ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>SİYASET
27 Nisan 2011 Çarşamba - 08:25

İMO beklentilerini açıkladı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Bingöl, genel seçimlere doğru beklentileri sıraladı.

İMO beklentilerini açıkladı

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Bingöl, genel seçimlere doğru beklentileri sıraladı. Ülke yönetimine aday olan siyasi partilerin seçim atmosferine girmiş ve yönetime gelmeleri durumunda yapacakları icraatlar üzerine açıklamalarda bulunmaya başladıklarını kaydeden Bingöl, “85 bini aşkın üyesiyle İnşaat Mühendisleri Odası, ülkemizin en büyük meslek örgütleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle mesleki ve toplumsal sorumlulukları gereği genel seçim öncesi mesleki alanında yaşadığı sorunlarla ilgili taleplerini Türkiye'nin yönetimine aday olan siyasi partilere ve kamuoyuna açıklamayı bir hak ve görev saymaktadır.” diye konuştu.
KAMU YATIRIM PAYI
Oda üyesi meslek mensuplarının yaşadığı sorunlara ilişkin olarak İMO’nun tespit ve taleplerini açıklayan Başkan Bingöl, “Kamu yatırımlarına bütçeden ayrılan pay 19801i yıllardan bu yana yaklaşık yüzde 15 dolaylarında daralma göstermiştir. Kamu yatırımlarına bütçeden ayrılan payın düşürülmesi ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektöründe durgunluğa ve dolayısıyla Türkiye ekonomisinde küçülmeye sebep olmaktadır. Ülkemizin gelişimine ön ayak olan kamu yatırımlarına ayrılan pay yeniden gözden geçirilmeli ve bu alanda belirlenen politikaların ekonomimizde ve sektörümüzde yarattığı tahribatlar göz önünde bulundurularak kamu yatırımlarına bütçeden ayrılan pay artırılmalıdır. Her geçen gün kamuda istihdam azalırken buna karşılık özel sektörde istihdamın önü açılmaktadır, istihdam politikalarında yaşanan bu temel değişim meslektaşlarımızın özel sektörde ‘ucuz işgücü’ olarak görülmesine zemin hazırlamaktadır. Ülkemizin en saygın mesleklerinden biri olan inşaat mühendisliğini icra eden meslektaşlarımızın kamu istihdamındaki daralma nedeniyle yaşadıkları sorunlar siyasal İktidarlarca derhal yeniden gözden geçirilmeli; kamuda istihdam artırılmalı, meslektaşlarımızın özel sektörde ‘ucuz işgücü’ olarak değerlendirilmemeleri için gerekli olan yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞMA YAŞAMI
Kamuda meslek mensuplarının güvencesiz çalıştırmanın yasal dayanağı olan 4/C uygulamasının kaldırılmasını isteyen Bingöl, “Mühendislik ücretleri geçim standartları endeksine göre belirlenmeli; güvencesiz, esnek istihdam modelleri yerine iş güvenceli, eşit işe eşit ücret anlayışı çalışma yaşamına hâkim kılınmalıdır. Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde geliştirilen Hizmetlerin Ticareti Genel Anlaşması ve ikili anlaşmalar inşaat mühendisliği de dâhil olmak üzere Birliğimize bağlı meslek odalarının ilgi alanlarını da kapsayan; haberleşme, posta, telekomünikasyon, müteahhitlik, eğitim, çevre, sağlık, mühendislik-mimarlık, turizm, ulaştırma ve benzeri hemen her meslek alanıyla ilgili düzenlemeleri içermektedir. Taraflar arasında ‘eşitlik’ ilkesine aykırı hükümler içeren meslektaşlarımızın ülkemizde ve yurtdışında çalışma yaşamında hak kaybına sebep olan bu anlaşmalara son verilmelidir.” dedi.
“TOKİ’NİN TEMEL FELSEFESİ YENİDEN ELE ALINMALIDIR”
Dar gelirlilere konut üretme anlayışıyla oluşturulan, ancak yapı güvenliği için
vazgeçilmez olan birçok denetimden muaf tutulan TOKİ’nin büyük bir sorun olarak karşılarına çıktığına vurgu yapan İMO Şube Başkanı Bingöl, “Çıkış noktası itibariyle anlamlı olan ancak zamanla sorumluluk alanının dışına çıkan ve sektörümüzde devletten aldığı destekle haksız rekabet yaratan TOKİ'nin temel felsefesi yeniden gözden geçirilmeli ve bugün devasa bir devlet şirketine dönüşmüş olan TOKİ özel sektörle rekabet yerine asli görevi olan ‘dar gelirlilere konut üretme’ amacına dönmeli, TOKİ inşaatları Yapı Denetim Yasası kapsamında denetlenmelidir. Aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkemizde yapı denetim sisteminin ülke geneline yaygınlaştırılması, güvenli yapı üretimine olumlu katkı sağlayacaktır. Ancak 9 yıl pilot olarak uygulanan sistem sorunları çözülmeden yaygınlaştırılmasının getirdiği sakıncaları da içinde barındırmaktadır. Yapı Denetim Sistemi, mesleki yeterliliği belgelendirilmiş ve mesleki etik değerlere sahip meslektaşlarımızca yürütülmelidir.” diye konuştu.
MESLEKLE İLGİLİ KANUNLAR BİR AN ÖNCE GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR
İMO Erzurum Şube Başkanı Bingöl, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde mühendislik ve mimarlık meslekleri, 1938 tarihli 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Kanun çerçevesinde yürütülmektedir. Bu Kanun'a göre, diploması olan her mühendis ve mimara, herhangi bir meslekî tecrübe şartı aranmaksızın, sınırsız mesleki yetki verilmektedir. Diploma ile belgelenen eğitim her koşulda çok önemli ve gerekli ise de, bir işi gerektiği gibi yapabilmenin ölçütü olarak yalnız başına yeterli değildir. Eğitimin, öğretici, geliştirici, olgunlaştırıcı ve düzeyli bir uygulama deneyimi ile tamamlanması gerekir. Bu anlayış çerçevesinde, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de, mesleği etkin biçimde uygulayabilmek için yeterli bilgi ve beceri ile donanmış, yeterince deneyim kazanmış ve etik davranışta bulunma alışkanlığı kazanmış mühendisler aracılığıyla hizmet üretmeye gereksinim bulunmaktadır. Halen yürürlükte olan 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık kanunun bu bağlamda acilen yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taşhan'da siyasi güç birliği
Erzurum Taşhan Oltu Taşı İmalatçıları Başkanı Adem Kaya, seçimlerle ilgili ...
MHP’li adaylar basınla buluştu
12 Haziran'daki genel seçim öncesi MHP İl Başkanı Zekai Kaya ile milletvekili ...
Taşkesenligil basınla istişare etti
Erzurum İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Taşkesenligil, gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi.
 
‘Ayırımcı politikaya, hayır..!’
AK Parti İl Başkan Kılıç, “Biz Erzurum’a hizmet ederken güney ya da kuzey ...
AK adaylar ilçe turunda
Ak Parti Milletvekili adayları Adnan Yılmaz ve İbrahim Aydemir, seçim ...
MHP’den STK açılımı
MHP Erzurum Milletvekili adayları, ETSO’yu ziyaret etti. ETSO Yönetim ...
 
CHP adayları seçmenle buluşacak
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Erzurum İl Başkanı Hasan Çiloğlu, “12 Haziran’da ...
Öğrencilerin milli coşkusunu paylaştılar
HAS Parti Erzurum İl Gençlik Kolları Teşkilatı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ...
Yılmaz hemşehrileriyle buluştu
24. Dönemde Adalet ve Kalkınma Partisinden 2. sıradan Erzurum Milletvekili ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva