ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
1 Kasım 2019 Cuma - 16:15

KADEM’den Aile Yapısına destek

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Atatürk Üniversitesi, Vesayet sempozyumu düzenledi.

KADEM’den Aile Yapısına destek

“Tüm Yönleriyle Velayet Sempozyumu” için, Atatürk Üniversitesi ile iş birliği yapan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), sağlıklı bireyler ve sağlıklı bir toplum için çalışmalarını ortaya koydu.

3 oturum olarak süren sempozyumun açılış paneli, Saliha Gümrükçüoğlu moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde Prof. Dr. Şevket Topal, Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, Prof. Dr. Mevlüt Özben, Av. Derya Yanık sunum yaptı.

VESAYET SEMPOZYUMU

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Atatürk Üniversitesi, Vesayet sempozyumu düzenledi. Sempozyum’a Vali Yardımcısı Uğur Köroğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektör Ömer Çomaklı, KADEM Başkanı Dr. Saliha Gümrükçüoğlu, KADEM Erzurum İl temsilcisi Avukat Fatime Alkan, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

‘Gümrükçüoğlu ilk defa Erzurum’a geldi’

ALKAN’IN SUNUMU

KADEM Erzurum İl temsilcisi Avukat Fatime Alkan, “Velayet ile ilgili önemine binaen Başkanımız Saliha Gümrükçüoğlu ilk defa Erzurum’a defa geldi. Kamu yararına bir sivil toplum kuruluşu, bizim çalışma alanımız kadın ve aile, 4,5 yıldır Erzurum’da çok önemli çalışmalar yapmaktayız. Büyükşehir’in bünyesindeki ESMEK, Halk Eğitim Merkezlerindeki kadınlarımız, eğitim çalışmalarımız, İŞKUR ile düzenlediğimiz kurslarımız, seminerlerimiz ve sevgi evlerindeki çocuklarımız için yaptıklarımız aslında Güçlü aile, güçlü kadın, güçlü toplum için yapılan işler. Çocuklar geleceğimiz, göz nurumuz, yetişkinler için elimizden gelen ne ise onu yapacağız. Fiziken ve ruhen sağlıklı bireyler, sağlıklı çocukla, sağlıklı anne babadan geçer” dedi.

‘AİLE YAPIMIZIN KORUNMASI VE GÜÇLENMESİ ADINA’

Kadem Başkanı Saliha Gümrükçüoğlu, “Kadem, kadının insanlık onurun temsil etmek üzere savunuculuk yapmayı kendine misyon edilmiş bir sivil toplum kuruluşudur. STK olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana, Aile bireylerinin güçlendirilmesi ve kültürel değerlerimizin güçlenmesi için katkılar sağlıyoruz. Kadınların ihtiyaçlarına dikkat çekmek ve sorunlarına dikkat çekmek amacıyla, kültürel birikim ve geleceklerimizden ilham alarak alternatif bir söylem ileterek hazırladığımız kadın araştırmalarımız var. Her yıl farklı temalarda Ulusal ve Uluslararası düzeyde katılım sağlanan, toplumsal cinsiyet adaleti kongreleri düzenliyoruz. Kadın ve yoksulluk, kadın ve aile, boşanma, demografik dönüşüm gibi temalarımızı adalet çerçevesinde işliyoruz. Bir sonraki temamızda ebeveynliği tartışacağız, çağrıya çıktık. İki yılda bir adalet zirvesi düzenliyoruz. Tüm dünyadaki kadınların ortak sorunlarını tartışıp çözüm arıyoruz.  Velayet konusunu gündeme aldık. Çocukların hak ve hürriyetlerinin korunmasının yansıra, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı yetişmeleri, adalet ve merhameti önceleyen ebeveynlerin gözetimi altında ancak olabilir. Çocukların gelişme sürecinde, uygun ortamlarda bulunmaları ve haklarının güvence altına alınması, sağlıklı birey olarak toplumda yer almalarının birinci şartıdır. Hak ve menfaatlerinin korunması yansıra olası tehditlere karşı tedbirlerin alınması gerekir. Dolayısıyla Velayet konusunu, aile yapımızın korunması ve güçlenmesi adına da bu sempozyumu değerlendiriyorum. ‘Geleceğe iş başı’ projesi adı altındaki eğitimimizle çeşitli nedenlerle ailelerinden uzak olmak zorunda kalan kızlarımıza destek veriyoruz. Savaşta en çok mağdur olan kadınlar ve çocuklarımız için yani Suriyeli mülteciler için de, Eşini kaybetmiş ve çocuklarına kendi bakmak zorunda olan kadınlarımıza katkılar sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Atatürk Üniversitesi Rektör Ömer Çomaklı, “Geleceğe yapılan yatırımların en kıymetlisi düzgün bireyler yetiştirmenin temeli ailedir. Anne baba ile ilişkiler tarihimiz boyunca, bireysel anlamda ve toplum nezdinde çok kıymetli bulunmuştur. Tarihsel ve toplumsal olarak çok kıymetli bir değişim ve gelişim gösteren Velayet hakkı ve düzenlemesi, özel anlamıyla anne babayı geniş anlamda toplumu ilgilendirmektedir” sözlerini kaydetti.

‘İcra ile çocuk teslimi yapılıyor’

KÖROĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ

Erzurum Vali Yardımcısı Uğur Köroğlu, “Çocuklarımızın maddi, manevi gelişimi, toplum açısından çok önemli, Sağlıklı bir manevi ve zihinsel gelişimi sağlanması bağlamında olumlu davranışlar kazandırılarak terbiyeli ve ahlaklı bir birey yetiştirmek önemlidir. Çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması ebeveynlerin sorumluluğu dahilinde olan konular, ancak sorumluluk sahibi bireylerin ile mümkündür. Sorumsuz ebeveynlere bırakılmayacak kadar da önemli hususlardır. Diğer bir önemli hususlardan olan konu ise çocuk teslimi konusudur. Dramatik görüntülerle kamuya yansıyan, Mahkeme kararına rağmen çocuklarını göremeyen eşler, icra ile çocuk teslimine başvuruyor. Değişik konu ve başlıklar ile değerlendirilecek Velayet sempozyumunda, aile yaşantımıza ve toplumumuza katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

‘EVLİLİK OKULU KURACAĞIZ, EĞİTİMLER VERECEĞİZ’

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise “Çelişki nerede, Her toplumun bir medeniyet anlayışı var. Bize de toplum olarak, 200 yıldan beri bize dayatılan batılı olma anlayışı var. Öyle değerler vardır ki bir medeniyet diğerini asla kabul etmez. Yaşanan sıkıntı aslında burada, bizler gençlerimize nasıl bir eş anlayışının olması gerektiğini okullarda vermemiz gerekiyor. Evlilikler, birbirlerini tanımadan yapılıyor ve kısa sürüyor. Biz birbirimize ilgi göstermeliyiz. Çocuklarımıza en çok evlilikle ilgili Peygamberimizin, Hz. Aişe’ye nasıl davrandığını öğretmemiz lazım. Okullarda bu anlayışı vermemiz gerekiyor. Evlilik okulunu kuracağız. Toplumumuzu eğiteceğiz. Değerlerimizi toplumumuza enjekte edeceğiz. Allah’ın insanlara verdiği en büyük nimet evlattır. Evliliğe karar verme aşamasında ailelerinizle istişare yapın, kültürünüzü adetlerinizi iyi araştırın” şeklinde konuştu.

3 oturum olarak gün boyu süren Velayet Sempozyumu, açılış paneli Saliha Gümrükçüoğlu moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde Prof. Dr. Şevket Topal, Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, Prof. Dr. Mevlüt Özben, Av. Derya Yanık sunumlar yaptı.

DEĞERLENDİRME VE SUNUMLAR

Prof. Dr. Şevket Topal, “Velayet ve vesayet kavramlarının bazı durumlarda iç içe olduğunu veya karıştığını vurguladı. Velayet, akrabalık ilişkileri ile alakalıyken, vesayet bir başka kanuni temsilci yoluyla yapılan, mali haklar ve şahsi haklar ile alakalı olduğu söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök ise Birleşmiş milletle çocuk haklarına dair sözleşmeden bahsetti. Çocuğun doğum sonrası kadar, doğum öncesi hakların da olduğunu belirtti. Kök, “Adli tıp açısından bulunmuş çocuklar var. Velayeti şöyle algılıyoruz, soy bağının özel bir durumu olarak algılıyoruz. Soy bağını incelememiz gerekir. Soy bağında çocuğun annesi, onu doğurandır. Ancak, ülkemizde şuan olmayan taşıyıcı annelik konusu da mevcut. Bebeğinizi istediğiniz cinsiyette bile yaptırabiliyorsunuz. Etik açıdan velayeti nasıl oluşturacağımız konusu ortaya çıkıyor. Soy bağında, Biyolojik olarak DNA parmak izi ile babanın kim olduğu bulunabiliyor” dedi Ahmet Nezih Kök, soy bağını geniş anlamda ele alırken, çocuğun, rahime düşme ve fetüs halindeki haklarını da alt başlıklarla açıkladı.

Tüm Yönleriyle Velayet Sempozyumunun ilk oturumunda, Dr. Öğr. Üyesi Taner Emre Yardımcı, Dr. Öğr. Üyesi Kübra Ercoşkun Şenol, Dr. Öğr. Üyesi Esra Yıldız Üstün ve Dr. Öğr. Üyesi Aslı Açıkgöz; ikinci oturumunda , Gülhan İçen, Farma Akdağ, Cansu Yılmaz, Doç. Dr. İsmail Seçer, Velayet sürecinin çocuklar üzerindeki psikolojik yankıyı anlatması üzerine Dr. Öğr. Üyesi Hicran Doğru, Dr. Öğr. Üyesi Sevim Karaoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Güngör ve Uzm. Psikolog Binay Bilge Annak konuştu.

3’üncü ve son oturumda ise, İslam hukuku üzerinde ve tez analizleri çalışmalarını Doç. Dr. Halide Arslan, Doç. Dr. Adnan Memduhoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Genç, Dr. Öğr. Üyesi Yurdagül Boğar ve Dr. Tuba Işık yer aldı.

 
Küçük öğrencilerden büyük anlamlı destek
 
Türkez: ‘Çok mutluyuz, gururluyuz”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İl Sağlıktan önce eğitim sonra tatbikat
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Sivil Savunma Şubesi koordinasyonu ve Büyükşehir ...
Sesli gazete yayına başladı
Erzurum'un interaktif tek Haber-Yorum programı olan 'Sesli Gazete' 88.8 ...
Otizmle mücadelede Trabzon ve Erzurum farkı
Otizm sorununun çözümü için harekete geçen Trabzon ve Erzurum’daki akademisyenler ...
 
TÜSEB Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından her yıl verilen ...
Palandöken beyaza büründü
Erzurum ve Kars’ta yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı sonrası Palandöken ...
Erzurum eksi 4’ü gördü
Yüksek kesimlerde kar yağışının görüldüğü Doğu Anadolu Bölgesinde hava ...
 
Palandöken’in zirvesi beyaza büründü
Erzurum’da bulunan 3 bin 200 rakımlı Palandöken Dağının zirvesi her yıl ...
Gözütok: “Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir”
Gözütok, 'İçeriden ve dışarıdan maruz kaldığımız sayısız taarruza ve badireye ...
Mezarlıklarda kış hazırlığı
Hava sıcaklığının kış aylarında eksi 35 dereceye kadar düşmesi nedeniyle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva