ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ağırman’dan Oltulu sporculara destek
Ağırman’dan Oltulu sporculara destek
‘Erzurum doğalgazına kardeş geliyor’
‘Erzurum doğalgazına kardeş geliyor’
Çakmak: ‘Hemşirelik çok kutsal bir meslek’
Çakmak: ‘Hemşirelik çok kutsal bir meslek’
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
24 Mart 2016 Perşembe - 06:44

KUDAKA Kurumsallaşma seminerleri tamamlandı

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen “Anahtar Çözümler” programları kapsamında, bölge illerinde “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma: Ateşten Gömlek” konulu seminerler düzenlendi.

KUDAKA Kurumsallaşma seminerleri tamamlandı

Davranış Bilimleri Uzmanı Dr. İlhami Fındıkçı’nın konuşmacı olarak katıldığı seminerlere; Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı, Bayburt İl Genel Meclisi Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Erkan Hatipoğlu, KUDAKA Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, kamu, STK ve özel sektör temsilcileri katıldı.

ÇAKAL’IN SUNUMU

Ajans Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal konuşmalarında; işletmelerin gelişmesi, uzun ömürlü olması ve kuşaktan kuşağa geçmesi için, kurumsallaşmanın zorunluluğuna dikkat çekti. Kurumsallaşamayan şirketlerin ikinci kuşaktan sonra ömrünü tamamladığının altını çizen Çakal, Türkiye’de özellikle aile şirketlerinin ikinci kuşakta çözülüp dağılmaya başladığını ve bu şirketlerin sadece yüzde  2’sinin üçüncü kuşağa geçebildiğini belirtti.

Aile şirketlerinin devamlılıklarını uzun dönemler sürdürememe nedenlerinin gerek bölgemizde gerekse Türkiye’deki şirketler açısından hemen hemen aynı noktalara dayandığı ve genel anlamda kurumsallaşamama olduğunu vurgulayan Çakal, düzenlenen seminerde aile şirketlerinin kurumsallaşma süreçlerinde yaşamış oldukları sorunları tartışmayı amaçladıklarını söyledi.

Dr. İlhami Fındıkçı’ nın sunumuyla devam eden seminerde; aile şirketlerinin temel özellikleri, avantajları ve dezavantajları, aile şirketlerinde yönetim, birinci kuşağın zorlukları, şirketlerin kurumsallaşamamasının nedenleri, kurumsallaşma sürecinde liderlik faktörü, başarılı liderlerin temel ve ortak özellikleri konu başlıkları ele alındı.

FINDIKÇI’NIN TESPİTLERİ

Dr. İlhami Fındıkçı özetle şunları söyledi: “…Her 100 aile şirketinden sadece 20’si 2. kuşağa geçebiliyor. Bu vahim bir durumdur. Aile şirketlerinin dağılma nedenleri incelendiğinde en önemli neden grubunda aile kökenli sorunların yer aldığını görüyoruz. Yani aile içi geçimsizlikler, eşler arasındaki iletişim sorunları, yeni kuşakların yeterince yetiştirilmemesi, ailede ve iş yerinde liderlik mücadelesi, ben’lik çıkmazı, aile üyelerinin gelişi güzel olarak iş ortamında yer almaları gibi nedenler sayılabilir. Aile şirketinin sürekliliği ve sürdürülebilirliği isteniyorsa her şeyden önce aile içi iletişim, ailenin birlik ve beraberliği, aile içi sevgi, saygı ve değer bağının kuvvetli tutulması şarttır. Hemen arkasından aile şirketinin kurumsallaşması gereklidir. Kurumsallaşma; şirketin, patron ya da patronların iki dudağı arasına sıkışıp kalmasının önlenmesidir. Kurumsallaşma için aile şirketi anayasasının hazırlanması şarttır. Bu anayasada ailenin olmazsa olmaz temel kültürü, temel ilkeleri, tarihçesi, aile meclisinin oluşumu, yönetim kurulunun oluşumu, aile üyelerinin şirketten nasıl para alacağına kadar tüm ayrıntılar kurallar halinde yazılıdır. Böylece aile şirketi bir kurallar zincirine bağlanmış olur. Aile; işi kadar, aile üyelerinin yetişmelerine ve kurumsallaşmaya da zaman ve emek harcamalıdır.” Fındıkçı, seminerin son bölümünde katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

 
ETÜ sorguladı…
 
Yargıdan Erzurum Barosuna ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Ekonomisinde 2 rekor..
M.AKDAĞ-Erzurum ekonomisinde şirketleşme hızı son beş yılın en yüksek ...
2 ayda 25 marka çıkardık
MAHMUT AKDAĞ-TPE şubat dönemi marka başvuru verilerini açıkladı
Erzurum kamuda 18’inci sırada
MAHMUT AKDAĞ-Maliye Bakanlığı şubat ayı kamu hizmet harcamalarını paylaştı
 
İşgücü istatistikleri 2015 açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı 'İşgücü İstatistikleri'ni açıkladı
Oltu tarımına DAP desteği
Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ...
ABİGEM’den Yuvarlak Masa etkinliği
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) AB Bilgi Merkezi, "Public Debates/Public ...
 
DSİ sulama sezonunu açtı
Ağrı’da 2016 sulama sezonunun açılış toplantısı ve bin 700 hektarlık arazinin ...
Ekonomide Kurumsallaşma gündemi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen seminere ...
Yalçın, ‘Erdemli Duruşun Sendikal adresiyiz’
Eğitim Bir Sen Erzurum Şubesi ile Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva