ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
6 Eylül 2016 Salı - 16:00

Ilıcalı’dan olası İstanbul depremi değerlendirmesi

Ilıcalı, CNN Türk ekranında yayınlanan “Hakan Çelik ile Hafta Sonu” programına konuk oldu. Ilıcalı, olası bir Marmara depremine karşı, İstanbul’un kentsel dönüşümünün yeterliliği ve yeni yapılan köprülerin dayanıklılığı hakkında yöneltilen soruları yanıtladı.

Ilıcalı’dan olası İstanbul depremi değerlendirmesi

AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, CNN Türk ekranında yayınlanan “Hakan Çelik ile Hafta Sonu” programına konuk oldu. Ilıcalı, olası bir Marmara depremine karşı, İstanbul’un kentsel dönüşümünün yeterliliği ve yeni yapılan köprülerin dayanıklılığı hakkında yöneltilen soruları yanıtladı.

 Ak Parti Erzurum Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İmar Ulaştırma Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, CNN Türk televizyonunda Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. Ilıcalı, kentsel dönüşüm projeleri ve yeni yapılan köprülerin, olası bir İstanbul depremi karşısında ne kadar dayanaklı oldukları konusunda değerlendirmelerde bulunarak halkın bu konuda rahat olması gerektiğini vurguladı.

 “KÖPRÜLER DEPREME DAYANIKLI”

 Program sunucusu Hakan Çelik’in “Büyük Türkiye, büyük projeler yapıyor. Kentsel dönüşüm projeleri var, yeni köprüler açılıyor, Avrasya tüneli açılacak, MARMARAY şuan hizmet veriyor. Peki bunlar depreme ne kadar dayanıklı?” sorusu üzerine Milletvekili Ilıcalı, ilk deprem müdürlüğünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminde kurulduğunun altını çizerek “Uzman hocalarla beraber Kadir Topbaş zamanında da deprem birimleri oluşturuldu. Bunlarda yetmedi İstanbul Teknik Üniversitesi, ODTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ne rapor verildi. Köprü ve viyadüklerle ilgili güçlendirme çalışmaları oldu. Biz inşaat mühendisi olarak hesaplamalar yaparız. Olası büyüklükteki depreme göre yapıyı tasarlarız. Büyük projeleri günümüz teknolojisini kullanarak modelliyoruz. Simülasyon uygulamasıyla olası afete karşı projelerin davranışını görüyorsunuz. Örnek verecek olursak MARMARAY 9 büyüklüğündeki olası bir depreme göre tasarlanmış. Ben sizin bu programa çok katıldım. CNN binasının ne kadar testi yapıldı bilmiyorum ama olası bir depremde en güvenli yerlerin başında MARMARAY’ın olduğunu söyleyebilirim. Bu projeler ilk defa Türkiye’de yapılmamış, dünyanın her yerinde yapılmış projeler ve konunu uzmanlarından yararlanılmış. Vatandaşlarımız rahat olsunlar.”dedi.

 BİRİNCİ KÖPRÜ DEPREME NEKADAR DAYANIKLI?

 Birinci Köprü’nün 1970’li yıllarda yapıldığını hatırlatan Çelik, bu eski projelerin depreme dayanıklı olup olmadığı sorusunu Ilıcalı, “Evet Birinci Köprü, 1973'te inşa edilmiş ama periyodik bakımlardan geçirilmiş, zaman zaman ana taşıyıcılarda önemli onarımlar yapılmış. Ayrıca belirtmek isterimki köprülerimizde akıllı siztemler mevcut. Yani siz köprüdeki herhangi bir rüzgar yükünü veya bu geçen ağırlıklara karşı orada meydana gelen deformansyonları görebiliyorsunuz. Öyle bir sistem diyelim rüzgar yükü arttı otomatik olarak akıllı sistemle köprünün trafiğe kapatılma durumu söz konusu.”şeklinde yanıtladı.

 “HASTANELERDE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALAKI YAPILDI”

 Olası bir deprem anında en hassas olan yerlerin başında hastanelerin geldiğini belirten Milletvekili Ilıcalı, “Hastanelerimzi her koşulda ayakta tutmalıyız. Güçlendirilmesi gereken hastanelerimizde çalışmalar yapıldı. Yapımı devam eden yeni hastanelerde ise 7.5 , 9 büyüklüğünde meydana gelebilecek olası depremlere karşı projeler detaylı olarak inceleniyor. Yapı denetimiyle ilgili hükümetimiz tarafından önemli yasalar çıkartıldı.”cümlelerine vurgu yaptı.

 “KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ RANT OLARAK GÖRMEK HAKSIZLIK”

 Kentsel Dönüşüm çalışmalarını ‘rant odaklı’ diye değerlendirenler için açıklamalarda bulunan Ilıcalı “Böyle birşey mümkün değil. Esenyurt Belediyesi’nde Kentsel dönüşümler yapılıyor. Belediyenin bu çalışmalarına rant odaklı diyebilir miyiz? Böyle birşey olmaz. Bizim için en önemli değer insan hayatı. Herşey insan için diyoruz kalkıp bu noktada ranttan bahsetmek büyük bir haksızlık olur. Hangi belediyenin kaç bin tane dönüşüm yaptığına bakarsak bu tezler de çürümüş olur. Çöp konusunda eleştiriler yapılıyor. 94 yılından önce insdanlar çöpün altında kaldı öldü. Bugün çöpte vahşi depolama oluyormu? Çöpten biz enerji elde ediyoruz. Gazeteler hava kirliliğiyle mücadele için maske dağıtıyorlardı. Şimdi bizim hükümetimiz doğal gazı getirmiş bu gibi sorunların önüne geçilmiş.”diye belirtti.

 “BARAJLAR DEPREME DAYANIKLI MI?”

 Program sunucusu Hakan Çelik’in barajların depreme karşı sağlamlığı konusundaki sorusu üzerine Ilıcalı, “Siz bana bir tane baraj söyleyebilir misiniz hesaplama olamadan inşa edilen. Barajların deprem anında bir risk taşıması mümkün değildir. Çünkü yapımında bir sürü hesaplamalar testler yapılıyor. Barajlar öyle bir risk taşısa insanlar susuzluktana değil barajın sularının altında kalarak ölür. Halkımız rahat olsun. Güvenlik için bütün hesaplanmalar yapılmış durumda.” şeklinde konuştu.

 

 
Işığa 400 metre kaldı
 
Kanaat Önderinden FETÖ tepkisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Pilot İl
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), yerelde yaşanan sorunların ...
230 Bilim Adamı Erzurum’da buluştu
İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Yavuz ...
Palandöken Belediyesinden park rekoru
Bulutlar , “İlçede bulunan mevcut 30 parkı revize ederken, göreve geldiğimiz ...
 
TÜİK Besicilik verilerini paylaştı
Türkiye’de son beş yılda küçükbaş hayvan sayısı yüzde 29,8 oranında arttı. ...
ŞEHİRDER’den Kanuni’ye vefa çağrısı
ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, Erzurum’u yeniden kuran ve mamur hale getiren ...
Acı Bilanço: 7 ayda 21 kişiyi kaybettik
DİLEK BAYRAK-TÜİK Temmuz dönemi Trafik istatistik Bülteni yayımlandı. ...
 
Eğilmez, Fırat Kalkanı’nı değerlendirdi
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Savaş Eğilmez, “Türkiye ...
Yaygın Eğitim Erzurum verileri açıklandı
M.AKDAĞ-Yaygın Eğitim Faaliyetleri Araştırması, 2015 sonuçları yayımlandı
Eğilmez’den Fırat Kalkanı değerlendirmesi
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Savaş Eğilmez, Türkiye’nin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva