ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>GUNCEL
3 Ekim 2017 Salı - 10:44

İşte Erzurum’un Eylül ayı TÜFE’si

MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Eylül ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE sonuçlarını açıkladı. Erzurum Bölgesi 4 istatistik bölge içinde yıllık fiyat artışının en düşük olduğu bölge olarak kaydedildi.

İşte Erzurum’un Eylül ayı TÜFE’si

TÜİK Eylül ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE sonuçlarını açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar Ağustos ayına göre yüzde 0,92 oranında artış kaydetti. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 11.40 olarak belirtildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2016 aralık ayına göre de yüzde 6,98 oranında arttı, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 10,21 olarak hesaplandı.

EYLÜL 2017 DÖNEMİ TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

 TÜFE Eylül 2017 dönemi verileri bazında, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, Türkiye ortalamasına göre, aylık bazda yüzde 0,27, yıllıkta yüzde 0.20, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında yüzde 0.23 oranında yüksek çıktı. 2016 aralık ayına göre fiyat artış oranı ise Türkiye ortalamasından yüzde 0.31 oranında düşük olarak belirlendi.

AĞRI BÖLGESİ EYLÜL AYI TÜFE’Sİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0,35 oranında artış kaydetti.  Bu bölgede fiyatlar aralık 2016’ya göre yüzde 7.22 oranında artarken, bölgenin yıllık enflasyon oranı yüzde 11,41 olarak bildirildi. Ağrı bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 11,05 oldu.

MALATYA BÖLGESİ EYLÜL AYI TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar ağustos ayına göre yüzde 0,29 oranında arttı. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 10 aylık ölçekte yüzde 6,95, yıllık bazda ise yüzde 11,56 oranında fiyat artışı tespit edildi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 10.32 olarak tespit edildi.

VAN BÖLGESİ EYLÜL AYI TÜFESİ

Eylül 2017 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,14 oranında artış gösterdi. Van bölgesinde on aylık enflasyon yüzde 8,15, yıllık enflasyon yüzde 11,77 ölçeğinde belirlendi. Van Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 10,47 düzeyinde kaydedildi.

EYLÜL AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

 DOSİAD analizlerine göre, Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede Eylül 2017 dönemi bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 0,92’lik artışla ile Erzurum Bölgesi, 2016 yılı aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 8,15 ile Van bölgesi, Yıllıkta yüzde 11,77 ile Van Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 11,05 ile Ağrı bölgesi olarak kaydedildi

TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI İSTATİSTİK  BÖLGELER

DOSİAD Araştırma Merkezi Analizlerine göre Bölgedeki 4 istatistik alan içinde Eylül bazlı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge yüzde 0,14’lük fiyat düşüş oranı  ile Van Bölgesi, 10 aylık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge yüzde 6,95 ile Malatya Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 11,40 ile Erzurum Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 10,21 ile Erzurum Bölgesi oldu

TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ, EYLÜL 2017

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,65 arttı. TÜFE’de (2003=100) 2017 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,20 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,98 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ EĞİTİM GRUBUNDA OLDU

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada yüzde 1,58, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,34, lokanta ve otellerde yüzde 1,02 ve giyim ve ayakkabıda yüzde 0,80 artış gerçekleşti.

AYLIK DÜŞÜŞ GÖSTEREN TEK GRUP GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER OLDU

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan sadece gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 0,23 oranında düşüş gerçekleşti.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ ULAŞTIRMA GRUBUNDA

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12,50, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12,06, sağlık yüzde 11,90 ve eğlence ve kültür yüzde 11,85 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ İZMİR’DE OLDU

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 8,49 ile TR52 (Konya, Karaman) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 12,89 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 11,52 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgesinde gerçekleşti.

Eylül 2017’de endekste kapsanan 414 maddeden; 61 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 281 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 72 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,26 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,72 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,35 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,57 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,34 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 4,31 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 3,90 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 3,08 ile ana metallerde gerçekleşti. Buna karşılık basım ve kayıt hizmetleri yüzde 4,61, gıda ürünleri yüzde 1,80 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 1,57 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2017 yılı Eylül ayında aylık ve yıllık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti.

 
Oltu’da 689 adet kaçak içki ele geçirildi
 
Kış Turizmi Altyapısında yeni süreç
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İspir - Ovacık mevkiinde kar yağışı
Sağanak yağış Ardahan ve Erzurum’un yüksek kesimlerinde kara dönüştü
Büyükşehir Cumhurbaşkanını ağırladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi ...
'2023 Türkiyesinin Erzurum'unu inşa ediyoruz'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tek terörist kalmayıncaya kadar mücadeleye ...
 
Azizoğlu'na DAG brifingi
Vali Azizoğlu Doğu Anadolu Gözlemevi’nde (DAG) İncelemelerde bulundu
Azizoğlu, Karayazı ve Karaçobanlı gençleri kabul etti
Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, ‘Şehirler ve Kültürler Yörelerimiz’ ...
Topdağı Mehmetçik Vakfı faaliyetlerini paylaştı
TSK Mehmetçik Vakfı Erzurum Temsilcisi Emekli Albay Sabri Topdağ, Türkiye ...
 
Yücelik ekonomik öngörülerini paylaştı
Yücelik, seçimin Bakanlar Kurulu kararıyla 2018 yılı Nisan ayına ertelenmesine ...
Kış Turizminde yeni yaklaşım
Türkiye’nin kış turizm merkezlerinden Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir ...
Ulaştırma Bakanlığından "kış lastiği" açıklaması
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, özel otomobillerin kış ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva