ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Atama kararları yayımlandı
Atama kararları yayımlandı
Oral: 'Yeni faiz oranları kabul edilebilir değil'
Oral: 'Yeni faiz oranları kabul edilebilir değil'
HABERLER>SİYASET
13 Mart 2010 Cumartesi - 04:23

Göç, Erzurum’u bitirdi

SAMET ÖZÜNAL/Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında yapılan sayım sonuçlarının ardından iyice gün yüzüne çıkan Erzurum’daki göç gerçeği, sonunda şehir siyasetini de vurdu. 1957 yılında 13 milletvekiline sahip olan Erzurum, artık siyasette altı milletvekiliyle temsil edilecek.

Göç, Erzurum’u bitirdi

 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında yapılan sayım sonuçlarının ardından iyice gün yüzüne çıkan Erzurum’daki göç gerçeği, sonunda şehir siyasetini de vurdu. Yüksek Seçim Kurulu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile yapılan nüfus sayım sonuçlarına baz alarak, illerin milletvekili sayılarında yeni bir düzenlemeye gitti.
Yüksek Seçim Kurulunun, milletvekillerinin illere dağılımını yeniden düzenleyen kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Kararda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2009 nüfus sayımı sonuçlarını 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle ilan ettiği anımsatıldı. Kararla, illerin yeni nüfus sayısına göre milletvekili sayıları yeniden belirlendi. Karara göre, Erzurum’da 7 olan milletvekili sayısı, 2011 Temmuz ayında yapılması gereken milletvekilli genel seçimlerinde 6’ya düşürülecek.
2002 yılından bu yana TBMM’de 7 sandalyeyle temsil edilen Erzurum, yapılan son nüfus sayımıyla birlikte, 1 sandalyesine daha ‘elveda’ dedi. Yapılan yeni düzenlemeye göre; Erzurum, bir sonraki genel seçimlerde sadece 6 milletvekili çıkarabilecek.
53 SENELİK SÜREÇ
Öte yandan Son 54 yıl içerisinde iniş-çıkışlı bir grafiğin oluştuğu Erzurum siyasetinde, en parlak dönem 1957 yılında yaşandı. 1957 yılında yapılan genel seçimlerde TBMM’ye 13 milletvekili gönderen Erzurum, sandalyelerinin tamamıyla Demokrat Parti çatısı altında temsil edilirken, şehrin siyasi aritmetiği, 1961 yılından itibaren değişmeye başladı. 1961, 1965, 1969 ve 1973 seçimlerinde TBMM’de 9 milletvekiliyle temsil edilen Erzurum, milletvekili sayısını 1977 seçimlerinde 8’e, 1983 genel seçimlerinde de 7’ye düşürdü. 1987 ve 1991 yıllarında da Ankara’ya 7 milletvekili gönderen şehir, 1995 yılında yapılan seçimlerde milletvekili sayısını yeniden 8’e çıkardı. TBMM’de 1999 yılı seçimlerinde de 8 sandalyeyle temsil edilen Erzurum, 2000 yılında yapılan nüfus sayımının ardından siyasi nüfuzundan 1 sandalye daha eksiltti. 2002 yılında yapılan genel seçimlere 7 milletvekiliyle giren Erzurum, 2007 yılındaki seçimlerde de bu sandalye sayısını korudu.
2007 yılında Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) kapsamında yapılan nüfus sayımıyla, ciddi manada göç verdiği ortaya çıkan Erzurum, sonuçların ardından ilk kan kaybını yine siyasetinde yaşadı. YSK’nın nüfusa göre yaptığı yeni düzenlemeye göre, Erzurum, önümüzdeki genel seçimlerde sadece 6 milletvekili çıkarabilecek.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MÖKKEMDADAŞ 14 Mart 2010 Pazar 19:16

VATANDAŞ yorumcu yorumun duyarlılıgın kutlarım

Yorumu oyla      9      5  
NECİP AMİR 14 Mart 2010 Pazar 18:31

ALLAH AŞKINA SÖYLEYİN BU VİRAN ŞEHİRDE KALIP NE YAPALIM BELEDİYE BAŞKANLARI DESEN ÇALIŞMIYOR İŞADAMLARI HAKEZA VEKİL SAYIMIZ 8 DEN 6YA DÜŞTÜ İNŞALLAH DÜŞE, DÜŞE ONLARIN SAYISIDA 1 E DÜŞER KARDEŞLERİM BEN 17 YILDIR ŞUNU GÖZLEMLİYORUM ERZURUMA ERZURUMLU OLMAYAN İDARECİLER VE VEKİLLER SEÇMELİYİZ. MEMLEKETE METRO BİLE GETİREMİYORLAR.

Yorumu oyla      10      6  
vatandaş 14 Mart 2010 Pazar 17:26

seçim zamanlarında makarna bulgur kömür vs. gibi ürünleri dağıtıp oy Alan vede sosyal yardımlaşma bu sene daha fazla mal dağıttı diyi böbürlenen bakanlara vekillere başbakanlara şakşak çılk yapan adamların ne kadar geri zekalı olduklarını anlatmaya gerek varmı erzurumluya bu hele bakın bu yıl daha fazla mal dağıtmış ALLAH razı olsun diyor ,bu cahil bilmiyorki daha fazla işsiz aşsız var daha fazla GÖÇ sayısı arttı yani ne anlatacaksınız yorumcu arkadaşlar . yani köylerdede bu böyle hizmet yok aç çok şakşakçı daha çok .ALLAH ENCAMIMIZI HAYIR EYLEYE...

Yorumu oyla      8      5  
vatandaş 14 Mart 2010 Pazar 17:16

insanların cenabı ALLAHdan ikiyüzlü olmakdan ve taasupçu olmakdan sakınmasını istemesi elzemdir..her iki beladanda ALLAHa sığınmak lazımdır.bir ikiyüzlülük aslında esas erzurumlunun hislerine tercüman olmak ama yorumlardan bazı kesime hoş geçinmek bazında riyakar olmak.yani münafıklık .bu tür insanlardan ALlAHA sığınmak lazım .iki taassup körü körüne şahsı menfaatleri uğruna veya inadına..(palandöken ihaneti ne güzel yazmış) bağlanmak ..erzurumlunun durumunu göz önüde bulundurursak taasup geçerlidir..her insan parti tutar ama hizmet olmasada inadına parti tutulurmu memleketin durumu maalesef gazetelerin yorumlarını okuduğumuzda aynı konumdadır..taassup kara bir odanın içinde kara tahtaya kara kalemle yazı yazmak gibidir erzurumlunun ve cahil cühalanın durumu budur ..

Yorumu oyla      7      4  
GÜNDOĞDU 14 Mart 2010 Pazar 14:29

EVET 6 DEĞİL DE 106 VEKİLİMİZ OLSA NE OLACAK Kİ DAHA ÇOK KENDİLERİNE ÇALIŞACAKLARI İÇİN HATTA DAHADA DÜŞÜRSELER KEŞKE 2.ÜNÜVERSİTEDEN BAHSEDEN VEKİLLERE SORMAK LAZIM ACABA ÜNÜVERSİTE NİN YERİNİ ARAZİSİNİDE AYARLAMAIŞLAR MI ACABA

Yorumu oyla      6      4  
palandöken 14 Mart 2010 Pazar 12:54

Benim yandığım tek konu, bu benim Erzurum'um hala bunlara ne diye %70 lere varan oy veriyor?150,000 TL bulamayınca kapanan Erzurumspora sahip çıkmak yerine Diyarbakırsporun gecelerinde boy gösteren zihniyete,içemediğimiz sular yüzünden eziyet çektirenlere,işsizliğe,göçe sebep olanlarlara asla hakkımı helal etmiyorum.Türkiye hiç bu kadar talan edilmemişti.Yaşamak için bu ülkede 2 yolun var,ya tarikattan ya pkk dan olacan.diğerlere hayat hakkı yok.itleri haburda kırmızı halı ile karşılayanlara söyleyecek sözmü kaldı.Şehitlerin kanında boğulacaksınız.DTP lileri dinleyenler MHP lilere saldırmaya kalkıyo.Hangi safta bu yalakalar belli değil.

Yorumu oyla      6      4  
MÖKKEM DADAŞ 14 Mart 2010 Pazar 12:54

GÜRHAN hocam yorumunu okudum harika duygularına katılıyorum kutlarım selam saygılarımla

Yorumu oyla      6      4  
Erzurum Sevdalısı 14 Mart 2010 Pazar 11:37

Gürhan kardeşime katılıyorum, maalesef her geçen yıl birazdaha eriyip gidiyoruz, korkarım bir gün Büyük Şehir imajımızda elimizden gidecek, Bugünkü iktidar temsilcileri, topu taca atmayın, 7 den 6 düşmesi sizin döneminiz ve eserinizdir, verin bakalım hesabını, 2 dönemdir Erzurum size çalışıyor, ne yaptınız, göçü önlemek adına ne icraatınız var, kocaman SIFIR, sevgili Erzurumlular sizin karşı cevabınız neoldu, kocaman SIFIR, halende Erz.Vekilleri geldiğinde el etek öpüyor, karşılarında 90 derece eğiliyorsunuz, karşısında secde ettiğin kim, gelip senden oy dilenciliği yapan bir fırsatcı, kendi oyunla seçip gönderdiğin adamın karşısında neden eğiliyorsun, İstanbul'dan, Elazığdan,yurtdışında hiç kimsenin tanımadığı dayatma kişilere neden oy verip sonrada karşısında el etek öpüyorsun anlamak mümkün değil, verdiğin oyun hakkını vermeyen bir vekile haddini bildirmesini nezaman öğreneceksin, Sen tepki göstermesini bilmezsen ömrünce kullanılmaya mahkumsun. Göçü önleyecek bir icraatlarını göster

Yorumu oyla      6      4  
Gürhan Özorhan 13 Mart 2010 Cumartesi 14:10

Nerde çokluk orda b..luk.Sayılarla değil yürekle ölçmek lazım.Al birini vur ötekisine,hepsi boş çuval hepsi miğdeden konuşan aç tavuk gibi gıdıklayıp duruyorlar.Ömürlerini haraca bağlamış siyasi dinazorlarla,fesat sütü ile beslenenlerle,ne yaparsan yap yengeç yengeçtir doğru yürümez.Bırakın artık bunları daha cemaat yarenlerinin hepsinin cepleri daha dolmadı,demokrat tranvayının obonman yolcuları.Sevgi değirmeni susuz,gönül pınarları kurumuş dadaşımın,vekil sayısının azalması umurundamı.Sahteyi gerçek diye gösterenlerden, arınmanın yolunu buluncaya kadar sırtında taşıdığın bu gorillerden nefes almanın zorluğunu hep yaşayacaksın.Bu pirinçten pilav olmadığını anlamanın zamanı geldi ve geçiyor bile.Dadaşım eşşeğin yavrusuna sıpa,terbiyesine sopa denir.Sandıkta gereken cevabı verip,vicdanları sakat siyasileri kuyuya atmak elinde.Baca eğri olsada duman düz çıkar unutma.!Selam ve sevgi,Ülkü İle Kalınız.

Yorumu oyla      6      4  
MÖKKEM DADAŞ 13 Mart 2010 Cumartesi 10:55

göçü önleyecek vekil olmadıktan sonra 100 vekil göndersen ne olur

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“12 Mart Dadaş duruşudur”
NECAT KARAKAŞ/İHA/Dünyanın, kurtuluş mücadelesinde Erzurumlunun ortaya ...
“Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz”
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Erzurum’un düşman işgalinden ...
12 Mart bir kurtuluş destanıdır
GHA/ AK Parti Erzurum İl Başkanı Murat Kılıç, “Allah, bu millete bir daha ...
 
SP’den 2011 hazırlık eleştirisi
CİHAN/Saadet Partisi (SP) Yakutiye İlçe Başkanı Lütfü Günüç, Erzurum'un ...
“12 Mart, Milli şahlanışın ifadesidir”
İHA/Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, “12 Mart tarihe altın harflerle ...
“İstiklal Marşı Milli Onurumuzdur”
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin ...
 
CHP’de Kongre heyecanı
SAMET ÖZÜNAL/GHA/CHP Genel Başkanı Baykal, İl Başkanlığı kongresine katılmak ...
Akıncı’dan hükümete sert çıkış
AYHAN TÜRKEZ/İHA/CHP Ankara Milletvekili Akıncı, hükümetin sanal gündemlerle ...
Bulutlar’dan belediyecilik dersi
Aziziye Eğitim Kurumları da eğitim gören İlköğretim Okulu beşinci sınıf ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva