ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Şehitlere vefa
Şehitlere vefa
Kene popülâsyonuna dikkat!
Kene popülâsyonuna dikkat!
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Anneler gözyaşlarıyla evlatlarını bekliyor
Anneler gözyaşlarıyla evlatlarını bekliyor
HABERLER>EKONOMİ
18 Şubat 2010 Perşembe - 02:52

KUDAKA Erzurum’da toplandı

AHMET AKBUĞA/İHA/Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Yönetim Kurulu, Erzurum’da toplandı. Erzurum Valiliği’nde yapılan ve Bayburt Valisi Kerem Al’ın başkanlığındaki toplantıya, 3 ilden 12 üye katıldı.

KUDAKA Erzurum’da toplandı

 Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Yönetim Kurulu, Erzurum’da toplandı. Erzurum Valiliği’nde yapılan ve Bayburt Valisi Kerem Al’ın başkanlığındaki toplantıya, 3 ilden 12 üye katıldı.Toplantıda, Bayburt Valisi Kerem Al, Ajans Genel Sekreteri Rıfat Altan’ın göreve başladığı 17 Aralık 2009 tarihinden bugüne kadar geçen 2 aylık süre içerisinde yapılan kurumsallaşma çalışmalarını özetleyerek değerlendirmelerde bulundu.
//ALTAN SUNUM YAPTI
Genel Sekreter Dr. Rıfat Altan’ın bilgilendirme sunumundan sonra, Kalkınma Ajansı’nda istihdam edilmek üzere 25-29 Ocak 2010 tarihleri arasında yapılan yarışma sınavını kazanan 30 uzman ve 6 destek personelin işe başlatılması ve sözleşmelerinin imzalanması, Ajans Genel Sekreterliği’nde çalışma birimlerinin kurulması ve bunlar arasındaki işbölümünün belirlenmesi, Erzurum, Erzincan ve Bayburt İllerinde kurulacak Yatırım Destek Ofisleri’ne ajans personeli içinden görevlendirme yapılması, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararıyla Şubat ayında Kalkınma Ajansı’na devri gerçekleşen Cumhuriyet Caddesi üzerindeki eski TEKEL binasının devir bedeli olan 2 milyon155 bin 865,3 TL’nin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ödenmesi, yeni ajans logosunun onaylanması, geçici olarak Erzurum Valilik binasında hizmet verecek olan ajansın, kurumsallaşmasını tamamlaması için gerekli olan bazı ihtiyaçlarının hizmet satın alınarak karşılanması,Ajans Yönetim Kurulu’nun sonraki toplantısının 17 Mart 2010 Çarşamba günü Bayburt’ta Valilik toplantı salonunda yapılması konularına karar verildi.
//KUDAKA’NIN KURULUŞ SÜRECİNDEN BU YANA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Toplantıda ayrıca ajansın kuruluş sürecinden günümüze kadar geçen süredeki çalışmaları hakkında bilgiler verildi. Yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi: “22 Kasım 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Erzurum-Erzincan-Bayburt (TRA1 Düzey 2 Bölgesi) Kalkınma Ajansı, Ajans Genel Sekreterinin 17 Aralık 2009 tarihinde görevine başlamasıyla birlikte, kurumsallaşma çalışmalarına hız verildi.
Kurumsallaşma çalışmaları kapsamında; ilk olarak ajansın ismi (Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı), kısaltması (KUDAKA) ve logosu belirlenerek DPT onayına sunuldu. 2009 yılı bütçesi ve çalışma programı hazırlanarak DPT’ye sunulmuş ve DPT tarafından 2009 yılı için yaklaşık 6.5 milyon TL Ajansımız hesabına aktarıldı. Daha sonra, personel alım ilanına çıkılarak hemen her uzmanlık dalına mensup 30 uzman ve 6 destek personelinin sözlü yarışma sınavıyla alımı yapılmıştır. Alınan personel 15 Şubat’ta eğitim programına, 17 Şubat’ta ise sözleşmeleri imzalanarak resmen işe başlatıldı. Ajans’a alınan personelin tabi tutulduğu çeşitli konuları ihtiva eden 2 haftalık eğitim programı 15 Şubat tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandı.
//YAPILANMA
Ajansın faaliyetleri, malî yapısı ve ajansla ilgili diğer hususların güncel olarak yayınlanacağı bir internet sitesi oluşturuldu. (www.kudaka.org.tr)Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinde kullanılmak üzere bir adet 4x4 binek aracı satın alındı.Ajansın geçici olarak faaliyetlerini sürdüreceği Erzurum Valilik binasındaki 3. katın tefrişi 36 personelin çalışacağı şekilde yapıldı.Ajansın daha sonra taşınacağı Erzurum merkezinde (Cumhuriyet Caddesinde) yer alan eski TEKEL binasının Ajansın adına devri sağlanarak, kültürel varlık olarak tecilli olan binanın Anıtlar Kurulu’ndan, Şubat ayındaki toplantılarında, onarım izni alındıktan sonra aslına uygun olarak hazırlanan restorasyon projesi ile onarılması çalışmaları başlayacaktır. İnşaat sezonunun Nisan ayında başladığını göz önüne alarak, 2010 yılının Haziran ayı başında yeni binamıza taşınmayı hedefleniyor.
Erzincan ve Bayburt İllerinde de, özel kesimdeki yatırımcıların kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri tek elden takip ve koordine etmek, yatırımları izlemek, yatırımcıya bilgi vermek ve yol göstermek amacıyla Ajans Yatırım Destek Ofislerinin (YDO) kurulması için uygun yer temini çalışmalarına başlanmıştır.
Genel Sekreterliğimizce hazırlanan 2010 yılı çalışma programı DPT onayına sunuldu.
Genel Sekreterlikçe hazırlanan 2010 yılı bütçesi, görüş alınmak üzere DPT’ye gönderilmiş olup, DPT’nin görüşünü müteakip Yönetim Kurulu’nca kesinleştirilerek yürürlüğe konulacak.
2010 yılında, Ajansın hizmet sunabilir hale gelebilmesi için desteklenecek öncellikli sektörlerin belirleneceği Ön Bölgesel Gelişme Planının hazırlanması çalışmalarına başlanmıştır. Planın katılımcı bir yaklaşımla hazırlanması için, bölge potansiyelinin tespit edilmesi ve Ajans tarafından desteklenerek harekete geçirilmesi gereken öncellikli alanların belirlenmesi sürecine STK ve özel sektörün aktif katılımı sağlanacak.
Ön Bölgesel Gelişme Planının tamamlanması ve DPT tarafından onaylanmasından sonra Ajansımız, destekleyeceği sektörlerin, başvuru şartlarının ve diğer detayların açıklanacağı “Başvuru Rehberi”ni yayınlayarak en geç Haziran ayı içerisinde proje teklif çağrısına çıkmayı hedefleniyor.
//PROJE TEKLİF ÇAĞRISI
Proje teklif çağrısına çıktıktan sonra, Ajansımız uzmanları tarafından proje hazırlama konusunda bölgedeki bütün ilçelerde bilgilendirme ve eğitim hizmeti sunulacaktır.
Ajansımıza sunulan projeler, en az 2 bağımsız değerlendirici (Ajansla ilgisi olmayan alanında uzman özel ya da kamuda çalışanlar) tarafından birbirlerinden habersiz ve mümkün olduğu ölçüde proje sahibini bilmeden değerlendirilerek, Ajansımız tarafından belirlenecek formata uygun olarak puanlandırılacak.Değerlendirme Komitesi ve Genel Sekreterliğin kontrolü ve Yönetim kurulumuzun onayından sonra uygun görülen proje sahipleriyle sözleşmeler imzalanarak projelerin uygulanmasına geçilecek.
Proje uygulama süreci, Ajansımız uzmanları tarafından yakinen izlenecek, proje sahiplerine gerekli eğitim ve danışmanlık hizmeti sunulacak.
Ajansımız, 2010 yılı içerisinde, proje teklif çağrısına çıkarak yapacağı proje hibe desteklerinin yanı sıra;Küçük ölçekli ancak büyük sonuçların doğmasına katkıda bulunabilecek faaliyetler için“Doğrudan Faaliyet Desteği”; Ajansın kendi geliştirerek destekleyeceği ve bölge için önemli gördüğü projeler için “Güdümlü Proje Desteği”; Kamu kurumlarının ve STK’ların kurumsal kapasitelerini güçlendirmeye yönelik “Teknik Destek” gibi destekleri de sağlayacak.
//BÖLGE POTANSİYELİ TESPİTİ
Ayrıca Ajansın, Bölgenin potansiyelini tespit etmeye yönelik Araştırma-Geliştirme, Bölgenin ulusal ve uluslar arası alandaki tanıtımına yönelik faaliyetler ile yatırım için uygun çevrenin oluşturulmasına yönelik eğitim, bilinçlenme, örgütlenme, ortak hareket etme, diyalog ve işbirliği anlamına gelen sosyal sermayenin gelişmesi için gerekli tüm faaliyetleri organize edecek ve destekleyecek.
//AJANSIN BÜTÇESİ
Kalkınma Ajansı, kısıtlı bütçesini en etkin en verimli şekilde kullanmak amacıyla, bölgenin kalkınması için diğer kamu kurumları, özel sektör ve STK’lar tarafından yapılan yatırımların etkilerini arttırmaya, bu yatırımlar arasındaki bağlantıyı güçlendirmeye, bölgede yapılan çeşitli faaliyetleri tamamlayıcı yeni alt faaliyetlerle besleyerek ve projeye dönüştürerek etkinliğini ve sürdürülebilirliğini arttırmaya ve atıl durumdaki potansiyeli harekete geçirmek için bu potansiyeli tanıtarak bu alandaki projeleri desteklemeye yoğunlaşacaktır.
Kalkınma Ajansımız, her üç ilimizde açacağı Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla, özel kesimdeki yatırımcıların kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemlerini tek elden takip ve koordine edecek, yatırımları izleyecek, yatırımcıya bilgi vererek yol gösterecek ve Türkiye’de değişik teşvik ve destekler sağlayan tüm kurumların ve AB, Dünya Bankası gibi uluslar arası kurumların sağladıkları bütün mali ve diğer destekler hakkında yatırımcıya bilgi verecektir. Bu tür teşvikler derlenip toparlanarak yazılı ve elektronik ortamda yatırımcının istifadesine sunulacaktır.
Kalkınma Ajansımız, bölgede kamu-üniversiteler-yerel yönetimler-özel sektör-sivil toplum örgütleri arasında ortak iş yapma kültürünü geliştirici, çalıştaylar, seminerler ve toplantılar düzenleyecektir.
Kalkınma Ajansımız, orta vadede yurt dışı kurumlarla ortak projeler geliştirmeye, yakın komşularımızla ticaretimizi geliştirerek bölgenin ihracat kültürünü geliştirmeye ve bölgeye yerli ve yabancı sermaye çekmeye çalışacaktır.
Ajansımız, planladığı bütün bu çalışmalarını, bölgedeki kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla yakın işbirliği içerisinde yapmanın gayreti içerisinde olacaktır.”
//KALKINMA AJANSLARI NEDİR?
Toplantıda ayrıca, kalkınma ajanslarıyla ilgili detaylı bilgiler sunuldu.
Genel Sekreterlikçe yapılan açıklamada, konuyla ilgili olarak şunlar kaydedildi: “Kalkınma Ajansları, ulusal düzeyde DPT koordinasyonunda, kendine özgü teknik ve finansman (bütçe) mekanizmasına sahip, kâr amacı gütmeyen, çabuk karar alıp uygulayabilen, merkezi ve yerel idarelerin dışında, kamu, özel sektör ve STK’ları bir araya getiren, tüzel kişiliği haiz, 5449 sayılı Kanunla düzenlenmemiş işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi, bölgeler (düzey 2 bölgeleri) esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan teknik kapasitesi yüksek, uygulamacı olmayan, fakat destekleyici, koordinatör ve katalizör olarak faaliyet gösteren kalkınma birimleri.
Bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme alanında yaşanan yapısal dönüşümün ve sürdürülebilir kalkınmanın en önemli kurumları arasında yer alacak olan kalkınma ajansları;
Bölgesel gelişme çabalarımızın etkinliğinin ve başarısının yükseltilmesini; bölgelerin ülkemizin genel büyümesine, gelişmesine, refahına ve istikrarına katkısının artırılmasını; sosyal uyum ve adaletin güçlendirilmesini ve değişen küresel rekabet şartlarına adaptasyonun hızlandırılmasını sağlayacak,Yüksek nitelikli personeli, esnek kaynak ve istihdam yapısı ile kurum, kuruluş ve şahıslara sağladığı idari, mali, teknik desteklerle başta girişimciler olmak üzere bütün yerel aktörlerin kalkınma çabalarına katılımını teşvik edecek,
Sağlayacağı proje ve faaliyet desteklerinde kişi, kurum ve kuruluşların eş finansmana dayalı ortak proje üretme ve yönetme kültürü ve yeteneğini geliştirecek; sahiplenme ve işbirliği duygusunu güçlendirecek; bölgenin girişimcilik potansiyelini harekete geçirecek ve sürekli olarak yükseltecek,Yerel potansiyeli, dinamikleri, özgünlükleri, kaynak ve imkânları ortaya çıkararak harekete geçirecek ve ulusal, uluslararası pazarlarda ekonomik, sosyal, kültürel birer değer haline dönüştürecek;Sonuç olarak, hem ulusal, hem de bölgesel-yerel düzeyde başta istihdam ve gelir olmak üzere ekonomik ve sosyal göstergelerin iyileştirilmesine, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına ve dolayısıyla ülkenin genel refahının artırılması ve istikrarının pekiştirilmesine olumlu katkılar sağlayacak.
2006 yılında pilot uygulama olarak Adana ve Mersin illerini kapsayan Çukurova ve İzmir ilini kapsayan İzmir bölgelerinde Kalkınma Ajansları kuruldu. 2008 yılında, içinde Erzurum-Erzincan-Bayburt (TRA1 Düzey 2 Bölgesi) kalkınma ajansının da bulunduğu 8 adet; 2009 yılında ise 16 adet olmak üzere bugün itibarıyla 81 ilin tamamını kapsayan toplam 26 kalkınma ajansı kuruldu.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Besiciler de şaşkın
GHA/Et fiyatlarındaki anormal düzeylere ulaşan yükseliş, hem piyasaları, ...
Tarımda “Ufuk Arayışları”
GHA/Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından organize ...
“Malumu ilam”
Geçen hafta gerçekleştirilen Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu ...
 
Çiftçinin umudu “destek”te
GHA/ “Hayvancılığın Desteklenmesi Kararnamesi” kapsamında tek ve çok yıllık ...
Kaçak çay uyarısı
GHA/Türkiye’ye Hakkari, Doğu Beyazıt, Van ve Mersin’den sokulan kaçak ...
Gıda denetimi emin ellerde
GHA/Erzurum Tarım İl Müdürlüğü’nce yürütülen “Gıda Kontrolörlüğü” kurslarının ...
 
DSİ’den HES açılımı
GHA/Erzurum’un Tortum ilçesinde, Hidroelektrik Santralleri konulu bir ...
Akal’dan teşvikli pirim uyarısı
GHA/Erzurum SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Akal, “Erzurum’da teşvikten yararlanan ...
Narman’da besicilik atılımı
PEHLÜL DÜZENLİ (İHA) - Erzurum’un Narman ilçesinde Merkezi Erzurum da ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva