ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
29 Mart 2017 Çarşamba - 15:10

Hancı tüketicileri uyardı

Tüketici Hak Arama Genel Bakan Yardımcısı Ahmet Hancı, son zamanlarda dolandırıcıların yeni yöntemlerle ortaya çıktıklarını bildirerek, “Tüketicilerimizin her zamankinden daha çok dikkatli olması gerekmektedir.” dedi.

Hancı tüketicileri uyardı

Tüketici Hak Arama Genel Bakan Yardımcısı Ahmet Hancı, son zamanlarda dolandırıcıların yeni yöntemlerle ortaya çıktıklarını bildirerek, “Tüketicilerimizin her zamankinden daha çok dikkatli olması gerekmektedir.” dedi.

Yoğunlukta teknolojiyi kullanarak vatandaşı dolandıranların bir değişim içerisinde olduklarını ifade eden Tüketici Hak Arama Genel Bakan Yardımcısı Ahmet Hancı, kampanyalı sigorta, KOSGEB destekleri ve hatta Milli Eğitim görevlisi unvanlarıyla vatandaşın karşısına çıktıklarını söyledi.

VATANDAŞIN UYANIK OLMASI GEREKİYOR

Vatandaşı dolandırıcılara karşı uyaran Hancı, “Dolandırıcılar tüketicilerimizi son dönemlerde yeni yöntem ve taktiklerle dolandırıyor.  Bu yöntemlerden bir kaçını sizler için derlemeye çalıştık. Kendilerini polis, asker, savcı, avukat gibi tanıtarak dolandırmaya çalışmaların yanında, kampanyalı sigorta hakkı kazanma, kredi kartını düzenli ödendiğiniz için hediye ve indirim, Hediye kargo paketi kazandınız, ‘Milli eğitim den arıyoruz’, KOSGEB teşviki kazandınız, vergi borcunuz siliyoruz, dosya masrafının iadesini geri alıyoruz, söylemler ile dolandırma başı çekmektedir. Dolandırıcılar bu gibi yöntem ve taktikler geliştirerek amaçlarına ulaşmaya çalışıyorlar. Bu yöntemlerin uygulanmasında daha profesyonelce tüketicilerin karşısına çıkmaktadırlar. Tüketicilerimizin her zamankinden daha çok dikkatli olmasını gerekmektedir. Bu tür dolandırıcıların tuzağına düşen tüketicilerimizin hesaplarının boşaltılmış olduklarını görüyorlar ve kendilerinin kullanmadığı kredi kartı borçları ödemek zorunda kaldıkları görülmektedir. Tüketicilerimiz, bilmediği ve emin olmadığı kişilere internette, telefonda, kredi kartı şifresi hesap bilgileri, mali ve diğer kişisel bilgilerini asla paylaşmamalı.” dedi.

SAĞLIK SİGORTASI UYARISI

Sağlık sigortasına yönelik yapılan dolandırıcılık hakkında bilgi veren Hancı, “ Tüketicileri telefonla aranan kişilere daha önceki yıl/yıllarda telefonla ücretsiz sağlık sigortası yaptırdığımızı, 300 TL ödeyerek kampanyalı bir şekilde sigortayı yenilemediği takdirde sözde faydalandıkları indirim tutarı ve cayma hakkı için 600 TL ödemek zorunda kalacakları söyleniyor. Delil olarak ise ellerindeki ses kayıtlarının bulunduğu ve tüketicimizi icraya verilecekleri belirtilerek tüketicileri köşeye sıkıştırmaktadırlar. Oysaki tüketicilerimiz şunu bilmelidirler sigorta işlemi yapılmasının ilgili kurumun (Hazine Müsteşarlığının) iznine tabidir ve öyle telefonla olamaz yani ıslak imzalı poliçeyle düzenlemesi zorunluluğu vardır.” diye konuştu.

KREDİ KARTI VE HEDİYE PAKETİ DOLANDIRICILIĞI

Kredi kartı, hediye paketi gibi seçeneklerle vatandaşı dolandıranlar hakkında konuşan Hancı, sözlerine şöyle devam etti: “Kredi kartını düzenli ödeme mükâfatı. Bu yöntemde tüketicilerime banka adına cep telefonumuza kısa mesaj gönderilerek kredi kartını düzenli ödediğiniz bu sebeple hediye kazandığımızı ve üç gün zarfında almadığı takdirde hediyenin iptal edileceğini söylüyorlar. Hatta hediye alınmaz ise bankanın saygın müşterilerinin listesinden çıkartacağımızı belirtmektedirler. Bu mesaja itibar ederek tuzağa düştüğümüzde birkaç gün sonra kargocunun kapımız çalıp boş bir kargo kutusu veya kutu içerisinde boş bir parfüm şişesi teslim etmesi içten bile değil ve tabi ki hesabımızda giden 300-500 TL. “Hediye paketi kazandınız” dolandırıcılığı: Bu yöntem diğer dolandırma şekillerine göre daha eski bir yöntemdir. Bu yöntemde de tüketicimizi gerek kısa mesaj ile gerek ise cep telefonla aranmak sureti ile hediye kargo paketimizin olduğunu bu paketi kargo ile gönderdiklerini, kargoyu cüzi bir ücret ödeyerek teslim alabileceğimizi söylüyorlar. Kargoyu teslim almadığımız takdirde iade edileceği şeklinde ifadeler ile tüketicinin iknasının ardından 100-200 TL arasında kargo parası ödeyerek teslim aldığımız kutunun içinde ne çıkacağını kimse tahin edemez.”

KURUMLARI KULLANIYORLAR

Devlet kurumlarının isimlerini kullandıklarını aktaran Başkan Hancı, “ ‘Milli eğitim den arıyoruz’ dolandırıcılığı: Bu yöntemde hedef kitle öğrencisi bulunan kişileridir. Dolandırıcılar kendileri Milli Eğitimden aradıklarını, çocuğunuzun başarılı olduğu için desteklenmesi gerektiğinin tespitinin yapıldığını ve bu desteğin büyük kısmının Milli Eğitim tarafından karşılandığını, belirttikleri hesaba sözde indirimlerin ardından sonraki kalan bakiyenin yatırılmasını gerektiğini belirtmektedirler. KOSGEB teşviki kazandınız dolandırıcılığı: Bu yöntem de dolandırıcılar daha profesyonel olarak iş yapmaktadırlar. Burada hedef kitle KOSGEB'e başvuru yapanlardır. KOSGEB başvurunuzun onaylandığını paranın hesaba geçmesi için kargo ve benzeri masrafların olduğunu ve bunun için belirtilen banka hesabına numarasına havale yapması isteniyor. Eğer KOSGEB’ e müracaatımız yok ise belirli bir ücret karşılığından bütün işleri kendilerinin yapacaklarını ve müracaatın kesinlikle kabul edileceği garantisi verilerek yine masraflar için belirtilen hesaplara para yatırılmasını gerektiğini belirtmektedirler. Vergi borcunuzu siliyoruz dolandırıcılığı, bu yöntemde dolandırıcı kendisini Gelir İdaresi Başkanlığı adıyla mesaj göndererek veya arayarak vergi borcumuzun bulunduğunu, bu borcun silinmesi için belirli bir miktar paranın belirttikleri hesaba yatırılması isteniyor. Vergi borcunu ödemek isterken dolandırıldığımızın farkına bile maalesef varamıyoruz.” sözlerini kullandı.

 
Özyazıcıoğlu, Erzurum'daki yapılaşmayı değerlendirdi
 
Erzurum ekonomisinde fuar beklentisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Helvacı Engelsiz Yaşam Merkezini tanıttı
M.COŞKUN-Yakutiye İlçe kaymakamı Dr. Ahmet Naci Helvacı, Engelsiz Yaşam ...
Yakutiye'de yürek burkan görüntü
Erzurum’da yaşayan 85 yaşındaki Hüseyin Çanmasır, bastonu ile karıştırdığı ...
TOMA aracı şarampole uçtu: 1 polis yaralı
Horasan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında Hınıs Emniyet Müdürlüğüne ...
 
Akdağ'dan atama müjdesi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2017 yılı için 16 bin 500 sağlık personeli ...
Büyükşehir ESKİ Çat’ta altyapıya yoğunlaştı
Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü, ...
Sağlıkta dua alan yatırım
M.COŞKUN-Yaşlılar Haftası dolaysıyla Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri ...
 
Konut İş’ten denetim uyarısı
M.COŞKUN-Konut İş Sendikası Başkanı Musa Doruk, hava kirliliğine çözüm ...
Yaşlıların gönlünü kazandılar
Yakutiye Sosyal Hizmet Merkezi ve Palandöken Sosyal Hizmet Merkezi tarafından ...
AFAD Erzurum’dan Zirvede Çığ Eğitimi
AFAD Erzurum Çığ eğitmenleri tarafından Palandöken’de bulunan Türkiye’nin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva