ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
TRENDYOL 1. Lig Playoff tarihleri açıklandı
TRENDYOL 1. Lig Playoff tarihleri açıklandı
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
Özakalın Kalkınma Yolu Projesini yorumladı
Özakalın Kalkınma Yolu Projesini yorumladı
 İspir’de bıçaklı ve sopalı kavga
 İspir’de bıçaklı ve sopalı kavga
Çanakkale Kara Savaşları'nda propaganda savaşı
Çanakkale Kara Savaşları'nda propaganda savaşı
HABERLER>EĞİTİM
26 Nisan 2018 Perşembe - 19:03

İpekyolu Üniversiteleri Amman’da buluştu

Atatürk Üniversitesi öncülüğünde 2010 yılında başlatılan, Avrasya İpekyolu Üniversiteler Konsorsiyumu (ESRUC) 7. Olağan Toplantısı Ürdün’ün başkenti Amman'da başladı.

İpekyolu Üniversiteleri Amman’da buluştu

Atatürk Üniversitesi öncülüğünde 2010 yılında başlatılan, Avrasya İpekyolu Üniversiteler Konsorsiyumu (ESRUC) 7. Olağan Toplantısı Ürdün’ün başkenti Amman'da başladı.

Amman Prenses Sümeyye Üniversitesinde düzenlenen toplantıya Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve beraberindeki heyeti katıldı.

Atatürk Üniversitesi'nde kurulan ve 30 ülkeyle başlayıp kısa sürede 200 ülke ve üniversiteye ulaşan bilim, teknoloji, sosyal faaliyetler ve kültürel ilişkilerin gelişmesine öncü olunması hedeflenen ESRUC’un bu yıl 7.’si düzenlendi.

Bilimsel işbirliğini yaygınlaştırmak için üye ülkeler arasında burs dâhil, öğrenci, öğretim üyesi değişimi, teknik ve akademik imkânların paylaşımı hususunda protokollerin imzalanacağı ESRUC, ülkelerin kültürel anlamda birbirlerini tanımaları açısından da büyük önem taşıyor.

Aralarında Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyük Elçisi Murat Karagöz’ün de olduğu ve Türkiye, Ürdün, Afganistan, Pakistan, Çin, Hindistan, Malezya ve İtalya gibi birçok ülkeden yaklaşık 50 Üniversite Rektörü ve çok sayıda akademisyenin katıldığı açılış toplantısında Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı da bir konuşma yaptı.

Konuşmasında yükseköğretimin uluslararası anlamdaki öneminden bahseden Rektör Çomaklı, Atatürk Üniversitesinin eğitim faaliyetleri ve gelişimi hakkında bilgi verdi.Dünyada önümüzdeki yarım yüzyıla ilişkin demografik öngörülerin, dünya nüfusunun artışına ve ortalama yaşam süresinin yükselişine işaret ettiğini belirten Rektör Çomaklı, bu demografik projeksiyonun doğal olarak yükseköğretime olan talebi de artırarak devam edeceğini söyledi.

Yükseköğretim alanının önümüzdeki süreçte büyük bir fırsat penceresi ve potansiyeli olarak karşımıza çıkacağına değinen Çomaklı, içinde bulunduğumuz yüzyılın önemli küresel mücadele alanlarından birisinin de nitelikli insan gücü var edebilme ve global ölçekte bu nitelikteki insan kaynağını çekebilme potansiyelinin olacağını ifade etti.

ERZURUM’DA BİR DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMA VİZYONUNU BENİMSİYORUZ

Siyasi ve ticari baskıların arttığı, safların gün be gün ve yeniden belirlendiği ve değiştiği, güçlünün tahakkümünün arttığı, hürriyetlerin kısıtlandığı, insanların topraklarından edilerek aç ve susuz ölüme terk edildiği bir dünyada olduğumuzu söyleyen Rektör Çomaklı, konuşmasına şöyle devam etti: “Yaşatılan bütün bu zulümlerin bir an evvel sonlandırılması için, adalete, diyaloga, barış ve sevgiye, insan olma eşitliğine, işbirliğine, insan hakları ve hürriyetlerine ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu ve bunun da ancak bilgiye sahip olmakla sağlanabileceğini anlamaktayız.

Erzurum’da bir dünya üniversitesi olma vizyonunu benimseyen Atatürk Üniversitesi uluslararasılaşma stratejisi, bölgesel ve ülkesel çeşitliliğe önem vermektedir. Üniversitemiz, bu stratejiyi geliştirmek, uluslararası alanda görünürlüğünü artırmak, yeni işbirlikleri sağlamak amacı ile Avrupa’da ve çeşitli İslâm ülkelerinde birçok fuara katılmaktadır.

Her yıl Birçok Üniversite Yetkilisini, Yeni İşbirlikleri Çerçevesinde  Üniversitemize Davet Ediyoruz

Ülkemizde yükseköğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı yaklaşık olarak 2500 civarındadır. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı yakın coğrafyalarda tarihî ve kültürel bağlarımız olan ülkelerden gelmektedir. Tam-zamanlı öğrenci temin etmek amacıyla yürütülen uluslararası tanıtım çalışmaları kapsamında, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, İran, Irak, gibi komşu ülkelerdeki çeşitli öğrenci ve paydaş fuarlarına katılım sağlanmaktadır. Buna ilaveten, Erasmus Programı kapsamında veya dışında, yurtdışındaki üniversitelerden gelen çok sayıda ziyaretçi ve akademik/idari heyet Üniversitemizde ağırlanmakta, her sene birçok üniversite yetkilisi, yeni işbirlikleri çerçevesinde Üniversitemize davet edilmektedir.

Ülkelerimiz arasında çeşitli alanlardaki iş birliğinin yükseköğretim alanında da kardeş halkların yararı yönünde geliştirilmesi imkanlarını ele almalı,  fırsatlar oluşturmalı, değerlendirmeliyiz. Yükseköğretim alanı tüm dünyada oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Ülkeler bir taraftan artan talebi karşılamak üzere yükseköğretim sistemlerini genişletirken diğer taraftan da kendi yükseköğretim sistemlerini uluslararası alana taşımaktadırlar.

KURULACAK GÜÇLÜ BAĞLAR, ÜLKELERİMİZİN BİLİM HAYATLARININ İSTİKLÂLİNİ SAĞLAYACAKTIR

Türkiye’de de yükseköğretim alanında son yıllarda hem önemli bir büyüme hem de uluslararası parametrelerdeki hızlı değişmelere eşlik edecek şekilde önemli dönüşümler yaşanmaktadır. Üniversitemiz de bu bağlamda bir dönüşüm sürecine girmiştir. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı M. A. Yekta Saraç’ın başlattığı Yeni YÖK anlayışı, üniversitelerin bulundukları bölgeye daha çok katkı vermesini sağlıyor. Yeni YÖK, paydaşlarla iş birliği ve sinerji oluşturmayı hedefliyor. Bu yeni sistemin öngördüğü konulardan biri de, üniversitelerin sahip oldukları potansiyel ve kapasiteyi bölgenin ihtiyaçlarına uyarlayarak, belirli alanlarda ihtisaslaşmaları ve uzmanlaşmalarıdır.

YÖK’ün Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle önüne hedef olarak koyduğu, Bologna sürecinden kopmadan ülkeler arasında yeni bir yükseköğretim alanının oluşturulması kapsamında işbirliklerinin kurumsal anlamda başlaması zorunludur. Yükseköğretim sistemi ortak mezun yeterlilik ve kalite güvencesi süreçleri, yeterliliklerin tanınması, ortak kredi sistemi ile hareketlilik ve değişim sistemleri, her düzeyde ortak diploma programlarının oluşturulması güçlü bir network oluşturulması ve araştırma alanı kurulmasını biz de önemsiyoruz.

Kurulacak bu güçlü bağların oluşturacağı ağ, küresel yükseköğretim sisteminde Ülkelerimizin bilim hayatlarının istiklâlini de sağlayacaktır. Avrupa yükseköğretim alanının bir parçası olarak İslâm ülkelerinde ortak bir yükseköğretim sisteminin oluşmasını sağlamak ülkemiz için olduğu gibi Üniversitemiz için de oldukça önemlidir. Bu toplantımızın özgün çözümler geliştirme olgunluğuna sahip bir toplantı olması, Ülkelerimizin her bakımdan ilerlemesine vesile olması, daha vizyoner ve daha somut ulaşılabilir hedeflerle gerçekleştireceğimiz toplantılara bir adım oluşturması temennilerimle saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 
Başbakan Yıldırım’a vefa
 
Erzurum ölüm nedenleri istatistikleri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hüseyin Avni Ulaş AL’de yas var
Melisa’nın ölüm haberi eğitim gördüğü Erzurum Palandöken Hüseyin Avni ...
Erzurum’u gururlandırdılar
TÜBİTAK tarafından 12 bölgeye ayrılan iller arasında düzenlenen yarışmada ...
TEGV ile ‘Eğitime Koşar Adım’
Eğitime Koşar Adım sloganıyla 5000 çocuğa TEGV’de eğitim desteği sağlamak ...
 
ATAÜNİ KKTC Milletvekili Topal'ı ağırladı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Halkın Partisi Mağusa Milletvekili ...
Rektör Çomaklı’dan 23 Nisan mesajı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ...
Yaylalı’dan 23 Nisan kutlaması
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı TBMM’nin ...
 
Horasan’da Gezici Öğretmen Uygulaması
Erzurum Horasan ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen ...
Saraç’tan Sürdürülebilir Kalkınma vurgusu
ÜNİDAP Çalıştayı YÖK Başkanı Saraç Başkanlığında Atatürk Üniversitesinde ...
Çomaklı tecrübelerini gençlerle paylaştı
KADEM Erzurum Gençlik Komisyonu ve Atatürk Üniversitesi Genç Kadem Kulübü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva