ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>EKONOMİ
17 Ocak 2019 Perşembe - 18:13

KUDAKA’dan 3 büyük proje

Erzurum Tekstilkent, Mobilya Sektörü İnovasyon ve Teknoloji Merkezi, 2.OSB Doğalgaz ve Su Altyapısının Oluşturulması isimli üç projenin sözleşmeleri imzalandı.

KUDAKA’dan 3 büyük proje

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edilen ve yerelde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından koordine edilen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında 2019 yılında uygulanmasına karar verilen Erzurum Tekstilkent, Mobilya Sektörü İnovasyon ve Teknoloji Merkezi, 2.OSB Doğalgaz ve Su Altyapısının Oluşturulması isimli üç projenin sözleşmeleri imzalandı.

İmza törenine, Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, 2.OSB Bölge Müdürü Fırat Karakaya, Erzurum Mobilyacılar Odası Başkanı Murat Nohutçu, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ajans yetkilileri ve basın mensupları katıldı.

Türkiye’nin tekstil devleriyle görüşmeler yaptıklarını ve onların ciddi taahhütlerde bulunduğunu anlatan Vali Okay Memiş şunları söyledi. “Tekstilkent projesi gündeme geldiğinde bu büyük firmalarla hem ben hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen Bey görüşmeler yaptık. Siz bize bu mekânları yaparsanız biz de size şu kadar istihdam sağlayacağız sözünü verdiler. Hemen harekete geçtik ve Bakanlıktan gelen onayla birlikte bugün bu imzaları atıyoruz. Eksiğimiz, hatamız olabilir ama tek bir derdimiz var o da kısa ve orta vadede yaklaşık 4 bin kişiye istihdam kapısı açmak. Bu nedenle gerekirse şantiye şefliği yapacağım. Sürekli takip edeceğim. Bir an önce bu yatırımlar bitecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen ve projelerin yerel ortakları sözleşmelere imza attılar.

Projelerin özet bilgileri şöyle:

ERZURUM TEKSTİLKENT PROJESİ

Proje uygulayıcısı, Erzurum Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) olup proje ortakları ise Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Erzurum 2.OSB Müdürlüğü şeklindedir. Toplam bütçesi 8.555.400,00 TL olan projeye sağlanacak CMDP katkısı ise 8 milyon TL şeklindedir.

2017 yılında Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da yapılan değişiklikle Erzurum’da OSB içerisinde yapılacak imalat yatırımları açısından 6ncı bölge teşvikleri sağlanmaktadır. İstihdama cazip teşvikler sağlanan 6ncı bölge destekleri sonrasında ilimize emek yoğun tekstil sektörü konusunda birçok yatırımcı İlimize ilgi duymaya başlamıştır. Erzurum Teksilkent Projesi ile 2.OSB’de 50 dönümlük bir alanda herbiri ortalama 3 bin metrekare kapalı alana sahip 5 adet tekstil fabrikası yapılarak tekstil yatırımcılarına tahsis edilecektir. Tekstilkent projesiyle kısa vadede 1.000-4.000 arası istihdam sağlanacağı ayrıca ilin üretim ve ihracat kapasitesinde ciddi artışlar sağlanacağı öngörülmektedir.

Erzurum Mobilya Sektörü İnovasyon ve Teknoloji Merkezi (Minotek)

Proje uygulayıcısı, Erzurum Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) olup proje ortakları ise Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Erzurum Marangozlar, Duvarcılar ve Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası, S.S. Erzurum Mobilyacılar ve Ağaç İşleri Yapı Kooperatifi’dir. Toplam bütçesi 5.094.500,00 TL olan projeye CMDP kapsamında 5 milyon TL destek sağlanacaktır.

Mobilya sektörü Erzurum imalat sanayinde gıda imalatından (et ve süt işleme, un/yem sanayi) sonra başat sektörlerden bir tanesidir. Halihazırda Erzurum Mobilyacılar Odası’na ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 350’nin üzerinde mobilya imalatçısından önemli bir kısmı sermaye ve işgücü yetersizliği nedeniyle apartmanların bodrum katlarında dağınık olarak ve geleneksel metotlarla (torna-tezgah) üretim yapmaktadır. Kurulması planlanan tasarım, ortak kullanım ve mesleki eğitim kompleksi ile İlimizde ve çevre illerde mobilya imalatı ile uğraşan tüm işletmelerin ortak kullanımına açık bir teknoloji merkezi oluşturularak mobilya işletmelerinin ihtiyaç duyduğu ara ürünlerin (kesme, işleme, ebatlama, kapı üretimi ve boyama) cüzi bedellerle mobilya işletmelerine tedarik edilmesi sağlanacaktır.

Ayrıca yeni trendlere uygun mobilya tasarımı konusunda da işletmelere destek sağlanacak ve yıllık periyodik olarak düzenlenecek MEB onaylı mobilyacılık mesleki eğitimleriyle de sektörün ihtiyaç duyduğu ara elemanların yetiştirilmesi sağlanacaktır. MİnoTek ilimizde istihdam ve işyeri sayısı açısından kümelenme potansiyeli taşıyan mobilyacılık sektörünün ilimizin ve bölgemizin başat sektörlerinden biri olmasına yol açarak yakın coğrafyamızda mobilyacılık açısından önemli bir pazar olan Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Suudi Arabistan, İran gibi ülkelere mobilya ihracatının da artmasına vesile olacaktır.

İKİNCİ OSB DOĞALGAZ ALTYAPISININ KURULMASI

Proje uygulayıcısı Erzurum Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı), proje ortağı ise Erzurum 2.OSB Müdürlüğü’dür. Toplam 4,5 milyon TL bütçeye sahip projenin 2,5 milyon TL’lik bölümü CMDP’den karşılanacaktır.

Toplam 216 hektar alana sahip Erzurum 2.Organize Sanayi Bölgesi’nin 50 hektarlık birinci etabının altyapısı tamamlanarak 37 parsel halinde yatırımcılara tahsisi sağlanmıştır. 166 hektarlık ikinci etabının ise altyapı ihalesi yapılarak yüklenici firma ile sözleşme imzalanmıştır.

Hâlihazırda OSB’nin 1.etabının elektrik, su, kanalizasyon, yol ve aydınlatma altyapıları hazır olup 2.etapta ise söz konusu altyapı çalışmaları 2019 yılı itibariyle başlanacaktır. Ancak gerek birinci ve gerekse ikinci etabın doğalgaz altyapısı bulunmamaktadır. Ayrıca 2.OSB Müdürlüğü yatırımcılara ucuz su temin etmek üzere kendi imkânları ile bölgede 2 adet su kuyusu açarak 300 metrede suya ulaşmıştır.

CMDP Programı kapsamında yürütülmesi planlanan proje ile 2.OSB’ye 4,5 km uzunluğunda doğalgaz altyapısı kurulması ve 6 adet ilave su kuyusu açılması planlanmaktadır. Projenin tamamlanması sonrasında yatırımcılara ucuz su ve doğalgaz ile ısınma altyapısı temin edilerek OSB’nin mevcut ve potansiyel yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi sağlanacaktır.

 
Yakutiye’den 44 mahallede karla mücadele
 
Yarıyıl tatili başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen’den Erzurum Tekstilkent Projesi
Büyükşehir Belediyesi ile 2. Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde gerçekleştirilecek ...
Erzurum 2018’i 2’inci sırada tamamladı
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL- Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 2018 yılı ibrazında ...
ETSO’dan Çiftçilere tecrübe desteği
ETSO, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) AB Hibe ...
 
Erzurum’da 2018’de 8 bin 903 konut satıldı
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL-TÜİK 2018 yılı Erzurum Konut Satış istatistiklerini açıkladı
Erzurum kasım 2018 kredi verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL - TBB 2018 yılı Kasım ayı nakdi kredi iller dağılım ...
Hisarcıklıoğlu ekonomik gidişatı yorumladı
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Erzurum’da düzenlenecek olan reel sektör - ...
 
DENEYAP Erzurum'da Açılıyor
Geleceğin teknoloji yıldızları yetiştirilecek...
"Bütçe açığı 2018'de hedefle uyumlu gerçekleşti"
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Bütçe açığı gerçekleşmesi 2018'de ...
Erzurumlu Turizmciler Turizm Bakanından destek istediler
19-24 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan Doğu Anadolu Alışveriş ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva