ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Ekim 2014 Cuma - 02:24

Görmez gençlere seslendi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ülkedeki gençlik merkezi liderleri ve üniversitelerin gençlik kulüplerinin temsilcileri ile bir araya geldi.

Görmez gençlere seslendi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ülkedeki gençlik merkezi liderleri ve üniversitelerin gençlik kulüplerinin temsilcileri ile bir araya geldi.
Bu yıl ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın ana teması olarak belirlenen ‘Cami ve Gençlik’ etkinlikleri kapsamında ‘Diyanet-Gençlik Buluşması’ düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda gerçekleşen buluşmada konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Diyanet ile gençlik arasındaki diyaloğun önemine dikkat çekti.
Diyanet olarak gençlerle yeni bir iletişim dili kurmanın gerekliliğine değinen Başkan Görmez, Kur’an-ı Kerim’den örnekler vererek, Kuran’ın da Allah ile insanlar arasında bir diyalog olduğunu, bir talimat olmadığını dile getirdi.
Camilerde gençlerle iletişim konusunda yeni bir metoda geçilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Görmez, gençlere hitaben yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
“GENÇLERLE İLETİŞİMDE YENİ BİR METODA İHTİYACIMIZ VAR…”
Allah, kendi varlığını bile insana izah ederken, diyalog kurarak, soru sorarak izah ediyor. Aklımıza, gönlümüze hitap ediyor. Bizim de camilerde bu metoda geçmemiz gerekiyor. Camide, vaizin kürsüye oturup bir saat boyunca hiçbir soru almadan, hiçbir cevap vermeden, hiç kimseyle bir diyalog kurmadan vaaz etmesi doğru değildir. Bu Peygamberi metoda da aykırıdır. Hz. Peygamber’in hayatında böyle bir şey yoktur. Bir saat boyunca, Resul-i Ekrem’in kürsüden, insanlara sadece anlatıp, insanların hiçbir müdahalesini almadan, hiçbir sorusuna cevap vermeden yaptığı bir konuşma yoktur. Ancak biz bu hatalı metotta ısrar ediyoruz. Sonrada gençler neden camiye gelmiyor diye hayıflanıyoruz.
“CAMİ VE GENÇLİK HAFTASINDA ATACAĞIMIZ EN BÜYÜK ADIM, CAMİLERİN İÇİNİ SICAK BİR ATMOSFERE DÖNÜŞTÜRMEKTİR…”
Cami ve Gençlik haftasında, atacağımız en büyük adım, camilerin içini sıcak bir atmosfere dönüştürmektir. Peygamber Efendimiz dönemindeki cami sıcaklığının onda birini bile biz camilerimize taşıyabilirsek, inanıyorum ki gençlerimiz camiyi terk etmezler. O zaman çok daha farklı bir atmosferi, çok daha farklı güzellikleri birlikte yaşarız. Bunun için de, sizden destek bekliyoruz. Siz bize destek vereceksiniz, katkı sunacaksınız. Bizlerde istişarelerle, sizin düşüncelerinizi alarak, bu değişiklikleri yapmalıyız. Hz. Peygamber’in mescitte gençlerle ve diğer ashabıyla kurduğu ilişki, her türlü takdirin fevkindedir. Bu diyalog metodu, Kur’an’ın metodudur.
“NAMAZ, ALLAH İLE KUL ARASINDA BİR DİYALOGDUR…”
Camiyle birlikte gençlerle konuşmamız gereken en önemli şey, namazdır. Çünkü namaz hem insanın miracıdır ve kalbinizin yücelmesini istiyorsanız, yeryüzünde yüce duygularla, düşüncelerle yaşamak istiyorsanız, namaz Allah ile aranızda bir diyalogdur. Kur’an’da bazı insanlarla ilgili “Namazı kaybettiler ve şehvetlerine uydular” mealinde bir eleştiri vardır. Bu iki cümle birbirine bağlıdır. İnsanlık namazı kaybettiği zaman, o diyaloğu kaybeder, Allah ile diyaloğunun kendisine kazandırdığı o yüce duyguları kaybeder. Bunu kaybettiği zaman da, arzularının esiri olur. Belki gençlik döneminde hiçbir zaman unutmamamız gereken bir husustur bu. Namazı kaybetmeyin gençler. Namazı kaybetmek, inanan bir genç için çok büyük bir eksiklik olur. İkinci adım ise, caminin içindeki atmosferi hep birlikte değiştirmeliyiz. Oraya gelen cemaatimiz, cami cemaati, kendini caminin yegane sahibi, sizleri de oraya ara sıra gelen misafir gibi görmemelidir.
“VARLIK, MADDEDEN İBARET DEĞİL.”
Hangi üniversitede okursanız okuyun, dört konuda inancınız ve bilginiz tam olmalıdır.  Bir Müslüman genç, dört konuda donanımlı olmalıdır. Birincisi varlık… Varlık dendiğinde, varlığın maddeden ve fizikten ibaret olmadığını, varlığın ardında bir mana olduğunu, fiziğin ardında bir metafizik olduğunu bilen bir anlayışa sahip olmalı. Bunun hakkında kitaplar okumalı. Çünkü Müslümanın varlık anlayışı bellidir.
“VAHİY, EN TEMEL BİLGİ KAYNAĞIDIR…”
İkincisi bilgi konusu… Bilginin sadece aklın ürettiği bilgiden ibaret olmadığını, vahyin en temel bilgi kaynaklarından biri olduğunu, ama vahiyle akıl arasında, bir bağ olduğunu çok iyi bilmeli. Küçük kitabı (insan), büyük kitabı (kainat), en büyük kitabı (Kur’an-ı Kerim) okumak gerekmektedir. Bu üç kitap arasında muhteşem bir ilişki vardır. Dikkat ederseniz, her üç kitap da ayetlerden oluşur. İnsanın gözü bir ayet olduğu gibi, yıldızlar birer ayet olduğu gibi, Kur’an’ın her bir satırı veya her bir ifadesi de bir ayettir. Bunlar hep birlikte yaratıcının varlık ve birliğini bize hatırlatır.
“İNSAN DEĞERLİ BİR VARLIKTIR…”
Üçüncüsü, insan etten ve kemikten ibaret bir varlık değildir. İnsan, muhteşem bir varlıktır. Hz. Peygamber, Kabe’ye şöyle hitap ediyor: ‘Kabe, ne kadar yücesin, hoşsun. Şanın ne kadar yüce. Ama Allah’a and olsun ki bir müminin kalbi senden daha yücedir.’ Dolayısıyla insan değerli bir varlık. Bizim insan anlayışımız belli.
“HAYAT DÜNYADAN İBARET DEĞİLDİR. ÇOK DAHA EBEDİ BİR HAYAT VAR…”
Son olarak, alem tasavvurumuz, dünyadan ibaret değildir. Bizim alem tasavvurumuz dünyadan ibaret değil, hayat dünyadan ibaret değil. Çok daha ebedi bir hayat var. Bu dört konuda bizim oturmuş fikir ve düşüncelerimiz olmalıdır.
Programda gençlerin sorun, öneri ve projelerini de dinleyen Başkan Görmez, programın sonunda gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
 

 
Van maçına öğretmen hakem
 
Orhan AÖF vizyonunu değerlendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ASİMDER'den Fransız Saınte Anne Koleji'ne tepki
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
Güzelsoy’lardan şok eden iddia…!
Erzurum Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı Ağa Güzelsoylar, Türkiye’de ...
Son Saraç'tan kaygılı tespitler
M.COŞKUN-Saraciye mesleğinin son temsilcilerinden 53 yaşındaki Metin Mutaf, ...
 
ASİMDER Metzamor’a dikkat çekti
ASİMDER Başkanı Gülbey, Ermenistan’da bulunan ve sınıra sadece 16 km uzaklıkta ...
Türk Kızılayı ile kurban bereketi yıl boyu sürecek
2007 yılından bu yana 'Kurban’da Kızılay Modeli'ni başarıyla uygulayan ...
ZMO 60’ıncı yılında
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül, Ziraat ...
 
BEAH’ta çağdaş yapılanma
Erzurum KHB Genel Sekreterliği, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ...
Doğu Üniversiteleri’ne Maliye Semineri
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bölge ...
Erzurum’da 2 bin 75 taksi plakası, 820 taksi var..!
Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü ve Erzurum şoförler ve otomobilciler ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva