ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
10 Haziran 2010 Perşembe - 06:30

KKKA kabusu yine gündemde

TURAN BULUT (İHA) - Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş havaların ısınmasıyla birlikte gündeme gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve enfeksiyon hastalıkları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

KKKA kabusu yine gündemde

//UZMAN UYARISI
Rektör İlyas Dökmetaş muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'deki KKKA'dan ölenlerin oranı diğer ülkelere göre çok az olduğunu belirterek, "Son birkaç ay içerisinde kemiricilerden insanlara bulaşan Tularemi diye bir hastalık var. Birçok klinikte bu hastalıkla ilgili hastalar yatmakta. Yine bundan kısa bir dönem önce Karadeniz Bölgesi'nde kanamalı ateşe sebep olan Hanta Virüsü enfeksiyonları çıktı. Bu hastalıkların özelliğine göre, etkilediği alanlara göre yüzde 1 ile yüzde 40 oranı olan ölümlerle seyrediyor Hanta Virüsü enfeksiyonları. Kırım Kongo Kanalı Ateş'te diğer ülkelerde yüzde 50'lerde sebep olurken bizim ülkedeki bilgi birikimi, teknolojideki gelişmeler, hastalığın seyrinin tanımlanması ve korunma yollarının ön plana çıkmasıyla ölüm oranları azalmıştır. Son 8 yıl içerisinde ülkemizde 5 bine yakın KKKA hastalığı tanısı koyulan hasta kliniklerde yatırılarak tedavi edilmiştir. Bunlardan 200 civarında hasta ölmüştür. Ölüm oranı yüzde 5 civarıdır. Rusya'da, İran'da, Afganistan'da, Pakistan'da bu hastalıklardan ölüm oranı yüzde 30-40'larda iken bizde ölüm oranı yüzde 5'e kadar inmiş olması bir başarıdır."dedi.
//KELKİT VADİSİ VE KKKA
Dökmetaş Sivas'a gelen KKKA vakalarının çoğunlukla Kelkit Vadisi'nde bulunan bölgelerden geldiğini Sivaslı olan vakaların az sayıda olduğunu söyleyerek, "Hastalık Kelkit Vadisi'nin hastalığıdır. Daha çok Tokat, Ordu, Amasya, Giresun gibi iller ile Sivas'ın kuzey bölgelerinde görülmüştür. Cumhuriyet Üniversitesi büyük bir eğitim, araştırma ve uygulaması hastanesi olması nedeni ile bu hastaların gelip tedavi gördüğü merkezlerden birisi olmuştur. Sivas'taki olgular son yıllarda başarı ile tedavi edilmektedir. Sivas'a gelen hastaların bir kısmı Sivas kaynaklı olup çoğunluğu Kelkit Vadisi'nden gelmektedir. Son zamanlarda hastalık ülkemizin birçok yerinde görülmüş. Kayseri, Ankara, Samsun, Erzurum gibi illerde merkez olma yoluna gitmiştir. Kırım Kongo hastalıklarının takip ve tedavi edildiği yerler bu iller olmuştur" diye konuştu.
//KORUNMA YOLLARI
İlyas Dökmetaş vatandaşları enfeksiyon hastalıklarından korunmaları konusunda uyararak, "Ben bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak vatandaşlarıma şunu öneriyorum. Hastalıklardan korunmada temel olarak iki ana yol var. Ya ilaçlarla korunacaksınız yada bariyer önlemlerini alacaksınız. Birçok hastalığın aşıları var. Ama bazı hastalıklar ise alınan ilaçlarla korunabiliyor. Bunun için mutlaka bir hekimin ilaçları yazması gerekiyor. Sıtmanın olduğu bir bölgeye giden hastanın sıtma ilaçlarını alması gibi. Aşı yapılamayan hastalıklar var. Bazı hastalıkların aşısı yok, bazı hastalıklardan ilaçla korunmak mümkün değil. Bunlardan bir tanesi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi. Bu konuda aşı çalışmaları devam ediyor. Ama elimizde şuan bir şey yok. Bazı hastalıklarda insanlara ilaç yapamıyoruz. Koruyucu ve etkin değil. Hastalığa neden olan hayvanlara aşı yapılması gerekiyor. Hastalıklardan, enfeksiyonlardan korunabilmemiz için hastalıklara neden olan etkenlerden uzak durmamız gerekiyor. Keneler birçok hastalığa yol açmasına sebep olan canlılar. Tularemi hastalığına sebep olduğu gibi Kırım Kongo hastalığına da sebep olabiliyor. Diğer döküntülü hastalıklara da sebep olarak karşımıza çıkabiliyor. Yaz döneminde gündemde olan hastalıklardan bir tanesi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olması nedeni ile piknik alanına giderken pantolonun paçalarını çorap içerisine almak, eve gelindiğinde vücut kontrolü yapmak, çalılık alanların içerisinde dolaşmamak, oralarda uzanıp yatmamak, evde evcil hayvanlar var ise dikkatli davranmak, kene var ise uygun bir şekilde alıp uzaklaştırmak ve riskli alanlara giderken gerekirse maske takmak. Çünkü Hanta Virüsü enfeksiyonları da, Tularemi'de solunum yoluyla bulaşabiliyor" diye konuştu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi'nde bu yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından Tokat ve Yozgat'tan gelen birer kişi ile Sivas'ın Suşehri İlçesi'nden gelen bir kişi ile toplam 3 kişi hayatını kaybetti.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UMKE, Bölge Afet Tatbikatı gerçekleştirdi
OKTAY FANİ (İHA) - Erzurum'da, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Medikal ...
Çevre panelinde içme suyu tartışması
Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘2011’e Girerken ...
Sağlıkta dönüşüme tepki
Hekimleri Odası Erzurum Şube Başkanı Eminoğlu, sağlıkta dönüşüm adı altında ...
 
Enerjide verimliliğe “LED” yaklaşımı
ERZURUM(GHA) – Özellikle teknolojik cihazların ve bunlara bağımlılığın ...
Küresel ısınma, sağlık sorunlarına yol açıyor
ERZURUM(GHA) – Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Başhekimi Doç. ...
Polen mevsiminde alerjiye dikkat
AHMET AKBUĞA(İHA) - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ...
 
Erzurumluya çevre uyarısı
ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi ...
Oltu’da KKKA eğitimi
DURSUN MURAT AYDIN (İHA) - Bir taraftan aşırı yağan yağmurlar diğer taraftan ...
Erzurumluya Çevre Haftası armağanı
Erzurum’da “Dünya Çevre Günü” etkinlikleri kapsamında vatandaşlara fidan dağıtıldı
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva