ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı
Kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı
ATAUNİ’de 4 bölüm daha akredite edildi
ATAUNİ’de 4 bölüm daha akredite edildi
Uygun: Erzurumspor gibi güzel şehir takımlarımız var
Uygun: Erzurumspor gibi güzel şehir takımlarımız var
Kırmızı Peri Bacaları Diyarı keşfedilmeyi bekliyor
Kırmızı Peri Bacaları Diyarı keşfedilmeyi bekliyor
Zulmün izleri hala canlı
Zulmün izleri hala canlı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Ağustos 2010 Salı - 09:03

Hollanda’da Erzurum’u tanıttılar

ERZURUM(GHA) - Türkiye’den Hollanda’ya Kültür Köprüsü Projesinin ilk aşaması tamamlandı. Oltu Havzası Âşıklar kültür ve Dayanışma Derneği tarafından başlatılıp yürütülen “Türkiye’den Hollanda’ya Kültür Köprüsü” projesinin ilk aşaması tamamlandı.

Hollanda’da Erzurum’u tanıttılar

Proje koordinatörü Cafer Yakupoğulları, proje program koordinatörü Temel Vural, Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kâmil Çalışkan’dan oluşan proje ekibi; 27 Temmuzda başlayan bir haftalık çalışma ziyaretinin ardından proje faaliyetlerinin ilk aşamasını tamamlayarak yurda döndü. Başarılı bir proje çalışmasından sonra yurda dönen proje ekibi, Hollanda ve Almanya’da çeşitli çalışmalar yürüttü.
//OLTU’DAN HOLLANDA’YA
Türkiye’den Hollanda’ya Kültür Köprüsü Projesi kapsamındaki ilk görüşmeler Hollanda’nın Roermond şehrinde gerçekleştirildi. Faaliyetleri Roermond Belediyesi tarafından finanse edilen “De Ajeinfabriek” adlı, gençler için alternatif müzik vakfı binasında yapılan görüşmeler, bir dönem milletvekilliği yapmış ve halen Roermond Belediyesi meclis üyesi olan Selçuk Öztürk’ün koordinatörlüğü ve tercümanlığı ile yürütüldü. Görüşme sırasında Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma derneğinin faaliyetleri Türkçe-İngilizce hazırlanan broşür ve CD’lerle tanıtıldı. Ayrıca derneğin Türkçe-İngilizce olarak hazırlanan tüzüğü ve yine Türkçe-İngilizce hazırlanan ve ortak yapılması planlanan proje taslağı vakıf yetkililerine tanıtıldı.
//ERZURUM YÖRESİNDEN HALK EDEBİYATI ÖRNEKLERİ SUNULDU
Görüşmelerde Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Âşık Kâmil Çalışkan (Kâmil Kâmili) Sümmânî, Erzurumlu Emrah ve kendisine ait türkülerden oluşan repertuarla mini bir konser verdi. Âşık Kâmil Çalışkan’ı ilgi ile dinleyen vakıf yetkililerine daha sonra Edebiyat öğretmeni ve Proje program koordinatörü Temel Vural, âşıklık geleneği, atışma sanatı ve atışma geleneği içindeki lebdeğmez ve halk oyunları hakkında kısa bir bilgi verdi. Dernek ve faaliyetlerini tanıtan CD’deki ferdi türküler, atışmalar ve lebdeğmez örnekleri bu bilgiler ışığında bir kez daha değerlendirildi.
Aşıklar Kültür Derneği’ni tanıtan ve yapılması planlanan ortak proje hakkında verilen tamamlayıcı bilgilerden sonra De Ajeinfabriek Vakfı Başkanı Rechard Heyman kendi vakıflarını, bugüne kadar yaptıkları etkinlikleri ve sunulan taslak proje hakkındaki görüşlerini anlattı.
Karşılıklı tanışma ve tanıtım görüşmelerinden sonra sunulan taslak projeden hareketle yapılabilecek ortak organizasyonların görüşülmesine geçildi. Yapılan müzakere sonucunda ilki Hollanda’nın Roermond Şehrinde, ikincisi Oltu ve Erzurum’da olmak üzere halk ozanlarının, folklor gösterilerinin yer aldığı ve Hollandalı müzisyenlerin de kendi müziklerini icra edecekleri ortak bir organizasyon konusunda mutabakata varıldı. Bu organizasyonların yanı sıra Oltu Havzası mizah kültürünü tanıtan bir kitap ve folklor zenginliklerinin derlendiği Türkçe–İngilizce bir kitabın da proje kapsamında hazırlanması kararlaştırıldı. Detayları ortak çalışmalarla netleştirilmek üzere Hollanda ve Türkiye ortaklığı ile kültürel organizasyonlar yapılması hususunda anlaşma sağlandı.
//BEERS: TÜRKİYE AB ‘YE KESİNLİKLE GİRMELİ
Türkiye’den Hollanda’ya Kültür Köprüsü Proje ekibi Roermond Belediye Başkanı Henk Van Beers ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Roermond Belediye meclis üyesi ve eski Türk parlamenter Selçuk Öztürk refakatinde gerçekleştirilen görüşmede çok samimi ve sıcak diyaloglar yaşandı. Proje ekibini makamında kabul eden başkan Henk Van Beers: “Çok mutlu bir günde geldiniz. İngiltere başbakanı az önce bir açıklama yaparak Türkiye AB’ye girmeli dedi. Biz de Türkiye’nin AB’ye girmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
Belediye başkanı, proje ekibi tarafından kendisine sunulan Oltu Taşı Tespih için teşekkür etti. Oltu Taşı tespihin strese faydalı olduğunu öğrenince de: “Bundan sonra belediyenin yoğun işlerinden dolayı oluşacak stresi artık Oltu Taşı tespihle atarız.” diyerek espri yaptı ve görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmenin hatırasına Roermond belediyesinin yeni yaptırmış olduğu armasını proje ekibine hediye eden Başkan Beers, başlatılan bu tür organizasyonların çok olumlu olduğunu ve desteklediklerini, ayrıca belediye olarak hem bu projeye hem de başka projelere katkıda bulunabileceklerini söyledi.
//TÜRK DOSTU GAZETECİ BERBER’LE TÜRK VE ALMAN PROJELERİ ÜZERİNE… 
Hollanda’da yapılan görüşmelerden sonra, Almanya’da da çeşitli görüşmeler yapıldı. 40 yıldır gazetecilik yapan ve yaklaşık 10 yıldır Türk-Alman kültür etkinliklerinin organize edilmesine fahri olarak katkıda bulunan, gazeteci, yazar ve televizyon programcısı Türk dostu İnes Berber’le de bir görüşme gerçekleştirildi. Almanya’nın Münih şehrinde gerçekleştirilen görüşme, uzun yıllardır Münih’te yaşayan, iş adamı ve organizatör Timurhan Bülbül refakatinde gerçekleştirildi.
Yapılan görüşmede, televizyon programcısı, gazeteci ve yazar bayan Berber’e Hollanda ile yapılan görüşmeler anlatıldı. Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği ve faaliyetleri hakkında tanıtıcı bilgiler verildi. Almanya ile de ortak kültürel organizasyonlar yapılabileceği anlatıldı. Yüzlerce yıllık bir geleneğin Almanya’da da tanıtılması için, Almanya’daki kültür ve sanat vakıflarıyla, dernekleriyle ne gibi ortak organizasyonlar yapılabileceği görüşüldü.
Görüşmeler soncunda, kültür sanat ve spor başta olmak üzere çok çeşitli alanlarda Türkiye-Almanya ortaklığıyla değişik projelerin mümkün olduğunu, bu konuda başta Münih belediyesi olmak üzere çeşitli dernek, vakıf, kurum ve kuruluşlarla irtibat sağlanabileceği sonucuna varıldı. Bu çerçevede, Almanya’daki değişik kültür-sanat vakıfları ve dernekleriyle Hollanda’da yapılacak organizasyonlara benzer etkinliklerin yapılması konusunda çalışmaların başlatılması kararlaştırıldı. Ayrıcı Çoruh nehrinde rafting-su sporları, Oltu Taşı’nın tanıtılması, Oltu Cağ Kebabı’nın Almanya’da tanıtılması için ortak projeler geliştirilmesi konusunda ön anlaşma sağlandı. Bu işbirliği koordinatörlüğünü Türk iş adamı ve organizatör Timurhan Bülbül ve Alman televizyon programcısı, gazeteci yazar Bayan Berber sağlayacak.
//AVRUPA’NIN DEĞİŞİK ÜLKELERİYLE KÜLTÜR KÖPRÜLERİ KURULACAK
Türkiye’den Hollanda’ya Kültür Köprüsü proje ekibi, son olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’den Hollanda’ya Kültür Köprüsü Projesi olarak başlattığımız görüşmeler son derece verimli geçti. Tahminlerimizin ötesinde ciddi ve önemli görüşmeler kaydettik. Yaptığımız ciddi hazırlıkların sonucu olarak proje tekliflerimiz kabul gördü. Projemizin birinci aşamasında hedefimize fazlasıyla ulaştık. Bundan sonraki çalışmalarımız sadece Hollanda ile değil Avrupa’nın değişik ülkeleri ile daha geniş organizasyonlar gerçekleştirmek için olacaktır. Türkiye’den Hollanda’ya Kültür Köprüsü projemiz yaptığımız görüşmeler soncunda, Türkiye’den Avrupa’ya Kültür Köprüsü olarak zenginleşti ve bir dizi ön anlaşmalar zinciriyle proje etkinlikleri tamamlanmış oldu.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayrakçı dünya evine girdi
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi/ Görme Engelliler Futsal Milli takımı Antrenörü ...
Kaz Dağı Sanat Festivalinde A.Ü damgası
Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde 17. İda Kazdağları Kültür ve Sanat Festivali ...
Oltu cağ kebabı dünya mutfağına giriyor
*** Coğrafi işaret belgesine kavuşan Oltu Cağ Kebabı ile ilgili tanıtım ...
 
Kitap Dostlarından Ramazan Buluşması
Erzurum’da kültür ve sanat etkinliklerinde ilk akla gelen kuruluşlardan ...
Camilerde Ramazan seferberliği
Orhan YILDIRIM(CİHAN)- Erzurum'da vatandaşın rahatça ibadet edebilmeleri ...
Hocalı Katliamı dünyaya anlatılıyor
IŞIK ÇAPANOĞLU (İHA) - 25-26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Hocalı ...
 
Ramazan geliyor, Hayır Kapıları açılıyor
ERZURUM(GHA) - Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle, yardım kuruluşları da harekete ...
İl Halk Kütüphanesi arşiv hazinesi
ERZURUM(GHA) - Tarihe düşülen notlar ve yaşamın bir parçası olan günlük ...
Gençlik Meclisi üyelerinden milli etkinlik
Bağcılar Belediyesi, "Kuruluştan kurtuluşa milli mücadelenin izinde" sloganıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva