ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>EKONOMİ
1 Aralık 2015 Salı - 17:09

İspirli Tüketici bilincini sorguladı

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKO-DER) Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli, yapılan araştırmalara göre tüketicilerin sadece yüzde 2,8’inin ‘Evrensel 8 Temel Tüketici Hakkı’nı bildiklerini, yüzde 37,8’inin yasal haklarından haberdar olmadıklarını belirtti.

İspirli Tüketici bilincini sorguladı

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKO-DER) Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli, yapılan araştırmalara göre tüketicilerin sadece yüzde 2,8’inin ‘Evrensel 8 Temel Tüketici Hakkı’nı bildiklerini, yüzde 37,8’inin yasal haklarından haberdar olmadıklarını belirtti.

İspirli, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi Jale Hülya Alcan’ın Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf Medya ve Ekonomi dersi kapsamında bir konferans verdi. İspirli, tüketicilerin yüzde 37,8’inin yasal haklarından haberdar olmadığını belirtti. İspirli şöyle dedi: “Tüketicilerin yüzde 24,1 taksitli bir ürün ya da hizmet satın alırken sözleşmeyi okumadan imzalamaktadır. Tüketicilerin yüzde 84,8’i ayıplı mal veya hizmetle karşılaştığında çözüm için başvuracağı yerleri bilmemektedir.”

İspirli, Tüketici Danışman Hattını tanıtarak, evrensel tüketici haklarına değindi. ‘Satılan mal geri alınmaz’ ibaresinin çok yanlış olduğunu dile getiren İspirli, “O malın kusuru varsa değiştirilme hakkı vardır. Kampanyalı satışlarda alınan herhangi bir kampanyalı üründen 14 gün içinde cayma hakkına sahibiz. Bir üründe de etiket olması zorunluluğu vardır. Tüketicilerin yüzde 77,3’ ü Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ni hiç duymamıştır. Tüketicilerin yüzde 75,8’ i tüketiciyi koruma amaçlı sivil toplum kuruluşlarını bilmemektedir. Tüketicilerin yüzde 90,4’ ü “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” telefon numarasını bilmemektedir. Tüketicilerin 54,2 si 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ u bilmemektedir. Tüketicilerin sadece yüzde 0,5’ i tüketici örgütlerine üyedir. 1935 Yılında ABD’de Detroit ve çevre illerde üretilen-satılan pahalı ve sağlıksız et ve diğer gıda maddelerinin tüketilmemesi doğrultusunda özellikle kadınların öncülüğünde büyük çapta etkili boykotlar yapılmıştır. ABD’deki tüm tüketici gruplarının birleşmesiyle 1936 yılında “Tüketiciler Birliği “oluşturuldu.” diye konuştu.

‘ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ARASINDAKİ DENGE TÜKETİCİ ALEYHİNE BOZULDU’

1950‘li yıllarda Avrupa’da tüketici hakları ve tüketicinin örgütlenme girişimlerinin yoğunlaşmaya başladığını ifade eden Gamze İspirli, şöyle konuştu: “Tüketicilerin örgütlenme mücadeleleri özellikle 1960’lı yıllarda tüm Dünya’da yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu Tarihlerde özellikle ABD, Japonya ve Avrupa ülkelerinde tüketici örgütlenmeleri yaygınlaşmıştır. Tüketicilerin haklarının her zamankinden daha dikkatle korunmasına ihtiyaç var. Çünkü artık ticaret, çok farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Teknolojik gelişmelerin ve özellikle küreselleşmenin etkileriyle ticaret biçim değiştirmiştir. Artık alıcıyla satıcının karşı karşıya gelmesi gerekmiyor. Bir taraftan hayat kolaylaşmış, ama diğer taraftan tüketim dünyası karmakarışık bir hal almıştır. Bu durum, üretici ve tüketici arasındaki dengenin, tüketici aleyhine bozulmasına sebep olmuştur. “Tüketici hukuku”, işte bu bozulan dengeyi yeniden tesis etmeyi amaçlayan bir düzenlemeler manzumesidir. Tüketicinin korunması ile ilgili kurallar, sadece tüketiciyi değil, belli standartta ve kalitede mal ve hizmet üretimini hedeflediği için aynı zamanda üreticileri ve dolayısıyla ülke ekonomisini korumaktadır’’

‘TÜKETİCİYİ KORUMAYA YÖNELİK TEDBİRLER ALINDI'

TÜKO-DER Başkanı İspirli konuşmasını şöyle sürdürdü: “6502 sayılı kanun birçok yenilik getirdi. Yeni kanun çerçevesinde Tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirler alınmış, Tüketicilerin hak arama yolları kolaylaştırılmış, Tüketicinin bilgilendirilmesi konusu ön plana çıkarılmış, Bürokrasi azaltılmış, Hakkaniyete uygun bir ceza sistemi oluşturulmuştur. Yeni kanun, mevcut düzenlemelerin birçoğunda değişiklik öngörmenin yanı sıra; mevcut Kanunda yer almayan yeni düzenlemeleri de getirmektedir.”

 
Gurbette Dadaş Herefenesi
 
Sekmen 2016 hedefini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum otogazda 44’üncü sırada
Erzurum’da eylül ayında bin 954 ton otogaz satışı yapıldı. Erzurum otogaz ...
OSBÜK’ten Erzurum’a övgü
Nakıboğlu, "Yaşanılan sorunları daha yakından görmek ve çözüm üretmek ...
DAİB, Proje Gündemi’yle toplandı
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği (DAİB) 2015 yılı ...
 
Yüzüncü Yıl’da ‘DAP Gündemi’
Demir, “2013 yılından itibaren bazı müdahale alanları belirledik. Bunun ...
Gökçan asgari ücret yaklaşımını yorumladı
Türk İş Sendikası ve Demiryolu İşçileri Sendikası İl Temsilcisi Yusuf ...
ETSO’da e-tebligat semineri
Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Ergün Aslan, Maliye Bakanlığı’nın 1 Ocak ...
 
Büyükşehir tarım yatırımlarına odaklandı
Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığın gelişimi için çiftçilere ...
Erzurum için yatırım seferberliği
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu’da yaptığı konuşmada, ...
Büyükşehir Bütçe maratonu tamamlandı
Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyelerin 2016 yılına ilişkin bütçe ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva