilebilmesi için proje bazlı teşvik siteminde teknolojik ürün ve ihracatına öncelik verilecek. Yatırım ofisinin tek durak ofis olarak yetkilendirilmesi sağlanacak. İzin, onay, lisans süreçlerine yönelik sektörel yol haritaları hazırlanacak. Yatırım ofisi bünyesinde ilgili kurulların izin, onay süreçlerine ilişkin bilgi girişi yapacağı yatırım süreçlerini hızlandıran Merkezi Yatırım Sistemi kurulacak. Yerli şirketlerin uluslararası şirketler ile eşleştirilmesi sağlanarak, işbirlikleri genişletilecek. Teknoloji transferine dayalı yatırımları ilave desteklenecektir” dedi.

 
Soylu: ‘5 bin 778 teröristi etkisiz hale getirdik’
 
Erbaş: “15 Temmuz onurlu bir destan”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşkale Çimento 500'ler listesinde
İstanbul Sanayi Odası (İSO), 'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ...
ETB: “Unutmadık, Unutturmayacağız”
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, 15 Temmuz hain ...
Büyükşehir’den Katar yaklaşımı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Katar’ın Ankara Büyükelçisi ...
 
Başkent’te Erzurum istişaresi
AK Parti Erzurum Milletvekilleri Erzurum’un dönemsel ve 2023 yatırım vizyonu ...
‘Milli Direniş şehitlerini rahmetle anıyoruz’
Yücelik, 3 yıl önce yaşanan ve milletin özgür iradesini hedef alan, FETÖ ...
Oltu’ya besicilik yatırımı
İçişleri eski Bakanı Efkan Ala tarafından temeli atılan canlı hayvan pazarı hizmete açıldı.
 
KUDAKA teknik eğitime ışık tuttu
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri ...
TİM’de Tekstilkent gündemi
giden Vali Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ...
İşte 11. Kalkınma Planı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Daha kaliteli eğitim ile yaygınlaştırılmış ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva