ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
HABERLER>EĞİTİM
26 Nisan 2019 Cuma - 19:00

Fransa'nın 24 Nisan Kararına sert tepki

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen, “Yanıkdere Şehitlerini Anma ve Fransa’nın 24 Nisan Kararına Tepki İçin Yanıkdere Şehitliğinde Buluşuyoruz” anma Programı, Yanıkdere Şehitliğinde gerçekleştirildi.

Fransa nın 24 Nisan Kararına sert tepki

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen, “Yanıkdere Şehitlerini Anma ve Fransa’nın 24 Nisan Kararına Tepki İçin Yanıkdere Şehitliğinde Buluşuyoruz” anma Programı, Yanıkdere Şehitliğinde gerçekleştirildi.

Anma programına Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, akademisyenler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

11-12 Mart 1918 yılında Yanıkdere mevkine getirilen 3 bin sivil vatandaşın Ermeniler tarafından hunharca katledilmesinin 101. yılında Yanıkdere Şehitliğinde anma programı düzenleyen Atatürk Üniversitesi, aynı zamanda Fransa’nın 24 Nisan Kararına Tepki için basın bildirisi yayınladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden anma programda, Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Erzurum’un çeşitli noktalarında yaşanan Ermeni katliamlarını anlattı.

Ermenileri çetelerinin, demir yolu yapımında çalıştırmak bahanesiyle Yanıkdere mevkine getirdiği 3 bin sivil Türk ahalisinin canice katledildiğini belirten Kürkçüoğlu, Ermenilerin sadece Erzurum’un merkez noktasında 9 bin 553 sivil vatandaşı kadın-erkek, yaşlı-çocuk demeden şehit ettiğini anlattı.

Erol Kürkçüoğlu’nun konuşmasının ardından, Fransa'nın 24 Nisan Kararına Tepki olarak hazırlanan basın bildirisini Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı okudu.

“Tarih, belgelere dayanan bir bilim dalıdır. Belgelere dayanmayan tarihi olaylar hakkında hiçbir açıklama yapılamaz, yorum getirilemez, hiçbir parlamento kanunla, komisyon kararıyla tarih yazamaz, yasa çıkaramaz. Bu yüzden de tarihi hadiseleri yazmak siyasilerin değil, tarihçilerin sorunu olmalıdır.” diyen Rektör Çomaklı, Fransa'nın “Fransa Devleti 1915 Ermeni soykırımını alenen tanır” şeklindeki kanun teklifini kabul etmesinin ilmen anlaşılır bir şey olmadığını söyledi.

SİYASİ AYAK OYUNLARINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR

Emmanuel Macron’un, Ermeni propagandasıyla soykırım iddiasını tarihi bir zemine dayandırmasının mümkün olmadığını belirten Çomaklı, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu durum önce yangını alevlendirip, sonrada “İtfaiyecilik” oynamak suretiyle yapılan siyasi ayak oyunlarından başka bir şey değildir. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine ve soykırım iddialarına siyasi bir gözlükle bakmayıp kendi tarihini araştırma zahmetine katlansa, çok büyük bir hata yaptığını anlayacaktır.

Macron’un Fransa’sı, tarihte sicili bozuk devletlerin başında gelmektedir. Öyle ki tarih sayfaları karıştırıldığında; 1798-1804 tarihleri arasında Napolyon’un binlerce Müslümanı Nil Nehrine dökmek suretiyle katlettiği görülecektir. 1919-1920 yıllarında Maraş, Urfa, Antep ve Adana bölgelerini işgal eden Fransa ordusunda yer alan binlerce Ermeni Lejyonerinin bölgedeki Müslüman Türklere yönelik katliamlarını Fransız-Ermeni ortaklığıyla gerçekleştirdiği anlaşılacaktır. 1954-1962 yılları arasında Fransızların, sadece kendilerine ait topraklarda bağımsızlık isteyen yaklaşık 2 milyon Cezayirli Müslümanı bütün dünyanın gözleri önünde katlettikleri görülecektir.

Ayrıca Fildişi sahillerinde sivil halka yönelik katliamları ve yine kendi topraklarında yaşayan, önemli bir kısmı Fransız vatandaşı olan Kuzey Afrikalılara yönelik tutumu 21. yüzyılın en büyük trajedilerinden birisi olarak tarihte yerini almıştır.

“Tarihte Kin ve Nefrete Dayalı Politikalar Her Zaman İflasa Mahkûmdur”

Sayın Macron; Türk Milleti olarak dün olduğu gibi bugün de, dünyada oluşturulan terörün, soykırımın her türünü nefretle lanetliyoruz. Atatürk Üniversitesi olarak bizim en büyük idealimiz 21. yüzyılda eski kin ve öfkeden arınmış, tek düşüncesi barış, mutluluk ve insani değerlere bağlı, ırkçılığa ve teröre ortak tepki gösteren bir dünyadır. Bu bağlamda dileğimiz Kafkasya’ya barışın gelmesidir, Türkiye ile Ermenistan arasında kalıcı bir barışın yerleşmesine yapacağınız katkılardır. Şunu unutmamak gerekir ki tarihte kin ve nefrete dayalı politikalar her zaman iflasa mahkûmdur.

İnsan hakları savunuculuğuna soyunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ve Fransız Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımı iddiasındaki tavrını tutarsızlık ve sorumsuzluk olarak niteliyor, 24 Nisan 1915 tarihinin Ermeni Soykırımını anma günü ilan edilmesi gibi bir safsatanın; düşmanlıkları körükleyecek, fanatik Ermeni milliyetçilerini cesaretlendirecek, dünya ve bölge barışını olumsuz etkileyecek bir girişim olarak görüyor ve bu kararı Atatürk Üniversitesi olarak kınadığımızı tüm dünya kamuoyuna ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kınama bildirisinin okunmasının ardından Rektör Çomaklı, Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi tarafından, Yanıkdere Şehitliğinde hazırlanan ve Ermeni katliamlarını fotoğraflı bir şekilde anlatan sergiyi ziyaret etti.

Anma programı, şehitlik anıtına karanfil bırakılması ve şehitlerin aziz ruhlarına dua edilmesiyle son buldu.

 
PKK/YPG operasyonu: 6 gözaltı
 
Erzurumlu Badmintoncular 11 ille yarışıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrenciler satrançta yarıştı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarında Özel Erzurum ...
Karamollaoğlu'na tepki
Biber, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'na tepki göstererek, ...
Ortaöğretimde TÜBİTAK gündemi
Erzurum Lisesi TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı yapılan törenle açıldı.
 
Pamukkale’den Erzurum’a Yükseköğretim köprüsü
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Atatürk Üniversitesi ...
Erzurum pilot iller arasında
Okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere dört beceride dil yeterliliklerini ...
Hukukçular, köy çocuklarını sevindirdi
Türk Hukuk Enstitüsü Erzurum Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, 23 Nisan ...
 
ATAUNİ’nin yeni Rektörü Küçük Zeynep oldu
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Atatürk Üniversitesi ...
Atatürk Üniversitesi’nde arama konferansı
Atatürk Üniversitesi, 14. Arama Konferansıyla Sosyal Bilimler serisini başlattı
Memiş öğrencileri kabul etti
Erzurum Valisi Okay Memiş, lise ve ortaokul düzeyinde 76 proje ile TÜBİTAK ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva