ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
28 Aralık 2014 Pazar - 12:27

‘Gazeteci güvenilir olmalı’

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Temiztürk, Gazeteciliğin teknik bilginin dışında deneyim istediğini ve doğru kullanılması halinde halk üzerinde büyük etki bıraktığını açıkladı.

‘Gazeteci güvenilir olmalı’

Gazetecilik mesleği ve etkisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Temiztürk, Gazeteciliğin teknik bilginin dışında deneyim istediğini ve doğru kullanılması halinde halk üzerinde büyük etki bıraktığını açıkladı.

ÖĞRENCİLERE TAVSİYE

Gazetecilik mesleğini hayatı boyunca icra edecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Hakan Temiztürk, gazetecinin en önemli işinin haber olduğunu söyledi. Haberi yapan kişiyi muhabir olarak tanımlayan Temiztürk, gazete ve diğer medya kuruluşlarının yaptıkları haber üzerinden değerlendirildiğini ve bu sayede uzun ömürlü olduklarını ifade etti. İlan, reklam, köşe yazısı gibi parametrelerin ikinci planda olduğunu anlatan Temiztürk, her gazetede en az 4 muhabir olması gerektiğine dikkat çekti. Muhabirlik yapacak kişilerin uyanık, zeki ve seri olmasının önemine değinen Temiztürk, "Gazeteyi gazete yapan özel haberlerdir. Bu nedenle her gazetede en az 4 muhabir bulunması gerekiyor. Son dönemlerde haber endişesi dışında reklam amacıyla çıkan gazeteler var. Gazetecilikte asıl amaç reklam, ilan olmamalı. Haber endişesi taşıyan her kuruluş ve muhabir başarılı olacaktır" şeklinde konuştu.

"GAZETECİLİK BÜYÜK GÜÇTÜR"

Gazeteciliğin toplumu yönlendirme, etki altında bırakma ve haberdar etme konusunda büyük bir güce sahip olduğunun anlatan Temiztürk, "Gazetecilik topluma artı ya da eksi değerler kazandıran bir mekanizmaya sahiptir. Doğru kullanımı halinde bu meslek, kurum, kişi ya da gurupları hem yükseltebilir hem de yerin dibine sokabilir. Bu nedenle etik ve ahlaklı bir gazeteci sahip olduğu bu gücün farkında olarak hareket etmeli ve haberlerini ona göre yazıp çizmelidir. Gazeteci, sorumluluk duygusu olan, duyarlı, etik ve ahlaklı, girişken, konuşkan, merak eden, her kesime hitap edebilen, istekli olmalıdır. Bunun dışında içinde bulunduğu toplumu iyi tanımalı ve olayları takip etmelidir. Tarafsızlık, hız, araştırma yeteneği, teknik bilgi, deneyim, doğrudan taviz vermemek de bir gazetecinin sahip olması gereken erdemlerdendir. Bu kapsamda sadece teknik bilgi yeterli olmuyor. Gerekli deneyime sahip olmak kısacası piyasada pişmek de çok önemli" ifadelerini kullandı.

"GAZETECİ GÜVENİLMEZ OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Ülke genelinde gazetecinin geçmişte ki sansür, taraflılık ve haber manipülasyonları nedeniyle güvenilmez meslekler arasında yer aldığını belirten Temiztürk, meydana gelen siyasi ve adli olayların toplumda kutuplaşmaya neden olduğunu kaydetti. Yaşanan kutuplaşmanın sorumlusu olarak gazetecinin gösterildiğine vurgu yapan Temiztürk, halk arasında bu tabuya ait kanıların çok zor yıkılacağını dile getirdi. Medya sahip ve patronlarının bu konuyu dert edinmediğini anlatan Temiztürk, sahadaki muhabir, kameramanın büyük zarar gördüğünü ifade etti. Güven sorununun yıllardır süre geldiğini kaydeden Temiztürk, gazetecilik parametrelerinin doğru uygulanması halinde güven sorunun az da olsa ortadan kalkacağını dile getirdi. Temiztürk, "Gazeteci maalesef toplum içinde güvenilmez, iki yüzlü bir insan olarak tasvir ediliyor. Genel olarak bu şekilde bir tabu kabul edilemez. Geçmişte yaşanan sansür, yanlılık ve kutuplaşmalar basın ve emekçilerine mâl ediliyor. Bu durum medya patronlarını tabi ki ilgilendirmiyor. Sahada aktif olarak görev yapan muhabir ve kameramanlar bu güvensizlik ortamından nasibini alıyor. Bu durumda yapılması gereken doğru, tarafsız, sorumlu ve ilkeli haberciliktir" dedi.

"BASINA ŞİDDETE KARŞIYIZ"

Son dönemlerde basın emekçilerine yapılan engelleme ve saldırıların kabul edilemez olduğunu belirten Temiztürk, gazetecinin toplumun aynası olduğunu söyledi. Temiztürk, "İlke olarak şiddete karşıyız. Gazetecilik mesleğinde tehlikeler ve riskler maalesef var. Gazeteciye uygulanan engelleme ve şiddeti kesinlikle kabul etmiyoruz. Hatırlarsanız Ergenekon olaylarında çoğu gazeteci içeriye alındı, cezalandırmalar söz konusu oldu. O kişiler gazetecilik faaliyetine bulunduğu için mi şiddete uğradı bunun eleştirisi yapılmalıdır. Gazetecilik faaliyeti yoksa şiddet adli, polisi ilgilendiren bir iş olabilir. Son olarak Volkan Demirel'in korumaları tarafından gazetecilere uygulanan darp ve baskıya şahit olduk. Şiddet kabul edilemez. Bu yönde uygulanan şiddet esnasında niyet ve gazetecilik faaliyetine bakılmalıdır. Amaç gazetecilik ise bu durum kamuyu ilgilendiren bir konudur. Amaç art niyet ise adli, polis makamları konuya dahil olmalıdır" ifadelerini kullandı.

 
Narman’da Ruşen güven tazeledi
 
ETSO Meclisi ‘2014 Gündemi’yle toplandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mami 28 Aralık 2014 Pazar 23:05

Aynı zamanda gazeteci tarafsız ve doğru haber peşinde olmalı. Gerçi gazetecilik bizde daha 130 yıldır var zamanla öğrenilir.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOG, Gençbank projesini paylaştı
Toplum Gönüllüleri Vakfı temsilcileri Aziziye Kaymakamlığını ziyaret etti.
Diyanet’ten iki yeni uygulama…
Diyanet İşleri Başkanlığı, akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar için ...
Ağlatan konferans
Ardahan’da "Doku ve Organ Bağışının Önemi" konulu konferans düzenlendi. ...
 
‘Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’
Sarıkamış Şehitleri için düzenlenen İzci Yürüyüşü’nde izciler 2. gün Şenkaya kamp alanında buluştu.
Gökçek’in şikayet ettiği twitter kullanıcısı göz altına alındı
Gökçek’in şikayet ettiği twitter kullanıcısı göz altına alındı Medya ...
Denge Ve Denetleme Ağı’ndan STK turu
Denge ve Denetleme Ağı, Erzurum Kalkınma Vakfı’nı (ER-VAK) ziyaret etti.
 
Sekmen kurtaracak
M.COŞKUN-Erzurum’da Tortum, Çat ve Olur’da bulunan, doğal güzelliğiyle ...
Sarıkamış’tan Çanakkale’ye..
Kartal Belediyesi ve Ardahan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ...
TÜİK, Erzurum veritabanını güncelleyecek
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2014 tarihinden, 2015 yılı sonuna ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva