ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EĞİTİM
18 Mayıs 2010 Salı - 04:28

İletişim Kongresi bölgede büyük ilgi buldu

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Erzurum'da düzenlenen "Gülmenin Arkeolojisi ve Medyada Mizah Olgusu" adlı kongrede Prof. Dr. Sedat Cereci'nin sunduğu "Halk Kültürü İçindeki Mizah Unsurlarının Medyada Kullanım Biçimlerinin İncelenmesi" başlıklı bildirinin ardından, kitle iletişim araçlarında yer alan mizah unsurlarının ve esprilerin bazen olumlu sonuçlara yol açarken, bazen kültür dejenerasyonundan öteye gitmediği sonucuna ulaşıldığı açıklandı.

İletişim Kongresi bölgede büyük ilgi buldu

//CERECİ’NİN BİLDİRİSİ İLGİ TOPLADI
Prof. Cereci'nin bildirisinde yer alan örneklerden yola çıkılarak, popüler kültürün aracı olan medyadaki gülmece amaçlı yapımların sık sık, geleneksel kültür içindeki mizah anlayışından uzak, fıkra, hikaye, türküler gibi geleneksel mizah unsurlarının daha kolay anlaşılmasını sağlamak amacıyla felsefelerinden uzaklaştırılarak kullanıldığı sonucuna ulaşıldığı öğrenildi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve İletişim Fakültesi Dekanı Önder Barlı'nın konuşmaları sırasında anlattıkları fıkralarla temasına uygun olarak başlayan kongreye değişik üniversitelerden katılan bilim adamlarının, çağdaş koşullarla birlikte mizahın da biçim ve içerik değiştirdiği, medyadaki mizah içerikli yapımların da gündeme göre biçimlendiği ve özellikle kolay anlaşılabilir basit unsurlarla oluşturulmaya çalışıldığı konusunda hemfikir oldukları bildirildi. Özellikle karikatürün, önemli bir mizah unsuru ve anlatım aracı olarak değerlendirildiği kongrede, karikatürün siyasal ve toplumsal yapıcılığının vurgulandığı belirtildi.
//OSMANLI KÜLTÜRÜNDE MİZAH
Prof. Dr. Hıfzı Topuz'un da konuk konuşmacı olarak katıldığı kongrede, mizahın ulusal ve uluslararası niteliğinden, Osmanlı kültüründeki mizah anlayışına, siyasi sistemlerle mizahın ilişkisinden medya yapımlarındaki mizah öğelerinin kullanım biçimlerine, savaş dönemlerinde karikatürün oynadığı rolden karikatürlerin açtığı krizlere kadar mizahın değişik alanlardaki durumunu içeren çok sayıda bildirinin sunulduğu öğrenildi. Yaklaşık 170 bilim adamının bildirileriyle katıldığı kongrede, medyada yer alan gülmeceye dayalı yapımların yanı sıra, 21. yüzyıldaki yaşamın ayrılmaz unsurları olan bilgisayar, internet ve mizah ilişkisi, medyada yer alan soğuk espriler, divan edebiyatı ve mizah ilişkisi, reklamlarda kullanılan mizah unsurları, Recep İvedik, Burhan Altıntop gibi karakterlerin mizahi yönleri gibi konuların da gündeme geldiği bildirildi.
//HAKSIZLIKLARA KARŞI BAŞKALDIRI
Pek çok bilim adamının, gazete, dergi, radyo ve televizyon yayınlarında yer alan mizah öğelerini canlı örneklerle açıkladıkları kongrenin, mizahla ilgilenen bilim adamı, düşünür, yazar ve çizerlerin bir araya gelip mizahı, sanatı ve gündemi tartışma ortamı oluşturduğu belirtildi. "Gülmenin Arkeolojisi ve Medyada Mizah Olgusu" adlı kongrede mizahın değişik açılardan tanımlarını yapan konuk konuşmacı Prof. Dr. Hıfzı Topuz, mizahın, düzensizliklere, haksızlıklara karşı bir başkaldırı olduğunu da vurguladı.
//GELENEKSEL KÜLTÜR VE MİZAH
Geleneksel kültür içindeki mizah unsurları kadar, çağdaş mizah unsurlarının da medyada kullanılabilir olduğunun tartışıldığı kongrenin, katılımcıların soru ve esprileriyle daha geniş bir boyutta gerçekleştirildiği dile getirildi. Geleneksel kültür döneminin artık kapanmakta olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sedat Cereci, geleneksel mizah anlayışının yerini hızla, daha kolay anlaşılabilen, basit unsurlarla oluşturulmuş, gelip geçici popüler kültüre bıraktığını belirtti. Yeni kuşakların büyük ölçüde popüler kültür ürünleriyle yetiştiğini söyleyen Prof. Cereci, geleneksel kültür içindeki insancıl unsurların unutulup gitmesinin, geleneksel değerlerin gericilik göstergesi olarak algılanmasının toplumsal gerilemenin nedenlerinden biri olduğunu vurguladı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu kez veliler sınavda ter döktü
Oğuz Selim Karahan (CİHAN)- Erzurum'da Aziziye Eğitim Kurumları çocuğu ...
Akşener'den A.Ü'ye övgü
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi/MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Ertugay ...
İletişim Kongresinde bildiri rekoru
ÖZLEM ABUŞOĞLU/ERZURUM GAZETESİ - Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi ...
 
Kaya: "Tarih ezberle öğrenilmez"
SAMET GÜLTEKİN (GHA) – Yrd. Doç. Dr. Ramazan Kaya, “Türkiye’de son yıllarda ...
Kültür Merkezinden ücretsiz sanat kursu
(GHA)ERZURUM – Üniversitelerin özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul edilen ...
Dost-El takdir topladı
Oğuz Selim Karahan (CİHAN)- Erzurum'da hizmet veren okuma salonları, Palandöken ...
 
Final stresini eğlenceyle attılar
Atatürk Üniversitesi öğrencileri final sınavları öncesinde gönüllerince ...
MMO’dan eğitim atağı
İHSAN KUMRU (GHA) – Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği ...
19 Mayıs'ta Erzurum’a Gençlik Gezisi
Bağcılar Belediyesi 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Samsun, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva