ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ağırman’dan Oltulu sporculara destek
Ağırman’dan Oltulu sporculara destek
‘Erzurum doğalgazına kardeş geliyor’
‘Erzurum doğalgazına kardeş geliyor’
Çakmak: ‘Hemşirelik çok kutsal bir meslek’
Çakmak: ‘Hemşirelik çok kutsal bir meslek’
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
HABERLER>GUNCEL
22 Ekim 2010 Cuma - 07:16

Gribi hafife almayın

Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, ani hava değişiminin, soğuk algınlığı ve çeşitli gribal enfeksiyonlara neden olabileceğini bildirdi. Gribal enfeksiyonlara karşı en etkili korunma yönteminin aşı olduğuna dikkati çeken Yiğit, yeni geliştirilen grip aşılarının, artık insanları domuz gribine karşı da koruduğunu bildirdi.

Gribi hafife almayın

Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, ani hava değişiminin, soğuk algınlığı ve çeşitli gribal enfeksiyonlara neden olabileceğini bildirdi. Gribal enfeksiyonlara karşı en etkili korunma yönteminin aşı olduğuna dikkati çeken Yiğit, yeni geliştirilen grip aşılarının, artık insanları domuz gribine karşı da koruduğunu bildirdi.
//HAVALAR SOĞUYOR, GRİP KAPIDA
Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonun sanılanın aksine birbirinden farklı iki ayrı hastalık olduğunu ifade eden Yiğit, iki hastalığın da belirtilerinin birbirine çok benzediğini belirtti. Nezlenin insanlarda en sık görülen, üst solunum yollarını tutan viral bir enfeksiyon olduğunu işaret eden Başhekim Yiğit, “Nezlenin ilk belirtileri burunda, boğazda yanma ve kuruma, hafif boğaz ve baş ağrısı, hapşırık, şiddetli sulu burun akıntısı, şiddetli olmayan halsizlik, hafif baş ağrısı ve kas ağrısıdır. Burun tıkanıklığı ve koku almada bozukluk olabilir. Hastalar genelde nezleyi ayakta geçirir, hastalığın düzelmesi 7 ile 14 gündür. Hastalığın önlenmesi için gripte olduğu gibi herhangi bir aşı yoktur. Önlem olarak hastalığa maruz kişiden 2 ile -4 gün süreyle uzak durmak oldukça önemlidir. Nezle ve gribe yakalanmış kişiler özellikle burun temizliğinden ellerini bol suyla ve sabunla yıkamalıdır. Öksürürken ve aksırırken ağız ve burunları mendille kapatmalıdırlar.” diye konuştu.
//GRİP HAFİFE ALINMAMALI
Gribin bulaşma şeklinin ise, soğuk algınlığındaki gibi damlacık ve temas yoluyla olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Yiğit, “Bu nedenle nezle ve grip ev, işyeri, okul, kreş, anaokulu ve toplu taşıma araçlarında daha kolay olmaktadır. Gribin belirtileri tıpkı nezlede görülen belirtiler gibi olmakla birlikte daha şiddetlidir ve hastalık daha ağır seyreder. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yutmada zorluk, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli öksürük ve kas ağrısı gibi bulgular var.” ifadelerini kullandı.
Gribal enfeksiyonlara karşı dengeli beslenme, bol B ve C vitamin içerikli sebze ve meyveler yeme, stresten uzak durma gibi hususların oldukça önemli olduğunu ifade eden Ayhan Yiğit, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden bu dönemde özellikle sakınmak gerektiğini kaydetti. Yiğit, gribal enfeksiyona dikkat edilmezse ve olaya ciddi bakılmazsa sıklıkla sinüzit, orta kulak iltihabı, faranjit, larenjit, bronşit görülebileceğini, riskli gruplarda hastalığın daha ağır seyredebileceğini, kalp ve beyin zarı iltihapları, akciğer ve karaciğer iltihapları gibi komplikasyonların daha sıklıkla görülebileceğini ifade etti.
//GRİP AŞILARI
Gribal enfeksiyonların daha çok ani ısı değişikliklerinin yaşandığı dönemlerde görüldüğüne dikkati çeken Ayhan Yiğit, bu hastalığa karşı korunmanın en etkili yolunun grip aşısı olduğunu söyledi. Grip aşısının son yıllarda görülen değişik grip türleri nedeniyle geliştirildiğine dikkati çeken Yiğit, “Gribe karşı aşı yaptıranlar, aynı zamanda domuz gribine karşı da kendisini koruma altına almış oluyor. Çünkü aşılar geliştirildi. Artık her grip aşısı, bildiğimiz klasik gribal enfeksiyonların yanında, insanları domuz gribine karşı da koruyor. “ ifadelerini kullandı. Kış öncesinde hemen herkesin grip aşısı yaptırarak, enfeksiyonlara karşı kendilerini koruma altına almaları çağrısında bulunan Başhekim Ayhan Yiğit, bu dönemde giyim ve kuşam şekline de dikkat edilmesini tavsiye etti.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamu çalışanlarından dayanışma etkinliği
Narman İlçe Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy'un eşi Hacer Atasoy, kamu ...
Müftülük personelinden örnek dayanışma
Oltu ilçesinde camii imam ve müezzinleri ile İlçe Müftülüğü programı kapsamında toplantı yapıldı
Öztürk, başarıyı ödüllendirdi
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, kayakla atlamada Avrupa'da derece yapan ...
 
2011’e kırmızı ışık
201 Ocak ayında Dünya çapında bir spor organizasyonunu gerçekleştirecek ...
“Erzurum’un şerefi, bizim şerefimizdir”
Vali Öztürk başkanlığında yapılan toplantıda 2011 Güvenlik Hazırlık Çalışmaları ...
33 Şehit Anıtı yenileniyor
Bingöl-Elazığ karayolunda 1993 yılında terör örgütü mensupları tarafından ...
 
Herşey 2011 için…
Erzurum Gar Müdürlüğü, yolcu peronlarından, bekleme salonuna varıncaya ...
Özel İdare 2011’e yoğunlaştı
Erzurum İl Özel İdaresi, bu yıl 833 köy ve 577 mezrada karla mücadele ...
Dadaş duruşuyla, Körfez’e örnek oluyorlar
Kocaeli’nde faaliyet gösteren Körfez Erzurum Yardımlaşma ve Dayanışma ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva