ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
Uzundere’de Çocuklar doğa ile buluştu
Uzundere’de Çocuklar doğa ile buluştu
HABERLER>BÖLGEDEN
14 Mayıs 2013 Salı - 01:02

KKA yine gündemde

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) panelinde geniş bir katılımcı kitlesine konu tüm detaylarıyla aktarıldı.

KKA yine gündemde

RECEP ERGİN
GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) panelinde geniş bir katılımcı kitlesine konu tüm detaylarıyla aktarıldı.
Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Dr. Yusuf Mayda, Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Belediye Başkan Vekili Şevki Aşkın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Aziz Ahmet Surel, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, Kelkit, Köse ve Şiran ilçe ve Tekke Belediye Başkanları, kamu kurum müdürleri, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen, köy muhtarları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK HİZMETLERİNDE ZİRVEYİ YAKALAMIŞTIR”
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, devletin sağladığı kamu hizmetlerinin en önemlilerinden birisinin insan sağlığı ile ilişki olanlar olduğunu belirterek, “Devletimizin yaptığı çalışmalar özellikle 2000’li yıllardan itibaren ve içinde bulunduğumuz süre içerisinde sağlık hizmetlerinde Türkiye Cumhuriyeti zirveyi yakalamıştır. Vatandaşlarımız her gittikleri yerde sağlık güvencesinden faydalanmakta ve tedavisini çok rahat bir şekilde sağlamaktadır. Artık hastanelerde rehin alma dönemleri bitmiş tam tersine vatandaş memnuniyetini ve güleryüzlü hizmeti esas alan bir anlayış yerini bulmuştur.” dedi.
“İDEAL OLAN KİŞİNİN HASTALANMAMASI YANİ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİDİR”
İdeal olanın insanların hiç hastalanmadan koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmak suretiyle sağlıklarını korumaları olduğunu ifade eden Vali Mayda, “Bu hem insanlarımızın işgücünü mümkün olan en üst düzeyde faydalanmamızı sağlayacak, hem de kamu harcamaları açısından ciddi bir tasarrufu sağlayacaktır. Farkındalık oluşturulması ve toplumsal bilincin oluşturulması önem arz etmektedir. Bu anlamda bu panel özellikle bölgemizin ve ilimizi ilgilendiren bir konudur.” ifadelerini kullandı.
KATILIMCILARIN HEPSİNE KENE ÇIKARMA SETİ DAĞITILDI
AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve konunun Türkiye’de önde gelen uzmanlarından olan Doç.Dr. Kemalettin Aydın’ın yöneticisi olduğu panelde, katılımcılara salona girmeden önce içerisinde kene çıkarma seti, hijyenik eldiven ve bilgilendirici broşür bulunan çantalar dağıtıldı.
“TÜRKİYE AVRUPA’NIN GIPTA İLE BAKTIĞI ÜLKE DURUMUNA GELDİ”
Panelde konuşan Milletvekili Aydın, siyasete girmeden önce yaptıkları çalışmalar ve başından geçen ilginç vaka örneklerini katılımcılara aktardı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yapan Aydın, “Türkiye bugün itibarı ile çocukluk yaş grubunda en fazla aşı uygulanan ve Avrupa’nın gıpta ile baktığı bir ülke durumuna geldi.” dedi.
EN ÇOK VAKA TOKAT VE GÜMÜŞHANE’DE GÖRÜLÜYOR
Panelde ilk olarak söz alan Kelkit Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Uzm.Dr. Sevim Yılmaz, Dünden Bugüne KKKA konulu sunumunu gerçekleştirdi. Yılmaz, dünyada çok sayıda salgına neden olan KKS’nın 30’dan fazla ülke göründüğünü, Türkiye’de ise 2002 yılında ilk kez görüldüğünü ve en yoğun olarak Tokat ve Gümüşhane bölgesinde tanı konulduğunu söyledi.
Nisan ve Ekim ayları arasında görülen hastalığın Haziran ve Temmuz aylarında zirve yaptığını kaydeden Yılmaz, dünyada yaklaşık 900 türü olan kenenin 30-40’ının bu mikrobu taşıdığını belirtti. Yılmaz, hayvanlarda hastalık yapmayan bu virüsün insanlarda kanamaya bağlı ölümlere neden olduğunu belirtti.
“KEKLİK KENEYİ AZALTMAZ, AKSİNE KENENİN KONAKLAYICISIDIR”
Kenenin yaşam döngüsünde halk arasında bilinenin aksine Keklik başta olmak üzere kanatlı kuşları taşıyıcı olarak kullandığını ifade eden Yılmaz, “İnanılanın aksine yerden beslenen Keklik gibi kuşlar kenenin azalmasını sağlamaz. Keklik gibi kanatlı hayvanlar keneler için konaklayıcı hayvanlardır. Kene döngüsünde Keklik azaltıcı rol almaz.” tespitinde bulundu. Yılmaz,
KKKA Bulaşma Yolları, Klinik Seyri ve Korunma Yöntemleri hakkında sunum yapan Gümüşhane Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Fatma Banu Karahasanoğlu ise virüsün kenenin karnında olduğunu belirterek, kenenin vücuttan çıkarılması esnasında buna çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Gürdal Yılmaz da KKKA hastalığının tedavisi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Yılmaz, vatandaşların bu konuda bilinçli olmasıyla birlikte ölüm oranının azalacağına dikkati çekerek, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
Yılmaz, panelin sonunda gelen bir soruya verdiği cevapta ise kenenin çok sinsi bir hayvan olduğunu, insan vücuduna girdikten sonra 24 saat boyunca en rahat kan emeceği yeri aradığını, ardından iğnesini batıracağı bölgede insanın acıyı hissetmemesi için ağrı kesici bir madde salgıladıktan sonra iğnesini batırıp kanını emmeye başladığını ve doyduktan sonra da kendini vücuttan attığını söyledi.
İLK 5 AYDA 106 ISIRIK, 5 KKKA TANISI
Panelin son bölümünde Gümüşhane’de ki vakalar hakkında bilgi veren Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Neslihan Sancar, 2013 yılının ilk 5 ayında Gümüşhane'de 106 ısırık vakasının olduğunu, bunlardan 5’ine KKKA tanısı konulduğunu belirterek, eğitim çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl 84 bin 413 kişiye ulaşılarak eğitim verildiğini ve bu kişilere 3 bin 857 kene çıkarma seti, 79 bin broşür dağıtıldığını söyledi.
Sancar, antiserum üretimi çalışmalarına katkı sağlamak için ise Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Biyolojik Ürünler Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Koordinasyonunda, KKKA hastalarında kullanılmak üzere immün serum üretilmesi amacıyla Gümüşhane'de daha önce hastalığı geçirip iyileşen 7 donörden plazma örneklerinin alınarak ilgili birime gönderildiğini söyledi.
Panel katılımcıların sorularını cevaplandırılması ve plaket takdimi ile son buldu.
 

 
Şifa hastanesi yılın hemşiresini seçti
 
Bakımevi’nde anneler Günü Kutlaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jandarmadan trafikteki annelere çiçek sürprizi
Bitlis’in Tatvan İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı trafik ekiplerinin ...
‘Destanlardan Günümüze Göç’
9. "Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri" etkinliklerle devam etti.
Akdemir Türkiye’nin en genç valisi
Valiler Kararnamesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ...
 
Aydın’dan Ağrı çıkarması
AK Parti 23. Dönem Erzurum Milletvekili ve Ağrı İl Koordinatörü Sadettin ...
‘Gangam Kaynana’ ilgi gördü
Köprüköy ilçesine bağlı Emreköy Ortaokulu öğrencileri köy kahvehanesinde ...
Hurda toplarken tren çarptı
Erzincan-Erzurum hattında trenin çarpması sonucu bir kişi yaşamını yitirdi.
 
Konukçu Milli Mücadeleyi anlattı
Atatürk Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu Aydın'da ...
Ahıska’da ilk resmi Türk Düğünü
Gürcistan’ın Ahıska kentinde gerçekleşen Azerbaycan uyruklu Nurane ve ...
Ilgar’da flora molası
Oltu ve Şenkaya Bal Üreticileri Birliği üyesi arıcılar, gezi için gittikleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva