ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
19 terörist etkisiz hale getirildi
19 terörist etkisiz hale getirildi
Aras coştu
Aras coştu
Erzurum Tarih Derneği genel kurulunu tamamladı
Erzurum Tarih Derneği genel kurulunu tamamladı
Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Ekim 2010 Pazartesi - 04:43

Kafkaslı ‘İran Türkleri’ni anlattı

Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, İran Türklerinin şimdiye kadar yeterince araştırılmayan ve karanlıkta kalan tarihini, dilini ve kültür unsurlarını “İran Türkleri” adlı eseriyle ortaya koydu. Coğrafi, tarihi ve demografik konumundan dil ve edebiyatına, basın ve yayın yapılanmalarından güzel sanatlarına varıncaya kadar, İran Türklerinin bilinmeyen yönlerini ele alan Kafkasyalı, Türk dünyasına önemli bir kaynak eser kazandırdı.

Kafkaslı ‘İran Türkleri’ni anlattı

SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, İran Türklerinin şimdiye kadar yeterince araştırılmayan ve karanlıkta kalan tarihini, dilini ve kültür unsurlarını “İran Türkleri” adlı eseriyle ortaya koydu. Coğrafi, tarihi ve demografik konumundan dil ve edebiyatına, basın ve yayın yapılanmalarından güzel sanatlarına varıncaya kadar, İran Türklerinin bilinmeyen yönlerini ele alan Kafkasyalı, Türk dünyasına önemli bir kaynak eser kazandırdı.
//ESER GENİŞ YANKI UYANDIRDI
Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, “İran Türkleri” adlı eserini, Türk dünyası araştırıcılarının ilgisine sundu. İran’ın, Türk Dünyası ve Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Kafkasyalı, İran’da, 30 ile 35 milyon civarında Türk’ün yaşadığına vurgu yaparak, Türklerin, Farslar dahil İran’da yaşayan diğer etnik gruplar arasında çoğunluğu oluşturduklarını kaydetti. İran’da hemen hemen her Türk boyundan insan bulunduğunu ve dolayısıyla bu Türk yurdunda tüm Türk kültür unsurlarının bütün canlılığıyla muhafaza edildiğini belirten Kafkasyalı, İran Türklerinin şimdiye kadar yeterince araştırılmayan ve karanlıkta kalan tarihini, dilini ve kültür unsurlarını “İran Türkleri” adlı eseriyle ortaya koyduğunu dile getirdi. //ESER TÜRK DÜNYASI İÇİN KAYNAK NİTELİĞİNDE
Altı bölümden meydana gelen eserin ilk bölümünde; İran Türklerinin coğrafi, tarihi ve demografik durumunu ele aldığını anlatan Kafkasyalı, “Kitabın ikinci bölümünde, İran Türklerinde dil ve edebiyat konusu işlendi. Üçüncü bölümde İran Türklerinde basın ve yayın, dördüncü bölümde İran Türklerinde güzel sanatlar, beşinci bölümde İran Türklerinde önemli gün ve bayramlar ve eserin son bölümünde ise, İran Türk edebiyatından seçilmiş eserlerden örnekler yer alıyor.” dedi.
//ESER 15 YILDA HAZIRLANDI
Çıkardığı kitabın, 15 yıl gibi oldukça uzun ve zahmetli bir çalışma döneminin ürünü olduğunu anlatan Doç. Dr. Kafkasyalı, “Bu kitabın hazırlanması sürecinde İran’ın bütün yerleşim yerleri tek tek gezilerek buralarda bulunan bilim, sanat ve kültür adamlarının özel kütüphane ve arşivlerinden de faydalanılmıştır. Ayrıca alan araştırması yöntemiyle de pek çok halk bilimi ürünü derlenmiştir.” diye konuştu. Tüm Türk dünyası için ciddi ehemmiyete sahip İran Türklüğünün varlığını, “İran Türkleri” adlı eserinde her yönüyle ve oldukça kapsamlı bir biçimde gözler önüne sermeye çalıştığını anlatan Kafkasyalı, kitabın, şimdiye kadar bu konuda yapılmış en kapsamlı bilgileri barındırdığını ifade etti.
//KAFKASYALI, İRAN TÜRKLERİNİN AŞIK MUHİTLERİNİ DE KALEME ALMIŞTI…
Öte yandan “İran Türkleri” adlı kitabın yazarı Doç. Dr. Ali Kafkasyalı’nın daha önce yayımlanmış eseri “İran Türkleri Âşık Muhitleri”nin, 2009 yılında Tebriz’de Farsça olarak “Menâtık-ı Âşık Türkân-ı İran” adıyla bir basımının yapıldığı öğrenilirken, eserin Ahmed Beşir Şahin tarafından Farsça’ya çevrildiği bildirildi. Türk milletinin kültürel kimliğini ölümsüz kılan âşıklık geleneğinin, İran Türklüğünde de tüm canlılığı ve özgünlüğüyle muhafaza edildiğine dikkat çekilen eserde Tebriz-Karadağ, Urumiye, Sulduz-Karapapak, Zencan, Kum/Save, Horasan/Türkmensahra, Kaşkay Âşık muhitleri anlatılıyor. Kitapta aşık muhitleri anlatılırken, öncelikle demografik yapıları hakkında bilgiler veriliyor, ardından ilgili muhite mensup âşıklar tanıtılıyor, eserlerinden örnekler sıralanıyor. Kitapta ayrıca bu aşık muhitleri çalgı aletleri, âşık, ozan ve edebiyat ocakları, destanları, aşık ocakları gibi özellikleri bakımından da tanıtılıyor.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ermeni zulmüne bir belge daha
Bitlis'te, 1916 yılında Ermeniler tarafından şehit edilen 17 kişinin bulunduğu ...
"Erzurum Tarih Kenti"
Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden, Prof. Dr. Sezgin, "Avrupalıların ...
EDT Stajyer Sanatçı alacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Erzurum, ...
 
Evlenmenin de çeşitleri var..
Yaptığı çalışmayla Türkiye'nin evlilik profilini çıkaran Atatürk Üniversitesi ...
Ulp’a bindallı sürprizi
Erzurum'un ev sahipliğini yapacağı 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış ...
Ervak, ‘Avrasya Fuarı’ önerdi
25’incisi gerçekleştirilecek Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın ...
 
Tarihi Medrese kurtarılmayı bekliyor
A.Ü. Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gündoğdu, ...
‘2011 Erzurum için özel yıl’
A.Ü. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barlı 2011’in Erzurum için özel ...
Emniyet’ten örnek etkinlik
Erzurum Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, Yaşlılar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva