ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
21 Aralık 2017 Perşembe - 17:00

“İngilizler yağmalayacaktı”

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed’in Kutsal Emanetleri İstanbul’a getiren Fahreddin Paşa ile ilgili paylaşımı büyük tepki topladı

“İngilizler yağmalayacaktı”

İşte Fahrettin Paşanın getirdiği kutsal emanetler

 

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı ise “Fahrettin Paşa o zaman gayrimüslimlerin eline geçmesin diye gayret ederken bu kişilerin ataları Osmanlı’yı oradan atmakla uğraşıyorlardı” diye konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı büyük tepki topladı. Zayed’in paylaşımına dünyadan ve Türkiye’den birçok tepki gelirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Bakan Zayed’i çok sert sözlerle eleştirdi. Zayed’in bu paylaşımının ardından Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı, Kutsal Emanetler ilgili bilgi verdi. Küçükaşcı, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinin ardından İstanbul'a getirilen değeri paha biçilmez bir hazine olduğunu belirten Küçükaşcı,"Kutsal Emanetler"in uzun yıllardır Topkapı Sarayı'ndaki Kutsal Emanetler bölümünde sergilendiğini ifade etti. Fahrettin Paşa’nın getirdiği emanetlerin sarayın Hazine bölümünde yer aldığını ifade eden Küçükaşcı, Hazine bölümünde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Küçükaşcı, restorasyon çalışmalarının ardından kutsal emanetlerin yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacağını ifade etti.

Hz. Muhammed'in hırkası, sakalı, ayak izi, mektupları, oku ve kılıcı, su içtiği kabı, Hz. Musa'nın asası, Hz. Davud, Hz. Ali, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi gibi birçok peygambere ait eşyaların yanı sıra hırka, seccade ve sandık gibi yüzlerce emanet, Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde sergileniyor. Öte yandan saraya gelen ziyaretçiler de Arap Bakana tepki göstererek Kutsal Emanetlerin yağmalanmaktan kurtarıldığını ifade etti.

“30 tane sandığa 745 kalem eseri İstanbul’a gönderiyor”

Kutsal Emanetlerin İstanbul’a getiriliş süreci hakkında bilgi veren Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı, “Kutsal emanet deyince Peygamber efendimize onun ashabına, geçmiş peygamberlere ait eşyaların yanında diğer taraftan Mekke ve Medine’ye ait eşyalar içinde Kutsal emanet kavramını kullanıyoruz. Fahrettin Paşa Medine’yi terk etmek zorunda kalacağını düşününce İstanbul Hükumetine buradaki eşyaları ne yapacağım diye soruyor. Onlarda sorumluluğu sende olmak üzere ne istiyorsan yap diye izin veriyorlar. Fahrettin Paşa 1919’da Medine’yi terk etmeye karar verince 30 tane sandığa 745 kalem eseri İstanbul’a gönderiyor” dedi.

“Restorasyonu bittikten sonra bunlar dünyanın görmesine açık hale getirilecek”

Kutsal Emanetlerin İstanbul’a kolay gelmesinin sebebinin Hicaz demir yolları olduğunu söyleyen ve emanetler hakkında bilgi veren Küçükaşcı, “Fahrettin Paşa hepsinin İstanbul’a ulaşmasını sağlıyor. Ulaştıktan sonra bunlar Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilmeye başlanıyor. Eserlerin kütüphaneye ait olan kısımları kütüphaneye veriliyor ve şu anda araştırmacılar yazma eserleri gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra geldikleri zaman görebiliyorlar. Diğer kıymetli eserler ise mesela Hz. Fatma’nın mezarına gönderilmiş olan sanduka gibi kıymetli mücevher eserler bunlar ise Hazine bölümünde ve insanlar Kaşıkçı elmasıyla birlikte onları ziyaret ediyorlarmış. Fakat Hazine Bölümü şu anda kapsamlı bir restorasyondan geçtiği için bu eserlerin tamamı bizim depolarımızda bekletiliyor. İnşallah en kısa zamanda hazine kısmının restorasyonu bittikten sonra bunlar tüm milletimizin ve dünyanın görmesine açık hale getirilecek” diye konuştu.

“Fahrettin Paşa gayrimüslimlerin eline geçmesin diye gayret ederken ataları Osmanlı’yı atmakla uğraşıyorlardı”

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed’in Kutsal Emanetleri İstanbul’a getiren Çöl Kaplanı olarak bilinen Fahreddin Paşa ile ilgili büyük tepki toplayan paylaşımla ilgili konuşan Küçükaşcı, “Fahrettin Paşa’nın getirmiş olduğu eserlerin hepsi Peygamber sevgisinin bir tezahürü olarak Mescid-i Nebevi’ye hediye edilmiş eserler. Fahrettin Paşa bunların bu eserlerin kıymetini bilmeyen insanların eline geçmemesi için İstanbul’a göndermiş. Çok güzel el yazması Kur’an-ı Kerimler, gelin sorgucu gibi çok değerli mücevherle süslenmiş paha biçilemez mücevherat var. Fahrettin Paşa o zaman gayrimüslimlerin, değerini bilmeyenlerin eline geçmesin diye gayret ederken bu kişilerin ataları Osmanlı’yı oradan atmakla uğraşıyorlardı” diye konuştu.

“İngilizler yağmalayacaktı”

Kutsal Emanetlerin İstanbul’da hem muhafaza edilip hem de sergilendiğini ve Arap Bakanın paylaşımını yanlış bulduğunu ifade eden Betül Polat, “Biz onları almasaydık bunları başka birileri yağmalayacaktı. Onların elinden kurtarılmış bir şey İngilizler yağmalayacaktı” ifadelerini kullandı.

“Onlardan kesinlikle daha fazla sahip çıkabiliyoruz”

Türkiye’nin kutsal emanetlere sahip çıktığını dile getiren Semih Sezen, “Eğer kendileri kutsal emanetlere sahip çıkabilselerdi biz Türkler olarak, zaten zamanında kutsal emanetleri onların elinden almazdık. Yavuz Sultan selim sayesinde Mekke, Medine olsun bizim elimize geçtikten sonra kutsal emanetleri çok şükür buraya getirebildik, onlardan kesinlikle daha fazla sahip çıkabiliyoruz” dedi. 

 
Başbakan'dan Trump'a sert tepki!
 
ETSO’dan açıklama; “Firma Erzurum merkezli değil”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜGVA'dan Sarıkamış Şühedasına vefa
TÜGVA İzmit Temsilciliği tarafından düzenlenen “Enderun Buluşmaları”nın ...
Türkçenin yazım sorunları ele alındı
2017 Türk Dili Yılı kapsamında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde,19-20 ...
Türkez, Güneş Vakfı’nın konuğu oldu
Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Cuma Günü Konferanslarının ...
 
TDED İletişim gerçeğini gündeme taşıdı
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi’nde eğitimci-şair Vildan ...
Çomaklı Beyaz Şehrin Sultanlarını anlattı
Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen söyleşi programına ...
Türkçenin yazım sorunları masaya yatırılıyor
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde ...
 
Yücelik teşvik öngörülerini aktardı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
Ergüney'den Yerli Otomobil üretim talebi
Erzurum 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Ticaret ve Sanayi Odası ...
“Kapanmayan Yaramız: Kudüs”
Diyanet’in Cuma hutbesi “Kapanmayan Yaramız: Kudüs”
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva