ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Küçükoğlu ailesi yasta
Küçükoğlu ailesi yasta
Palandöken beyaz örtüye girdi
Palandöken beyaz örtüye girdi
Küçükoğlu gündemi değerlendirdi
Küçükoğlu gündemi değerlendirdi
Burak Alemdar Milli Takım aday kadrosunda
Burak Alemdar Milli Takım aday kadrosunda
Diyanet  vekaletle kurban bedelini açıkladı
Diyanet vekaletle kurban bedelini açıkladı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
28 Şubat 2013 Perşembe - 20:11

Kaçıroğlu organ nakli sürecini anlattı

Organ ve Doku Nakli Erzurum Koordinatörü Dr. Kacıroğlu, organ naklinin tanımı, tarihçesi, kimden yapılabileceği sorularına cevap verdi ve yurtdışı ile Türkiye’de bağış oranlarının kıyaslamasını yaptı.

Kaçıroğlu organ nakli sürecini anlattı

RECEP ERGİN
GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü, düzenlediği ‘Organ ve Doku Nakli’ paneli ile hem dini hem de tıbbi olarak organ nakli konusunda vatandaşları bilgilendirdi.
Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen panelde Vali Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen organlarını bağışladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan panelde katılımcılara Gümüşhane’de organ nakli geçiren hastaların röportajlarından oluşan sinevizyon gösterisi izletildi. Daha sonra konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, panelin organ ve doku nakli bağış oranlarının, nakil merkezleri kalitesi ve nakil gerçekleşmedeki cerrahların başarılarına yakışan ideal seviyeye taşımak adına düzenlediklerini söyledi.
Programın panel bölümü ise Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç.Dr. Bülent Aydınlı moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Organ ve Doku Nakli Erzurum Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu ve Gümüşhane İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş katıldı.
İlk olarak kürsüye gelen Organ ve Doku Nakli Erzurum Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu, organ naklinin tanımı, tarihçesi, kimden yapılabileceği sorularına cevap verdi ve yurtdışı ile Türkiye’de bağış oranlarının kıyaslamasını yaptı. Organ naklinin sıradan bir süreç olmadığını vurgulayan Kıcıroğlu, ülke genelinde bugün 20 bin 909 kişinin nakil beklediği bilgisini verdi. Konuşmasında Türkiye’de 50 bin diyaliz hastası olduğunu ve bir diyaliz hastasının 5 yıllık maliyetinin 287 bin dolar olduğunu hatırlatan Kıcıroğlu, buna karşın naklin ise 102 bin dolar olduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç.Dr. Bülent Aydınlı ise nakil merkezinde yapılan çalışma ve operasyonlardan örnekler verdiği konuşmasında organ nakli ve beyin ölümü konusunda katılımcılara geniş bilgi sundu.
Gümüşhane İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş da organ bağışının dini boyutu konusunda açıklamalarda bulundu. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından eski tarihlerden beri verilen organ ve doku nakli caizdir fetvalarını hatırlatan Aktaş, organ nakli konusunun dünyayı en çok yoran konu olduğunu söyledi. Aktaş, İslam dininin yüzyıllar önce bu konuya el attığını belirterek, ayet ve hadislerden örneklerle organ ve doku naklinin caiz olduğunu katılımcılara aktardı. Organ ve doku nakli için çok sayıda din aliminin fetvası olduğunu hatırlatan Aktaş, bunun için kişinin ölmeden önce razı olması ve aksine beyan vermemiş olması gerekli olduğunu söyledi.
Vali Mayda, toplantının soru-cevap bölümünde yaptığı değerlendirmede ‘hem yaşayacağız, hem yaşatacağız’ diyerek konunun önemine dikkat çekti. Herkesin potansiyel bir doku ve organ bekleyicisi konumunda olduğunu dile getiren Vali Mayda, panelin hem dini hem ilmi yönüyle doyurucu ve açıklayıcı olduğunu belirterek, organ bağışı gibi örnek davranışların Türk toplumunca benimsenmesi ve uygulanmasını tavsiye etti.
Panelin son bölümünde Vali Mayda, Belediye Başkanı Canlı ve AK Parti İl Başkanı Çimen tarafından panelistlere plaket verildi.
Panelin ardından salonda kurulan organ bağışı standına geçen Vali Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen organlarını bağışladı.
 

 
Atasoy tedavi gören öğrencileri ziyaret etti
 
Şimşek Avrupa vizesi aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atasoy tedavi gören öğrencileri ziyaret etti
Narman İlçe Kaymakamı Atakan Atasoy, yedikleri öğle yemeğinden zehirlenen ...
Öğrenciler yemekten zehirlendi
Erzurum’un Narman ilçesinde taşımalı ilköğretim öğrencileri yedikleri ...
Kar yolları kapattı
Erzurum’da bugün sabah saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ...
 
Mart gelişini haber verdi
Erzurum’da birkaç haftadır süren yalancı baharın ardından mart ayına bir ...
Bahçede gezinirken yaşamını yitirdi
Erzurum’un Yakutiye İlçesine bağlı Gölbaşı semtinde bahçede kalp krizi ...
Alibey komuna zorlu yolculuk
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kara kış bugünlerde etkisini azaltırken yüksek ...
 
‘Ben yandım, başkası yanmasın’
Lise 4. sınıf öğrencisinin, okuldan dönerken trafik kazası sonucu hayatını ...
BEAH’ta doktora saldırı
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde kalabalık ...
Engellilere iletişim desteği
Palandöken Belediyesi ‘nin “İşitme Engellilere ile İletişim Engellerini ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva