ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
29 Mayıs 2018 Salı - 13:15

Güney Gaz Koridoru açıldı

Güney Gaz Koridoru Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen törenle açıldı.

Güney Gaz Koridoru açıldı

Güney Gaz Koridoru Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen törenle açıldı.

Şahdeniz 2 yatağı, Güney Kafkasya Boru Hattı, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattından (TAP) oluşan Güney Gaz Koridoru’nun açılışı gerçekleştirildi.

Sangaçal Terminali’ndeki törene başta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olmak üzere, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, Güney Gaz Koridoru projesinin ortağı ülke ve şirketlerin yetkilileri katıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev , Avrupa enerji haritasını yeniden tasarladıklarını vurgulayarak, ”Azerbaycan’da petrol ilk olarak sanayi yolu ile üretildi. Azerbaycan, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında dünya petrolünün yarısından fazlasını üretti. Ama sonrasında insanlar sefalet içinde yaşıyor ve endüstriyel gelişme hakkında konuşulmuyordu. Basitçe, Azerbaycan bir kaynaktı. Azerbaycan petrolü halkımızın gelişimine hizmet etmedi. Petrol gelirleri halka yönelik değildi. Aynı zamanda bölge ekolojik bir felaketle karşı karşıya kaldı. Bunu bugün ortadan kaldırıyoruz. Ancak bağımsızlık yılları boyunca insanlar kaynaklarını kullanabilirler. Bugün ortaklarımızla böyle büyük projeler yürütüyoruz ve Avrupa enerji haritasını yeniden tasarlıyoruz” dedi.

“PROJEYE 40 MİLYAR DOLARDAN FAZLA YATIRIM YAPILDI”

Güney Gaz Koridoru projesine 40 milyar dolardan fazla yatırıldığını belirten Aliyev, “Bu projeye 40 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Azerbaycan'ın onaylanan gaz kaynakları 2,6 trilyon metreküp. Bu projelerin uygulanması uluslararası işbirliği olmadan imkansız olurdu. Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan bu projeleri uygularken güçlü bir bölgesel işbirliği formatı oluşturmuştur. Bu üç ülkenin işbirliği formatı, bölgesel projelerin uygulanmasında büyük önem taşımaktadır. Ben, Türkiye ve Gürcistan yönetimine işbirliği için teşekkür etmek istiyorum. Bugün ABD hükümetine teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ABD hükümeti bu projelerde bize politik, ekonomik ve manevi destek verdi. Bu projeler büyük kaynaklar gerektirir ve bu finansal bankalar tarafından sağlanır. Bu desteği Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Güney Gaz Koridoru’nun gerçekleşmesinde bu desteği biz her zaman gördük. İngiltere hükümeti de bu projelerin uygulanmasında bizi destekledi. Bugün bu desteği görüyoruz. Geçen ay İngiltere Başbakanı ile sözleşme imzalandı” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN MESAJI”

Törende, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, “Azerbaycan gazını, Türkiye ve Avrupa’nın diğer ülkelerine ulaştıracak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na ilk gazı verecek terminalin, Güney Gaz Koridorunun açılışı vesilesiyle düzenlenen bu törenin hayırlara vesile olmasını diliyorum. İkili, gerekse bölgesel işbirliğimiz bakımından örnek bir proje olan TANAP’ın tamamlanması hepimiz için gurur kaynağıdır. Geçmişte başarıyla hayata geçirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis Erzurum Boru hatları ve son olarak ulaştırma alanında Bakü-Tiflis-Kars demiryolundan sonra TANAP da bölgenin kaderinin değiştirecek önemdeki işbirliğimizin bir başka meyvesidir. Birlikte attığımız adımlar bu tarihi projenin hızlı ve sorunsuz tamamlanmasında önemli rol oynamıştır. Bundan sonraki süreçte Avrupa'ya yeni bir kaynaktan gaz akışını mümkün kılacak Güney Gaz Koridoru'nun diğer projelerinin de zamanında tamamlanması önem taşıyor. Bugün TANAP'a ilk gazın verilmesinin ardından 12 Haziran tarihinde Eskişehir'de büyük bir törenle hattın açılışını gerçekleştireceğiz. Bu tarihi ana şahitlik etmek üzere sizleri de Eskişehir'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız. Öte yandan bu sene 25’incisi düzenlenen Hazar Petrol ve Gaz Konferansı’nın tertip edilmesinde emeği geçenleri kutluyor, bu önemli etkinliğin başarısını artarak devamını diliyorum aldı. TANAP’ın başta Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyor, tüm katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum” ifadeleri yer aldı.

Törendeki konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı İlham Aliyev vanayı açarak Güney Gaz Koridoru üzerinden Şahdeniz 2’den çıkarılacak doğalgazın Türkiye ve Avrupa’ya iletilmesini başlattı.

“Güney Gaz Koridoru”

Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı’nın genişletilmesi gibi görülen bu projede, Şahdeniz 2’den çıkan doğalgaz, TANAP ve TAP’la Avrupa’ya ulaştırılacak. Bu proje kapsamında üretilecek doğal gaz Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Adriatik denizinin dibinden geçerek İtalya’ya kadar giden 3 bin 500 kilometreden fazla uzunluktaki doğal gaz hattıyla Avrupa pazarlarına ulaştırılacak.

 
Sekmen: “Fetih, yüce Allah’a bağlılık demektir”
 
Eski milletvekili Erdinç vefat etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un bölge payı açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’un teşvikli yatırım sayısı Doğu Anadolu Bölgesi toplamında ...
KUDAKA Bölgesine 687 yatırım
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’un KUDAKA İstatistik Bölgesinde teşvikli yatırım ...
Erzurum ekonomisinde teşvik bereketi
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı Nisan ayı Teşvikli Yatırım verilerini paylaştı.
 
Erzurum’dan Trabzon’a hızlı tren projesi
Çavuşoğlu, 'Edirne’den Karsa, Erzurum’dan Trabzon’a hızlı tren projelerimizi ...
Erzurum yine geçilmedi
MAHMUT AKDAĞ-Türk Patent ve Marka Kurumu(TÜRKPATENT) verileri Erzurum’un ...
4 ayda 78 marka çıkardık
MAHMUT AKDAĞ-Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRK PATENT) nisan 2017 dönemi ...
 
Erzurum Faydalı Model’de ilk sırada
MAHMUT AKDAĞ-Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Nisan ayı iller ...
Rekor yine Erzurum’un
MAHMUT AKDAĞ-Bu yılın ocak-nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine ...
DAİB Katar Pazarında
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği URGE Gıda Kümesi firmaları ile Katar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva