ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>SİYASET
2 Temmuz 2015 Perşembe - 01:03

‘Hayırlı olsun’

Başbakan Davutoğlu, Meclis Başkanlığı seçimlerine ilişkin, "TBMM Başkanlık seçimiyle koalisyon müzakereleri arasında müzakere kurulmaya çalışıldı. Ben en başından beri ifade ettim; 'TBMM Başkanlık seçimiyle koalisyon arasında hiçbir irtibat yoktur." dedi.

‘Hayırlı olsun’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlığı seçimlerine ilişkin, "TBMM Başkanlık seçimiyle koalisyon müzakereleri arasında müzakere kurulmaya çalışıldı. Ben en başından beri ifade ettim; 'TBMM Başkanlık seçimiyle koalisyon arasında hiçbir irtibat yoktur. Böyle bir irtibat kurmak siyasetin doğasına da Meclis'in matematiğine de mantığına da ortadaki tabloya da aykırı düşerdi" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlığı seçimlerinin sonuçlarının ardından Meclis'teki makamına gelerek gazetecilerin sorularını cevapladı.

HAYIRLI OLSUN

Meclis Başkanlığı seçimlerinin hayırlı olmasını dilediğini belirten Davutoğlu, "Değerli dostumuz Sayın İsmet Yılmaz'ı tebrik ediyorum. Türkiye'de demokrasi belli prensipler üzerine oturmuştur. 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan siyasi tablo içinde TBMM Başkanlığı seçimi önemli bir aşamayı temsil ediyordu. Burada AK Parti olarak çok ilkeli bir siyaset takip ettik, çok net bir pozisyon ortaya koyduk. Kendi adayımızı gösterdik. En başından her şeyin 'meşruiyet sınırları içinde olacağını' ifade etmiştim. Hem Meclis Başkanlığı hem de koalisyon çalışmalarında bizim hiç terk etmeyeceğimiz temel ilkemiz 'meşruiyettir'. Yani, hem yasal meşruiyet, hem teamüllerin ve siyasal kültürümüzün gerektirdiği meşruiyet ilkeleri içinde davranıldığında en doğru sonuca ulaşılır. Nitekim, birçok spekülasyonlar yapıldı bu süreç içinde. Değişik partiler ve çevrelerden görüşler, kanaatler ifade edildi. TBMM Başkanlık seçimiyle koalisyon müzakereleri arasında müzakere kurulmaya çalışıldı. En başından beri ifade ettim; 'TBMM Başkanlık seçimiyle koalisyon arasında hiçbir irtibat yoktur. Böyle bir irtibat kurmak siyasetin doğasına da Meclis'in matematiğine de mantığına da ortadaki tabloya da aykırı düşerdi. En başından ifade ettik, 'şeffaf bir yol takip ettik'" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ SONRASI İLK AÇIKLAMA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis Başkanlığı seçimine ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirerek, "Bir yorum yapmanın da karşılıklı saygıya uygun düşmeyeceği kanaatindeyim. Dolayısıyla, netice itibarıyla bizim için önemli olan AK Parti grubunun tutumudur. AK Parti grubu 258 milletvekiliyle tam bir birlik beraberlik içinde tutumunu ortaya koymuştur ve belirleyici olan da bu olmuştur" dedi.

DAVUTOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlığı seçimleri sonrası kameraların karşısına geçerek ilk kez değerlendirmede bulundu. Davutoğlu, "AK Parti grubu her zaman olduğu gibi bir değerli temsilcisini aday göstermişse bunun arkasında sonuna kadar durur. Hiçbir başka hesabın, manipülasyonun içine girmeyeceğimizi dün ifade etmiştim. Çünkü dün birtakım görüşmeler üzerinden bazı taktikler uygulanacağına dair kanaatler, spekülasyonlar yapılmıştı. Daha TBMM gibi yüce bir görevi yapan bir kurul baştan itibaren taktikler üzerine yürürse Meclis Başkanlığı seçilirken orada hatalar başlar. Bu, TBMM'nin itibarı her şeyden önce ilkeli ve şeffaf duruşla sağlanabilir. Bu tür taktiklere hiçbir zaman itibar etmedik. Bugün de bu anlamda bütün TBMM üyelerini tebrik ediyorum. Herkes kanaatini ifade etti. Herkes düşündüğü yönde oyunu kullandı. Hiç kimse bu anlamda burada kaybeden değil. Birtakım çatışmalar, gerilimler beklendiği bir ortamda TBMM'de çok nezih bir görüşme, seçimi yapıldı. En ufak bir tartışma olmadı. O yüzden biraz önce giderek Sayın Deniz Baykal'ı da tebrik ettim. Siyasi tecrübesini de konuşturarak bu seçim sürecinin usulüne uygun ve psikolojik olarak da hiçbir gerilimin olmadığı bir şekilde gerçekleştirilmesine büyük bir katkıda bulundu. Bir kez daha kendisine teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

KOALİSYON MÜZAKERELERİ

"Yine, bu tablo herhalde son günlerde ortaya özellikle 'koalisyon müzakereleri' çerçevesinde ortaya çıkan bazı yaklaşımların da ne kadar geçersiz olduğunu açık bir şekilde göstermiştir" diyen Davutoğlu, "Blok yaklaşımın. Artık bu kavramları bir kenara bırakalım. Siyasette bloktan, kutuptan, karşıtlıktan bahsetmeyelim. Herkes, görüyorsunuz dünyadaki gelişmeler şimdi hepimize basiret ve sağduyu çağrısında bulunuyor aslında. Blok tezi, blok kavramı bugün itibarıyla çökmüştür. Bunun çökmesine blok kavramının bir anlamda ortadan kalkmasına vesile olan bütün milletvekillerine de teşekkür ediyorum. Sadece, AK Parti'nin milletvekillerimizin adayımıza verdiği destek dolayısıyla. Diğer milletvekilleri de bloklaşmanın Türkiye'de karşılığı olmadığını ortaya koymuştur. O zaman bu Meclis Başkanlığı seçim sürecinde herkes gereken dersi almalıdır. Bir; meşruiyet içinde davranalım. İki; taktik, ayak oyunlarına, manevralara kimse yönelmesin. Üç; her şey kamuoyu önünde şeffaf bir şekilde cereyan etsin. Perde arkasında yapıldığı varsayılan görüşmelere kimse itibar etmesin. Dört; siyasetin doğası içinde bloklaşma, kutuplaşma yerine elimizde ne varsa ülkemizle ilgili onu masaya koyalım. Koalisyon görüşmeleri bu netlik içinde, partiler arasında samimi bir diyalog içinde olsun. Bunları da sağlayabilirsek, bugün nasıl nezih bir seçimi tamamlamışsak inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız gelecek hafta görevi tevdi ettiklerinde de aynı nezaket içinde koalisyon görüşmelerini yapıp ülkeyi hükümetsiz bırakmama yolundaki irademizi siyaset sahnesine yansıtmaya kararlıyız" şeklinde konuştu.

BAHÇELİ'NİN MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARI VE TUTUMU

Davutoğlu, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları ve Meclis Başkanlığı seçiminde takındığı tutumun' hatırlatması üzerine Davutoğlu, "Benim şimdiye kadar hiç terk etmediğim bir ilkem var. O da diğer partilerin içişleriyle, kararlarıyla ilgili yorum yapmaktan hep imtina ettim. Sayın Bahçeli kendi istişari kuralları içinde kendileri için en uygun olduğunu düşünülen kararı aldığı kanaatindeydi. Bir yorum yapmanın da karşılıklı saygıya uygun düşmeyeceği kanaatindeyim. Dolayısıyla, netice itibarıyla bizim için önemli olan AK Parti grubunun tutumudur. AK Parti grubu 258 milletvekiliyle tam bir birlik beraberlik içinde tutumunu ortaya koymuştur ve belirleyici olan da bu olmuştur. Diğer partiler kendi iç kararlarını alırlar, muhasebelerini yaparlar. Burada olumlu ve olumsuz yorum yapmak bize düşmez" karşılığını verdi.

"CHP'nin açıklamasına bir yorum getirmek istemem" diyen Davutoğlu, "Bizim için baştan itibaren, 7 Haziran akşamı balkonda yaptığım konuşmadan bu ana kadar ben hiç kimseyi dışlamamak gerektiğini, her partinin bu sürece katkıda bulunması gerektiğini söyledim. Bu açıdan MHP, CHP ve HDP ile yapacağımız görüşmeler olacak ama tabii bizim önceliklerimiz ve tutumumuz belli. Bütün taraflarla görüşeceğiz, ondan sonra bir yol haritası üzerinde mutabık kalacağız ama bu anlamda baştan da söylediğim ilke olduğu için tekrar vurgulama ihtiyacı hissetmiyorum, 'Bizim için Meclis Başkanlığı seçimi ile koalisyon müzakereleri iki ayrı konudur. Şimdi eğer dersem ki bu işarettir, kendi zikrettiğim ilkeye ters düşmüş olurum. İki ayrı süreçtir ama bugünkü ortam blok fikrini ortaya koymaması bakımından aslında değişik koalisyon ihtimallerinin daha sağlıklı ve rasyonel şekilde değerlendirilmesine imkan sağlamıştır" şeklinde konuştu.

"Milli Savunma Bakanlığı'na atama yapılacak mı" sorusuna ise Davutoğlu, "Onu düşüneceğiz. Bu durumda Milli Savunma Bakanlığımızı hukuken Meclis Başkanımızın bu görevi almasıyla birlikte gereken adım atılacak. Boş kalmaz" cevabını verdi.

 
‘Yapacak çok işimiz var’
 
Erkek muhtarları kıskandırıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Yapacak çok işimiz var’
Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, "Bu yüce Meclis'e başkan seçerek omuzlarıma ...
Koalisyon mu, erken seçim mi?
Erzurum Sivil Toplum Platformu Mustafa Güvenli, Ülkede yaşanacak erken ...
‘Okumamışlar ki manasını anlasınlar’
Eğilmez, HDP Milletvekillerinin İstiklal Marşı’nı okumamalarına tepki ...
 
Bulutlara Pankartla Teşekkür
Palandöken İlçesi Müftü Solakzade Mahallesi sakinleri, mahallede yapılan ...
Elektrik Mühendisleri sandığa gitti
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Erzurum Temsilciliği, yeni temsilcisini ...
Aşkale’de hizmet istişaresi
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum yöneticileriyle beraber ...
 
TBMM'de seçim haftası
AK Parti Erzurum Milletvekilleri Efkan Ala, İbrahim Aydemir ve Zehra Taşkesenlioğlu ...
Taşkesenlioğlu’ndan birlik mesajı
M.COŞKUN-Birliğin, dirliğin ve paylaşmanın önemine değinen Taşkesenloğlu, ...
AK Partili Milletvekillerinden seçmene vefa
AK Parti Erzurum Milletvekili Efkan Ala ve Milletvekili İbrahim Aydemir, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva