ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Engelli gençlerin askerlik heyecanı
Engelli gençlerin askerlik heyecanı
7. Dede Korkut Günleri başladı
7. Dede Korkut Günleri başladı
Edebük şehitlerine vefa
Edebük şehitlerine vefa
Engellilere istihdam için eğitim desteği
Engellilere istihdam için eğitim desteği
Son bir haftada 47 terörist etkisiz hale getirildi
Son bir haftada 47 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
7 Kasım 2013 Perşembe - 01:03

Haklı tespitler, mükemmel vurgular

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, gelişen teknoloji ile insanların takip edildiğini belirterek, mobese güvenlik kameraları, kredi kartları ve dijital aygıtlarla insanların attığı her adımın kontrol altına alındığın söyledi.

Haklı tespitler, mükemmel vurgular

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Medya ve Mahremiyetin Sınırları Ulusal Sempozyumu” Kültür ve Gösteri Merkezi’nde başladı.
Açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, gelişen teknoloji ile insanların takip edildiğini belirterek, mobese güvenlik kameraları, kredi kartları ve dijital aygıtlarla insanların attığı her adımın kontrol altına alındığın söyledi.
Yavuz, mahremiyet deyince aslında insanların bahsettiği teknolojik cihazlarla çıkan teknik bilgilerin önemli veriler sağladığını böylece ortaya karmaşık bir durumun çıktığını ifade etti.
Uğur Yavuz, “ Mahremiyetin zorlandığı sınırları birazda teknolojik gelişmelere bağlıyoruz. Gerçek hayatta suç neyse sanal alemde de suç odur. Bu cezalar burada da uygulanabilir.” dedi.
“KENDİ MAHREMİYETİMİZİ STATÜYE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkaç, sosyal medyanın önemine değinerek sosyal medyanın hayatın bir parçası olduğunu hatırlattı.
Ailenin en mahrem yer olduğu ve sosyal medya ile bunların dışa yansıtıldığını vurgulayan Takkaç şunları söyledi. “ Medya hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Olaylar, etkinlikler medya olmazsa bilinemez. Bulunduğumuz yerleri artık hemen sosyal medyada paylaşıyoruz. Yerimiz lüks bir yer olmazsa yazmıyoruz. Kendi mahremiyetimizi statüye dönüştürüyoruz. Medya mahremiyeti ortaya koymalı mı koymamalı mı? 3 gün bunu tartışacağız. Emek harcayanlara teşekkür ediyorum. ”
“MESAFELER YOK OLUYOR”
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Ahıska medyanın hareket içerdiğini belirterek modern medya ile kurulan ilişkinin tek taraflı olmadığını dile getirdi.
Ahıska şunları aktardı: “Kamusal ve özel alan ayrımının yeniden düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum. Benim önerim mahremin birlikte yaşamanın dışında anlamlandırılamayacağı. Bu etik ve politik bir meseledir. İletişim araçları bir yanda yapaylık bir yandan da yakın bir ilişki üretmektedir. Sizi seviyoruz türünden başlayan radyo seslenişleri fazlasıyla ileriye gidildiğini gösteriyor. Merak edilen uzaklık hızla yakınlığın problemine dönüşüyor. İktidar rasyonel tekniklerin yanı sıra mahremiyeti kendi alanına çeker ve üretir. Bugünün medyasında mesafelerin ve perspektifin yok olduğunu görüyoruz.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu ise konuşmasında , “Gezi olaylarında karşımıza çıkan toplumsal ağların gençler tarafından kullanılmasının bir tesadüf olmadığının altını çizdi.
Halil Nalçaoğlu, “ Sayısal etkileşimde ağlar çocukları kışkırtıyor. Gençlerin davranışlarının ne derecede kontrol altına alınacağı bir tartışma problemidir. Bunu da gençleri kontrol altında tutacak ebeveynlere bırakmak gerekir. Sosyal medya da aktif olan gençlerin mahrem duygularının pek gelişmediği de makalelerde görülüyor. 15-18 yaşındaki gençlerin facebook arkadaşlarının gerçek yaşamdaki arkadaşlarla sınırlandırdığını görüyoruz. İnsanların kişisel bilgilerine erişme sayısal etkileşim ağlarıyla ortaya çıkmış bir problem değildir. Önemli olan bu bilgilerin kim tarafından ele geçirildiğidir ”dedi.
Özellikle görsel medyanın görüntüye ihtiyacı olduğu için insanın bütün hayatını malzemeye dönüştüğüne dikkat çeken RTÜK Üyesi Nurullah Öztürk, “ Bir toplumun en mahrem alanı aile bile televizyonlarda bir şov malzemesine dönüştürülüyor. Mahrem alanı televizyona konu olduğu için intihar eden insanlar bile var. İnsanlar istediği yerde istediği alanda kayıt yapabiliyorlar. Gündelik hayatımızda bilgilendiren haber veren ya da iktidar sahiplerini frenleyen misyonlarından dolayı bizim ayrılamaz parçamız. Bizde medyanın her türlüsüyle yaşamaya alışmalıyız. Medya en pozitif anlamıyla kendisine yüklenen 4. Güç görevini yerine getiriyor” diye konuştu.
Sempozyuma katılan Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Müdürü Mücahit Küçükyılmaz şunları söyledi: “Mahremiyet kavramı değişiyor ve dönüşüyor. 15 yaşınızda söylediğiniz bir şey size 20’li yaşlarda utanç verici gelebilir. Modern dönemde mahremiyet kavramından bahsedilirken evrensel olduğu iddia edilen kavramlar ülkelere ve yaşam biçimlerine göre de değişiyor. İletişim araçlarını kullanmak mahremiyetten feragat etmektir. Cep telefonu kullanılması buna bir örnek.” ATAÜNİ BASIN BÜROSU

 
Özmen Polis Radyosu’nda KUDAKA’yı anlattı
 
Öğretmenevi'nde sözleşme sevinci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahremiyet’e bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesinin ev sahipliğini yaptığı “Medya ...
‘Medya ve Mahremiyetin Sınırları’ tartışılacak
Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı Medya ve Mahremiyetin ...
Erzurum KOBİ’lerine proje eğitimi desteği
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD) ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma ...
 
Darwin'e Dadaşça Cevap!
Erzurum’un sevilen alimlerinden eski Müftü Yunus Kaya’dan Darwinci yaklaşıma özgün karşılık…
19 ayda Erzurum’a ulaştı
Almanya’da yaşayan Elektrik Mühendisi Stephan Meurisch, 28 kilogram ağırlığındaki ...
‘Kur’an okuyamayan kalmasın’
Pazaryolu’nda “Kur’an Okuyamayan Kalmasın” projesiyle ilçede Kur'an okuma ...
 
Askıda Ekmek’e bir katkı da Validen
Erzurum’da ekmek fırınlarında yer alan ‘Askıda Ekmek’ uygulaması Erzurum ...
SİME-SEN delegelerini seçti
Erzurum SİME-SEN İl Temsilciliği’nce 22 - 23 Ekim 2013 tarihinde yüzde ...
Erzurum tasarımda birinci
M.AKDAĞ-TPE Endüstriyel Tasarım başvuru ve tescil sonuçlarını paylaştı. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva