ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
HABERLER>TÜRKİYE
23 Ocak 2015 Cuma - 08:30

‘İslamda böyle bir şey yok’

Cumhurbaşkanı Erdoğan Somali’deki bombalı saldırıyla ilgili, “Ne adına yapıyorlar bunu. Eğer ‘İslam adına yapıyoruz’ diyorlarsa, ben bir Müslüman’ım İslam’da böyle bir şey yok. Bir Müslüman bir defa intihar edemez. Öldürdüğü insan kim? Onlar da Müslüman. Böyle bir İslam kesinlikle yok.'dedi

‘İslamda böyle bir şey yok’

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika ziyareti kapsamında katıldığı Türkiye Etiyopya İş Forumu’nda yaptığı açıklamada, “Her platformda daima Afrika’nın yanında yer alan bir ülkeyiz” dedi.

Erdoğan açıklamasında Afrika’ya ayrı bir önem verdiklerini ifade ederek, “Türkiye Etiyopya İş Forumu’nun her iki ülke içinde hayırlara vesile olmasını diliyorum. Çok köklü tarihi ve kültürel ilişkilere sahip olduğumuz bir Afrika ülkesi olarak Etiyopya’yla ilişkilerimizi her alanda daha ileriye taşımak istiyoruz. Türkiye olarak Afrika kıtasına Afrika ülkeleri ve halklarıyla olan ilişkilerimize özel önem veriyoruz. İlişkilerimizdeki bir asırlık boşluğu süratle telafi edebilmek için bundan 10 yıl önce Afrika’ya açılım politikası başlatmıştık. Bu açılımı başarılı bir şekilde tamamladık. Bundan sonra ise her geçen gün az önce de ifade edildiği gibi daha derinleşen bir ortaklık politikası anlayışıyla ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Türkiye için Afrika’yla kucaklaşmak sadece ticari ve ekonomik anlam içermiyor. Afrika’nın sorunlarının ve aynı zamanda potansiyelinin büyüklüğünün farkında olan bir ülke olarak her platformda daima Afrika’nın yanında yer alan bir ülkeyiz. Etiyopya’nın Afrika içerisinde ayrı bir yeri, ayrı bir önemi var. Sahip olduğumuz bakış açısı ve Afrika’nın sahip olduğu potansiyel insan kaynağıyla öne çıkan Etiyopya Afrika Birliği örgütüne ev sahipliği yapıyor. Bu özelliğiyle kıtanın merkezi konumundadır. Uluslararası ilişkilerinde de önemli ağırlığı olan Etiyopya örnek uygulamaları ve kalkınma hedefleriyle bir çok kıta ülkesine emsal teşkil ediyor. Biz Etiyopya ile sahip olduğumuz tarihi ve kültürel bağları bir ayrıcalık olarak görüyoruz. Geçtiğimiz ay Ekonomi Bakanımız beraberinde Ticaret ve Müteahhitlik heyetiyle birlikte Etiyopya’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret sırasında gerçekleştirilen iş forumu büyük ilgi gördü ve yararlı bağlantılara vesile oldu. Türkiye ile Etiyopya’nın ticaret hacmi 2013 yılı sonunda 421 milyon dolara ulaşmıştı. Fakat 2014’te maalesef bir düşüş söz konusu. Öyle zannediyorum ki 2014’te 400 gibi bir rakamla herhalde sonuç bulacak. 2014 yılının ilk 11 aylık verisi bize bunu işaret ediyor. Ben ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini çok yukarılara çekebileceğimize inanıyorum. İnşallah en kısa zamanda bunu 500 milyon dolara ulaştırmalıyız diye düşünüyorum” dedi.

“GÜVEN VE İSTİKRAR OLDUKTAN SONRA BU GENÇ DİNAMİK NÜFUSUYLA ETİYOPYA GELECEĞİ ÇOK AYDINLIK OLAN BİR ÜLKEDİR”

Erdoğan açıklamasında ticari ilişkilere dikkat çekerek, “Etiyopya ve Türkiye olarak 96 milyon civarındaki nüfusuyla Etiyopya 77 milyon civarındaki nüfusuyla Türkiye 173 milyon gibi bir nüfusa sahibiz. Öyleyse aramızdaki ticaret hacminin çok daha ileri noktaya varması gerekir diye düşünüyorum. Bölgelerinin önde gelen ekonomik aktörleri olarak serbest ticaret alanı tesis etmek üzere bir ekonomik ortaklık anlaşması imzalanması çalışmalarına bir an evvel başlamamız gerekiyor. Bugün bunları aramızda görüştük. 3 milyar dolara ulaşan Türk yatırımları ile Etiyopya ülkemizin Afrika’da en fazla yatırım yaptığı ülkeler başında yer alıyor. Uluslararası piyasalarda Türk mütaahhitlerinin Etiyopya’da etkin bir şekilde faaliyet göstermekte olduğunu görmekten de ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Şimdiye kadar Etiyopya’da yaklaşık 2,5 milyar dolar değerindeki 14 proje Türk firmaları tarafından üstlenildi. Bu projelerden en önemlisi Avasverdiya demir yolu projesidir. Bu proje tamamlandığında türk müteahhitlik sektörünün önemli bir başarısı olarak hatırlanacaktır. Türkiye dünyanın on yedinci, Avrupa’nın altıncı büyük ekonomisidir. AB ile 1996 yılından bu yana Gümrük Birliği içerisindeyiz. Bu şu demektir Almanya’yla, Fransa’yla, İngiltere’yle, İtalya’yla, İspanya’yla aramızda hiçbir gümrük duvarı bulunmuyor. Onlar istediklerini bize satabilirler, biz de istediğimizi onlara satabiliriz. Dolayısıyla kendimize güveniyor, firmalarımıza itimat ediyoruz. 2014 yılında 158 milyar dolar civarında ihracatı olan ve ihracatının yüzde 95’i de sanayi ürünleri olan bir ülkeyiz. Tarımsal üründe Avrupa’da birinci ve dünyada yedinci sıradayız. Türkiye 2002 yılında 230 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine milli gelire sahipti ama şu anda 2014 sonu itibariyle bu rakam 820 milyar dolar oldu. Nereden nereye geldik” dedi.

Etiyopya’nın kalkınma sürecinden söz eden Erdoğan, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü olan 2023 yılında hedefimiz 2 trilyon dolar milli gelire ulaşmaktır. Türkiye genç ve nitelikli iş gücü, dinamik ve istikrarla büyüyen ekonomisi, rekabetçi özel sektörü, büyük ölçekli iç pazarı yerleşmiş mali disiplini, gelişen altyapısıyla yükselen bir güç konumundadır. Burada özellikle tabi bir şeyi ortaya koymam lazım. Etiyopya’nın ekonomik performansının da ben çok başarılı olduğunu biliyorum. Burada da güven ve istikrar olduktan sonra bu genç dinamik nüfusuyla Etiyopya geleceği çok aydınlık olan bir ülkedir. Bunu böyle bilmemiz gerekmektedir. Eğitim istikrarlı kalkınmanın temini bakımından en önemlilerinden biridir. Yetişmiş insan kapasitesi birçok engelin aşılmasındaki en başat faktördür. Sizin gibi her türlü tabi zenginliğin olduğu bir ülkede iyi bir eğitimle çok kısa süre içerisinde refahın bütün topluma yayılacağından şüphe duymuyorum. Görüldüğü gibi bu ziyaretimde iş dünyamızın seçkin isimlerinden oluşan kalabalık bir heyet bana refakat ediyor. İş adamlarımızın Türkiye içinde ve dışında çok önemli yatırımları var. Öncelikle tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sadece bir tarafın kazandığı bir ilişkinin hem ahlaki hem sağlıklı hem de sürekli olmadığına inanıyoruz. Türkiye olarak varlık gösterdiğimiz her ülkede her bölgede win win esasına göre hareket ediyoruz. Ekonomik işbirliğimizi sadece ticaretle değil, yatırımlara da dayandırmak istiyoruz. Etiyopya’nın Türk iş dünyasının Afrika’da en fazla yatırım yaptığı ülkelerden biri olduğunu memnuniyetle görüyorum” dedi.

“BU ZİYARET HALK TARAFINDAN SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANI OLARAK ETİYOPYA’YA İLK GELİŞİM”

Erdoğan açıklamasında, “Bu ülkenin şartlarına ve gerçeklerine uygun şekilde Etiyopya halkıyla bütünleşerek burada doğrusu iş yapmanızı istiyorum. Sizinle birlikte her 2 ülke halkının da kazanacağı bir yaklaşım içinde olmanızı özellikle arzu ediyorum. İşbirliğimizin güçlü bir şekilde gelişeceğine inanıyorum. Eksik anlaşmaları da en kısa zamanda imzalayacağız. Burada bir gerçeği vurgulamam lazım. Temennim şudur burada bizim en güçlü Ziraat Bankası’nın yer almış olması veya alacak olması gerek Türkiye açısından, Türk girişimciler açısından gerekse Etiyopya açısından çok önemli bir sıçrama tahtası olacaktır. Bütün bunların yanında önemli bir adımda 50 bin megavatlık bir kapasiteye sahip burada su potansiyeli var. Elektrik enerjisi noktasında sıkıntı var. Dolayısıyla burada hidroelektrik santraller kurma noktasında biyoti sistemiyle buna girmek isteyen girişimcilerimiz olursa yanlarında başka ortaklar da almak suretiyle burada böyle bir şeye açık olduklarını ve bu konuda da kendilerinin alım garantisi vermek suretiyle böyle bir şeye girmek istiyorlar. Bu konuda da bence iyi düşünmek ve böyle bir adımı da atmak gerek Etiyopya’nın elektrik konusundaki sıkıntısını gidermede gerekse kullanma suyunda da buranın ihtiyaçlarını gidermesi bakımından çok önemli. Tüm bunların hepsi imkan olarak var. Bütün mesele planı programı yapıp adımı atmaktır. Burada bana göre 1 milyon 120 bin kilometrekarelik araziye sahip olan nitekim girişimcilerimizden bir tanesi burada kendilerine tahsis edilmiş orada tarımla ilgili çalışmaya girecekler. Ama tabi tarımdan entegre sisteme girmek için adımlarını atacaklar. Yani pamuk, tekstil, konfeksiyon vesaire. Şimdi bu adımları atmada da değerli dostum başbakan bunlara açık olduklarını ifade etti. Her türlü desteğe hazır olduklarını ifade ediyorlar. Bizim buradaki atacağımız adımlar içerisinde tarım ve hayvancılıkta da dayanışma ayrı bir güç kazanımına vesile olacaktır. Bu ziyaret ülkemiz bölgemiz ve halkımız için inşallah ayrı bir güç kazanımına vesile olmasını diliyorum. Geleceğimizin çok daha aydınlık olacağına inancım yineliyor. Ben bu ilk gelişim değil ama halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanı olarak Etiyopya’ya ilk gelişim. Burası ilk tercih ettiğimiz ülke oldu. Burada daha önce Afrika zirvesi ondan önce değerli dostum onun başbakanlığı döneminde geldim. Dostluğumuz gelişerek devam etti şimdi yine dostumla beraber süreci güçlendirerek devam ettireceğiz. Bize gösterilen samimi misafirperverlik için teşekkür ediyorum” dedi.

İSLAMDA BÖYLE BİR ŞEY YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Somali’deki bombalı saldırıyla ilgili, “Ne adına yapıyorlar bunu. Eğer ‘İslam adına yapıyoruz’ diyorlarsa, ben bir Müslüman’ım İslam’da böyle bir şey yok. Bir Müslüman bir defa intihar edemez. Öldürdüğü insan kim? Onlar da Müslüman. Böyle bir İslam kesinlikle yok. Bizim dinimizde de, ‘İnsanları git öldür’ diye bir şey yok” dedi.

Etiyopya’da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Addis Ababa Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Erdoğan burada yaptığı konuşmada yarın Somali’ye düzenleyeceği ziyaret için şu an başkent Mogadişu’da bulunan Türk delegasyonunun kaldığı otelin önünde gerçekleştirilen bombalı araçlı saldırı hakkında konuştu. Erdoğan, “Geçtiğimiz haftalarda Fransa’nın başkenti Paris’te bir dergiye terörist saldırı yapıldı ve insanlar öldürüldü. Bu terörist saldırısının ardından ne yazık ki tüm Avrupa’da, tüm dünyada bütün Müslümanlara yönelik bir hoşgörüsüzlük sergilenmeye başlandı. Camilere, ibadethanelere, Müslümanlara yönelik saldırılar zaten var. Bu olaydan sonra bu saldırılar daha da arttı” dedi.

“TERÖR CİNAYETTİR”

“Arkadaşlar terörün dini, terörün mezhebi olmaz, terörün hiçbir insani değeri olmaz. Terör cinayettir” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Bunu adı Müslüman olan birisi yapıyorsa teröristtir, Hristiyan olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Musevi olan biri de yapıyorsa teröristtir. Bunlar katildir, canidir, barbardır. Kırk yıldır biz ülkemizde biz terörle mücadele ediyoruz ve bölücü terör örgütü şu anda ırak ve Suriye’de kan döken DEAŞ terörü de, Filistinlilere yönelik İsrail devlet terörü de dünyanın diğer bölgelerindeki tüm terör örgütleri de en başta birer cinayet örgütüdür. Ancak burada şunu da özellikle söylemek durumundayım. Terör ve şiddet sadece silahla yapılmaz. Kutsal değerlere saldırı da bir terördür, bir şiddet eylemidir. İnançlara saldırı, ırkçılık, ayrımcılık bir terör eylemidir. Bir şiddet eylemidir. Dünyanın tüm ülkeleri bunu görmek, terörün ve şiddetin her türüne karşı ortak tavır almak zorunda.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris’te gerçekleştirilen saldırıyı kınadığını ifade ederek, “Elbette Paris’te bir dergiye saldıran teröristleri şiddetle kınayacağız, kınıyoruz ve onlara karşı ortak mücadele vereceğiz. Ama aynı şekilde 350 bin insanın ölümüne sebep olan ve hala öldürmeye devam eden Suriye terörist başı olan başındaki zatı da aynı tavırla kınamak, aynı şekilde onlara karşı tavır belirlemek de bizim ve vicdani görevimizdir. 350 bin insan. Şu anda benim ülkemde 1 milyon 700 bin sığınmacı var. Lübnan’da yaklaşık 1 milyon 700 bin sığınmacı var, Ürdün’de 1 milyon sığınmacı var. Bakınız şu anda Etiyopya’da Somali’den sığınmacı var. Bu insanlar buraya niye geliyor, canlarını kurtarmak için. Bugün yine terör eylemi oldu Somali’de. Her şey çok açık ortada. Ne adına yapıyorlar bunu. Eğer ‘İslam adına yapıyoruz’ diyorlarsa, ben bir Müslümanım, İslam’da böyle bir şey yok. Bir Müslüman bir defa intihar edemez. Öldürdüğü insan kim? Onlar da Müslüman. Böyle bir İslam kesinlikle yok. Bizim dinimizde de, ‘İnsanları git öldür’ diye bir şey yok. DEAŞ terör örgütüne, diğer terör örgütlerine aynı ortak ve samimi mücadelenin sergilenmesi şart. İsrail’in Filistinlilere karşı uyguladığı sistematik teröre karşı da aynı ortak tavrı, aynı ortak mücadelenin sergilenmesi şarttır. Anti semitizme olduğu kadar, İslamofobiya’ya, ırkçılığı, ayrımcılığa, kutsal değerlere saldırılara karşı da insanlığın ortak tavır takınması şarttır. Eğer bu samimi, ortak tavır takınılmazsa işte bugün olduğu gibi vicdanlar yaralanır, vicdanlarda adalet duygusu zedelenir” ifadelerini kullandı.

“TERÖR KARŞISINDA BİZİM TAVRIMIZ NETTİR”

Türkiye’nin terör karşısındaki tavrının net olduğunu kaydeden Erdoğan, “Değerli arkadaşlar terör karşısında bizim tavrımız nettir, son derece nettir. Kimden gelirse gelsin, nereden gelirse gelsin, hangi bahanenin, hangi maskenin arkasına saklanırsa saklansın biz ülke olarak terörün tamamen karşısındayız. Biz İslami terör gibi son derece yanlış isimlendirmeye karşıyız. Kimse İslam ile terörü bir arada anamaz. Zira İslam barıştır, kelime itibari ile de Sin kelime kökünden gelmek suretiyle barıştır. Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir, bu İslam’ın hükmüdür. Bir insanın yaşamasına vesile olanlar tüm insanlığın yaşamasına vesile olmuş gibidir, bu İslam’ın hükmüdür. Dolayısıyla bu tür terör saldırılarında, farklı inançlara yönelik bu tür saldırılarda ne yazık ki dünyada birlikte yaşama kültürünü yok ediyor bu. Biz Türkiye olarak bunu görüyor bütün dünyaya da bu noktada uyarılarımızı yapıyor, barış çağrılarımızı hiç bıkmadan, usanmadan yapmaya devam ediyoruz. Etiyopya ile bölgelerimize ilişkin aynı hassasiyeti, aynı düşünceleri taşıyor olmaktan da bu noktada büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi.

 
Erçek Gölü de dondu
 
JAK ekiplerinin tatbikatı nefes kesti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Süreç, kararlılıkla devam ettirilecek
Başbakan Davutoğlu, paralel yapı operasyonuyla ilgili, "Süreç devam ettirilecek; ...
Cumhurbaşkanı’ndan tarihi vurgu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröristler ve terör örgütlerinin İslam coğrafyasının ...
‘Darbe teşebbüsü tescillenmiştir’
Başbakan Davutoğlu, 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmeme kararına ...
 
‘Yeni Türkiye'de belirleyici olan millettir’
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Yeni Türkiye'de tek istikamet belirleyici olan milletin ta kendisidir.’
Davutoğlu’ndan istikrar vurgusu
Başbakan Davutoğlu, siyasi istikrar ile ekonomik akıcılığın, ekonomik ...
Davutoğlu’ndan cumhuriyetçilik dersi
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, "Bizim için cumhuriyet ve ...
 
‘Cumhuriyetimiz AK Parti ile zirvede’
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kimse oturduğu yerden ...
‘Her Birimiz Birer Menderes’iz’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Adnan Menderes gibi milletin bekası ve demokrasi ...
‘Büyük düşünmek cücelerin işi değildir’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Büyük düşünmek cücelerin işi değildir. Bölgesel ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva