ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Kasım 2015 Çarşamba - 01:18

Hâfız Faruk Kaleli’ye Vefa

Büyükşehir Belediyesi ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) ortaklaşa düzenlediği programda ‘Hâfız Faruk Kaleli’ vefatının 68. yıldönümünde anıldı.

Hâfız Faruk Kaleli’ye Vefa

Büyükşehir Belediyesi ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) ortaklaşa düzenlediği programda ‘Hâfız Faruk Kaleli’ vefatının 68. yıldönümünde anıldı.

Programa Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çöğenli, ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Emin Öz ile çok sayıda davetli katıldı. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma programının açılış konuşmasını yapan ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, Erzurum’un üç kıtaya açılan bir kültür coğrafyasına sahip önemli bir kültür şehri olduğunu ifade etti. Ertaş, kültür kodlarımızın en önemli taşıyıcılarından olan ve türküleri TRT repertuarına kazandıran merhum Hâfız Faruk Kaleli’nin yıllardır hatırlanmadığını ifade ederek, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin kültür adamlarına sahip çıkmasını takdir ettiklerini belirtti. Ertaş, “Zengin bir medeniyetin en önemli inşa merkezlerinden biri de Erzurum olmuştur. Erzurum, Hindistan’dan Çin’e, Orta Asya’dan Orta Doğu’ya, Kafkasya’dan Batı Anadolu’ya sadece yolların kesiştiği bir şehir değildir. Erzurum üç kıtada hayat bulan farklı medeniyetlerin alışverişine çarşı-pazar olmuş bir şehirdir. Erzurum; Doğu medeniyetinin Batı’yla, Batı medeniyetinin de Doğu’yla tanıştığı bir şehirdir. Bir kültür merkezidir. Erzurumluysanız ölümü Mevlana’nın ‘Şeb-i Arus’u gibi karşılarsınız. Mızıkayı düğün, al yeşil bayrağı gelin, Yemen’i görünmez bir yurt olarak kabul edersiniz. Erzurumluysanız Yunus gibi Emrah gibi Sümmani gibi ‘Aşkın ezeli Aşıka ilhamı Hüda’dır’ der meydan okursunuz dünyevileşmeye…” diye konuştu.

ERZURUM KADİM BİR ŞEHİRDİR

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci de, Erzurum’un tarihi ve kültürel geçmişe sahip kadim bir şehir olduğunu ifade etti. Yunus Emre’nin unutulmaz mısralarıyla sözlerine başlayan Genel Sekreter Kiremitci, “Ülkemiz ve şehrimizin kültürel değerlerini bütün yönleriyle bilmek zorundayız. Ama ülkemizden öncede bulunduğumuz beldenin, bulunduğumuz şehrin dinamiklerini ve değerlerini, kültürünü iyi tanımamız lazım. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak kadim şehir Erzurum’un tarihi ve kültürel dokusunu düzenlediğimiz sosyal ve kültürel programlarla halkımıza anlatıyoruz” dedi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu da, türkülerin kültürel hazineler olduğunu ifade etti. Başkan Vekili Tavlaşoğlu, şöyle devam etti: “Türküler bizim manevi değerimizdir. Milli değerlerimiz, yaşadıklarımız, hayat boyunca yaşanılan sıkıntıların duyguya döküldüğü, söylendiği hazinelerimizdir. Erzurumlu, bütün duygularını türkülerle dile getirir. Türkülerimiz bazen bir annenin feryadı, bazen sevgiliye sunulan hüzün, bazen de sevgiliye duyulan minnettir. Türküler; bazen Çanakkale, bazen Yemen, bazen de Sarı Gelin’dir. Bu değerleri TRT’ye kazandıran Faruk Kaleli hocamızı da biz değerlerimizden birisi olarak andık. Çünkü bu değerler eğer ileriye dönük olarak aktarılmazsa, unutulursa hem kimliğimizi, hem benliğimizi hem de kültürümüzü unutmuş oluruz.”

HÂFIZ FARUK KALELİ’NİN SANATI

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Feyzioğlu da, ‘Hâfız Faruk Kaleli’nin sanatını anlattı. Konuşmasında Faruk Kaleli’nin hayatını ana hatlarıyla anlatan Feyzioğlu, Faruk Kaleli’nin hem derlemeci, hem besteci, hem güfteci, hem hâfız olduğuna dikkati çekti. Doç. Dr. Feyzioğlu, Kaleli’nin hem halk musikisinde hem Tekke şiirinde çok önemli yeri olduğunu vurgulayarak, Hâfız Faruk Kaleli hakkında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şu tespitlerini paylaştı: “Erzurum’da öteden beri devam eden bu iki başlı musikî geleneğinin son varisi şimdi erken ölümüne yandığımız Faruk Kaleli idi. Bu süzme insan o kadar bu musiki ile hemhal yaşamıştı ki, hâlim yüzü Hüseynîden henüz kanatlanmış bir nağmeye benzerdi. Şimdi ara sıra radyoda onun repertuarından bir türküye tesadüf ettiğim zaman 1924 yazında bu havaları dinlediğim günleri büsbütün başka bir hasretle hatırlıyorum. Yine onun söyledikleri arasında Bursalı İsmail Hakkı’nın bir Celvet nefesi vardı ki, hem güftesi, hem bestesi ile unutulmaması lâzım gelen eserler arasındadır.” Feyzioğlu konuşmasının sonunda bir sürpriz yaparak Kaleli’nin talebelerinden 93 yaşındaki Fethi Resuloğlu’nu sahneye çıkardı. Faruk Kaleli ile Ankara’daki kurtuluş günlerine dair hatıralarını anlatan Resuloğlu, sanatseverlere duygusal anlar yaşattı. Anma programında Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in Sanat Danışmanı Sanatçı Mehmet Çalmaşur’un yönetimindeki Erzurum Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Korosu, Faruk Kaleli’nin kaynak kişisi olduğu türküleri seslendirdi. Çalmaşur’un güzel sunumuyla koro ve solo türküler izleyicileri mest etti. Dinleyiciler arasında bulunan TRT Sanatçısı Kenan Tuna da sahneye çıkarak, Hâfız Faruk Kaleli’den bir müstezat okudu.

 
Büyükşehir’den tarımsal yatırım
 
Erzurum’da Ala sevinç
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasinler'de en anlamlı kutlama
Pasinler ilçesinde 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri çerçevesinde ...
‘Tabyalar Yürüyüşü Dadaş Ruhunun ifadesidir’
ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, “20 yıldır hayalimiz olan tabyalarla halkı ...
Teke Deresi Erzurum turizmine kazandırılıyor
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis ...
 
Büyükşehir'den Bilgi Evleri yatırımı
Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen eğitim ve kültür yatırımı ...
Atlı Okçuluk Şampiyonası nefes kesti
İzmir, Uşak, Kayseri, Kocaeli, Konya, Akhisar, Balıkesir, Sivas, Nevşehir, ...
Sezai Karakoç Ufkuna bilimsel bakış
Malatya'da düzenlenen 2 günlük 'Diriliş dünya görüşü ve Sezai Karakoç sempozyumu yoğun ilgi gördü.
 
Tertipler 35 yıl sonra buluştu
Kırklareli'nde 1980 yılında askerlik yapan 70 tertip ve komutanları, Adana'da ...
Türk Ocakları’ndan Akademik açılım
Türk Ocaklarınca özellikle üniversite gençliğine yönelik olarak hazırlanan ...
Uzundere Türkiye göndeminde
Uzundere İlçesi'nde KUDAKA tarafından desteklenen ‘Kuzeydoğu Küreklerini ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva