ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
HABERLER>EKONOMİ
26 Aralık 2014 Cuma - 00:36

Galericilerden sitem var

M.COŞKUN-Ahmet Küçükler döneminde yaptırılan Erzurum Galericiler Sitesi’nin esnafı, bir türlü huzura eremedi. 2–3 ayda bir ancak araba satabildiklerini söyleyen esnaf ‘sahipsiz kaldık’ dedi.

Galericilerden sitem var

Erzurum’un tek ikinci el pazarının yeri olan Galericiler Sitesi, bir türlü dikiş tutturamadı. Sitenin darlığı ve bakımsızlığı ile satışlarında olmaması birleşince site esnafı büyük sıkıntı içine düştü. Birçok esnafın kepenk indirdiği Galericiler Sitesinde, geride kalan esnaf da can çekişir hale geldi. Başka illerden Galericiler Sitesine gelenlerin ‘burası Erzurum’a yakışmıyor’ sözlerini kullandıklarını dile getiren site esnafı, ‘hesapsız kitapsız doğan çocuk gibiydik, şimdi de sahipsiz kaldık’ dedi.

Galericiler Sitesi’nde faaliyet gösteren Hüseyin Okuyucu, alışverişlerin bıçak gibi kesildiğini belirterek, kışın gelmesiyle de artan harcamalarla tüketicilerin otomobil talebini ertelettiğini söyledi. İkinci el otomobil sektöründe yaşanan durgunluğun işleri olumsuz etkilediğini ve eski günleri mumla arar olduklarını kaydeden Okuyucu, “Bu sitenin ilk zamanlarından az da olsa alış-veriş vardı. Ancak aylar, yıllar geçtikçe bir insan gibi yaşlandık ve ölümü bekler olduk. Şimdi ikinci el otomobil piyasasında adeta yaprak bile kıpırdamıyor. Çoğu esnaf da bu duruma dayanamayıp dükkânlarını kapamak zorunda kaldı. En başta bu sitenin yeri ve durumu çok kötü. En başta site alanımız çok küçük. Bir dükkan önüne en fazla 4–5 araba koyabiliyoruz. Bu site en başta hesapsız, kitapsız doğan çocuk gibiydi. Aceleye getirip bizi buraya doldurdular. Şuanda tek umudumuz yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’dir. Bir an önce buraya bir çözüm bulunması gerekiyor. Şuanda sahipsiziz. Özellikle bu kış mevsimlerinde 2–3 ayda bir anca araba satabiliyoruz.” diye konuştu.

‘İNTERNET SATIŞLARI ETKİLEDİ’

Yaşanan durgunluğun yanında internet üzerinden yapılan araç satışlarının büyük oranda galericileri olumsuz etkilediğine dikkat çeken Okuyucu, “İnternet ne yazık ki galericileri öldürdü. Bu gidişler galericilik mesleği kaybolacak. Maliyenin bu duruma en kısa sürede el atması gerekiyor. Çünkü internet üzerinden yapılan satışlarda vergi, KDV, stopaj verilmiyor. Biz dükkân olarak vergimizi, kiramızı, KDV’mizi net olarak ödüyoruz. Vatandaşlarda oturduğu yerden araçların özelliklerine bakıyorlar. Onlara da daha rahat geliyor. Ayrıcı korsan satış yapanlarda var. Galericilik eski önemini yitirdi.” Şeklinde konuştu.

‘ŞAŞKINIZ’

Yıllık dükkân kiralarının 10 Bin TL olduğunu, masraflarını bile karşılayamaz duruma geldiklerini anlatan Okuyucu, “Bizim bankalardan kredi kullandırma gibi bir durumumuz olmuyor. Bu nedenle vatandaş plazalara akın ediyor, kredi kullanıyor ve otomobilini alıyor. Hem artık plazalar sıfır otomobilden ziyade ikinci el otomobillere ağırlık verdi. Durum bu olunca, galericiler sinek avlamaya başladı. Bazen bir iş kolundaki gelişme, diğer iş koluna darbe vurabiliyor. Bankalarla anlaşma yapma gibi bir olanağımız da yok. Bir araya gelip plaza kurma gibi bir şansımız da yok. Şaşırdık kaldık, bu gidişle kapısına kilit vuran galerici esnafına bizler de ekleneceğiz” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN NE YAPMALI?

İkinci el araba alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Okuyucu, “İkinci el araç satın alacak vatandaşların, öncelikle aracın piyasası hakkında yeterince bilgi toplaması gerekiyor. Bu çerçevede satın alınacak aracın muadillerinin araştırılması ve fiyat tespitinin doğru olarak yapılması önem taşıyor. Aracın ilk sahibinden alınması, daha sonra karşılaşılabilecek ‘Kazadan bilgim yoktu’ gibi sürprizlerin de önüne geçiyor. Birden fazla el değiştirmiş araçların bakım raporları istenerek, özellikle aracın kilometresinin doğruluğundan da emin olunabilinir. Satın alınacak araç, mutlaka teste tabi tutulmalı. Aracın pahalı aksamlarından kaporta, şase, motor, şanzıman ve varsa kliması kontrol edilmeli. Ayrıca, kısa mesafeli de olsa test sürüşü yapılmalı. Çeşitli kanallardan aracın hasar ve kaza geçmişine bakılabilirken, aracın ‘pert’ yani ağır hasır kaydı olup olmadığının da sorgulanması gerekiyor. Öte yandan, internet aracılığı ile satılan bir araca kapora yatırmak isteyenlerin, kötü niyetli kişilere karşı dikkatli davranması gerekiyor.” dedi.

 
Ala ve Şahin, dibekte buğday dövdü
 
Teniste Erzurum’a özel yaklaşım
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 26 Aralık 2014 Cuma 17:18

sayın haktan yazdığınız yorumdan şu da çıkıyor servis lerde kendilerini sorgulamalı

Yorumu oyla      6      4  
haktan 26 Aralık 2014 Cuma 08:57

araç alacak olan birisi servise geldi. galeriden araç alıyorum boyası olup olmadığını kotrol ettirmek istedi ama yapmadılar alet bozuk dediler, şahıs gittikten sonra cihazın bozuk olmadığını galarecilerin baskısından dolayı araçlara bakmadıklarını söyledi.galaricilerin ' siz böyle detaylı incelerseniz biz araba satamayız' dedikleri. bizdede galericilere karşı ön yargı var kimse galericiye araba satmakta istemiyor almakta birazda galericiler öz eleştiri yapsınlar...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
19 yılda 9 patent çıkardık
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da kasım ayında 1, yılın 11 ayında ise 6 patent başvurusu ...
Oltu Taşı'na bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi’nde “Ocaktan Vitrine” adlı bir panel yapıldı.
Erzurumlu zanaatkardan ilginç çözüm
Erzurum’da ayakkabı tamircisi Recep Kumcular, buz tutan cadde ve sokaklarda ...
 
Protesto azaldı, güven çoğaldı
M.AKDAĞ-TBB Risk Merkezi Kasım ayı ve 2014’ün 11 aylık dönemi protestolu ...
Erzurum konut performansında 3’üncü
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum konut satış hacmi ve ipotekli konut satışı bakımından ...
Erzurum’da ipotekli konut satışlarında artış
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da kasım ayında 132 birinci, 83 de ikinci elden olmak ...
 
Karaca’dan pirim ve teşvik değerlendirmesi
Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, 2009 ...
11 ayda 5 bin 712 konut satıldı
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK 2014 yılı Kasım ayı ve ocak-kasım dönemi konut satış ...
2014'ün son imzası
MAHMUT AKDAĞ--TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü 12.Çağrının Son Proje Sözleşmesini imzaladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva