ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>ASAYİŞ
23 Mayıs 2013 Perşembe - 17:28

İşkence mağduru, darbe davasına müdahil oldu

12 Eylül Askeri Darbesi'nin ardından tutuklanan bir okul müdürüne işkence yaptıkları iddia edilen sanıkların yargılanmasına devam edildi.

İşkence mağduru, darbe davasına müdahil oldu

OSMAN AKIN
BURSA (İHA) - Bursa'da, 12 Eylül Askeri Darbesi'nin ardından tutuklanan bir okul müdürüne işkence yaptıkları iddia edilen sanıkların yargılanmasına devam edildi. 33 yıl sonra Türkiye'de ferdi olarak açılan ilk işkence davası olma özelliğini taşıyan davanın müştekisi Sait Özdemir, Ankara'da görülen 12 Eylül Darbesi ile ilgili davaya yönelik müdahillik talebinin kabul edildiğini belirterek, "Bunun anlamı, özgür, eşit ve demokratik Türkiye'nin müdahilliği demektir. Yani geleceğe müdahilliktir. Bu nostaljik bir müdahillik değil" dedi
2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "işkence" suçundan 12 yıla kadar hapsi istenen ve şu an İmralı Cezaevi'nde başgardiyan olarak görev yapan Ş.Ü. (55), bugün tekrar hakim karşısına çıktı. Dönemin Bursa Özel Tip Cezaevi 2. Müdürü N.B. (54), dönemin diğer cezaevi müdürleri R.Ç. ve idari yöneticiler Z.B. ile G.Y. ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme, o dönemde revirde infaz koruma memuru olarak görev yapan N.V. ve T.E. ile mahkum T.K.'yi şahit olarak dinledi.
Gardiyanlar sistemli bir işkence yapılmadığını ifade ederek, "O dönemde bir tünel bulunmuştu. O yüzden koğuşlarda zaman zaman aramalar yapılıyordu. Bazı mahkumlar, arama sırasında direnince yaşanan arbedelerde hem gardiyanlardan hem de mahkumlardan yaralananlar oluyordu. Bunlara revirde gerekli müdahaleler yapılıyor, durumu ciddi olanlar hastaneye sevk ediliyordu" diye konuştu.
Artvin'deki dev-sol davasından dolayı Erzurum'da yargılanıp ceza aldıktan sonra 1988 yılı Haziran ayında bir grup arkadaşıyla Bursa'daki cezaevine sevk edildiklerini anlatan şahit T.K., "Ağustos ayına kadar bir sıkıntı olmadı. Ardından aramalar başlatıldı. Koğuşlar aranırken bizi havalandırmaya çıkarırlardı. O an üzerimizde ne varsa o halde dışarı çıkardık. Ağustos ayında güneşin altında, sıcak havada bizi bekletirlerdi. Bizim kaldığımız koğuş havalandırmayı direkt görüyordu. Diğer koğuşta kalan müşteki Sait Özdemir'in de sıcak havada don ve atletle bekletildiğini birkaç kez gördüm. 30 Eylül'de tünel arama bahanesiyle bizi bu kez koridora çıkardılar. Bu sırada mahkumlar hücrelere kapatıldı. Ben o sırada Sait Özdemir'in sanık Ş.Ü. tarafından darp edilerek hücreye kapatıldığını hatırlıyorum" dedi.
Dönemin mahkumlarından T.K.'nin şahitliğinin ardından söz alan sanık Ş.Ü., şahit T.K.'nin de aralarında bulunduğu 12 kişinin tünel kazma olayına karıştığını ifade ederek, o döneme ait gazetede yayınlanan gazete haber fotokopisini mahkemeye delil olarak sundu.
Mahkeme, aralarında dönemin SHP Milletvekili Hikmet Çetin'in de bulunduğu 3 kişinin talimatla şahit olarak ifadelerinin alınması için yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
Adliyeyi eşi Sündüz Özdemir ve avukatı ile birlikte terk eden müşteki Sait Özdemir, Bursa'da açılan bu işkence davasının Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan darbe suçlularının davasına iletildiğini ifade ederek, "Mahkeme, bu darbe davasına ferdi anlamda bir tek benim müracaatımı kabul etti ve altını çizerek, 'Sait Özdemir'in dosyası gibi belge ve bilgileri, somut delilleri olmayan kişilerin bundan böyle müdahilliği kabul edilmeyecektir' dedi. Görülmekte olan bu davaya bir yenilik, bir derinlik katmayan başvurularının kabul edilmeyeceğini belirtmiş oldu. Anayasa'nın 15. maddesindeki zaman aşımının kalkmış olmasına rağmen, diğer bölgelerde yürütülen soruşturmalarda bazı savcılar halen 15. maddenin varlığını kabul ederek soruşturmayı zaman aşımına uğratıyordu ve hatta, 'Yargılanamaz, dokunulamaz' şeklinde kararlar veriyorlardı. Ben Ankara'daki 12 Eylül Darbesi davasına müdahil olunca yerellerdeki savcıların soruşturmaları daha bir netlik kazandı. Ben buna vesile oldum. 7-8 yerdeki soruşturmalar ise sürüyor" dedi.
Bu müdahilliğin özgür, eşit ve demokratik Türkiye'nin müdahilliği anlamına geldiğini kaydeden Özdemir, "Yani geleceğe müdahilliktir. Bu nostaljik bir müdahillik değil, geleceğinin yeni Türkiye'sinin kurulması anlamına gelecek bir müdahilliktir. Böyle düşünüp böyle kabullenmemiz gerek" diye konuştu.
 

 
‘Dedenle aşık atar mısın’
 
Son kez toplantıya katıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teröristi evinde barındıran 2 köylüye 3 yıl hapis
Ağrı’nın Hamur İlçesine bağlı Yuvacık Köyü Keleş kom Mezrasında bölücü ...
Nemutlu Davasında 5’inci duruşma
Erzurum'un Konaklı Kayak Merkezi'nde geçen yıl antrenman yaparken geçirdiği ...
Stajyer avukatlar ilk adımı attı
Erzurum Barosu’nda, Avukatlık staj dönemini başarı ile tamamlayan genç ...
 
Gelin 'hayır' dedi, damat intihara kalkıştı
Batman'da anlaşarak evlenme kararı alan genç çift nikah salonunda şok ...
İstismara 19 yıl 6 ay hapis cezası
Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan B.Ş’yi mağdur E.A.’ya yönelik TCK ...
Kız Yurdu’nda kavga
Erzurum’da üniversite öğrencilerinin kaldığı kız yurdunda borç para konusu ...
 
Horasan’da kaçak sigara operasyonu
Horasan ilçesinde Jandarma ekipleri tarafından yapılan yol uygulaması ...
7 çocuğu yaralandı
Horasan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 9 kişi yaralandı.
Gölet iddianamesi tamamlandı
Erzurum'un Aşkale ilçesinde görevli 5 TEDAŞ işçisinin Karasu-2 Hidroelektrik ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva