ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yücelik ailesi yasta
Yücelik ailesi yasta
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
Erzurum trafiğinde 78 bin 444 araç denetlendi
Erzurum trafiğinde 78 bin 444 araç denetlendi
Büyükşehir’den barınak açıklaması
Büyükşehir’den barınak açıklaması
HABERLER>GUNCEL
6 Şubat 2012 Pazartesi - 17:15

Fırat’tan mezar yeri iddiası

Erzurumlu Fırat ailesi, 1925'te idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarlarının bulunması için harekete geçerken, Diyarbakır'da yapılan kazılar kapsamında mağduriyetlerinin gündeme gelmesini istiyor.

Fırat’tan mezar yeri iddiası

AHMET AKBUĞA/ERZURUM (İHA) - Erzurumlu Fırat ailesi, 1925'te idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarlarının bulunması için harekete geçerken, Diyarbakır'da yapılan kazılar kapsamında mağduriyetlerinin gündeme gelmesini istiyor.
Şeyh Said'in torunu Avukat Abdurrahim Fırat, çarpıcı açıklamalar da bulunarak, 87 yıldır devlet tarafından gizlenen dedesinin ve 46 arkadaşının mezar yerini bildiklerini belirtti.
İstiklal Mahkemesi döneminde dedesinin ve arkadaşlarının yayınlanmamış fotoğraflarını paylaşan Avukat Abdurrahim Fırat, kamuoyunda yanlış bir algı olarak bilinen Şeyh Said'in faili meçhul bir olayla değil Diyarbakır'da İstiklal Mahkemelerinde yargılanma sonucu hakkında idam kararı verilmesiyle infaz edildiğini öne sürdü. Fırat, "Şeyh Said'in mezar yeri bellidir. Devlet bunu bilmektedir. Nerede olduğu bugüne kadar gizlenmektedir. Bu anlamda faili meçhul Diyarbakır'da çıkan kemiklere yönelik bir talepte bulunmanın bir anlamı yok. Çünkü neticede bir mahkeme kararıyla infaz edilmiştir. Ve Şeyh Said'le beraber 46 arkadaşı infaz edilmiştir. Mezar yerleri de bellidir. Devlet bunu biliyor ancak belli mülahazalarla bugüne kadar ailesinin bir mezar taşına Fatiha okutmaktan imtina etmiştir. Türkiye'nin son dönemde demokratikleşmede gösterdiği ilerlemeler bizim gibi geçmişte mağdur olan ailelerin en azından kendi mezar taşlarına kavuşmalarını sağlayacaktır. Şeyh Said Efendi, İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmıştır. Bu mahkeme tutanaklarını bilmemiz gerekiyor. Ne gibi savunmalar yapılmış. Kamuoyunda bazı spekülasyonlar var. Şeyh Said hareketi İngiliz kışkırtmasıydı vesaire farklı bir İslamcı hareketti, Kürtçü bir hareketti. Bunların net olarak toplumca bilinmesi için tartışılması gerekmektedir" dedi.
ŞEYH SAİD VE 46 ARKADAŞININ MEZARI DİYARBAKIR'DA
Şeyh Said'in torunu Avukat Abdurrahim Fırat, dedesinin ve 46 arkadaşının mezar yerinin Diyarbakır'da olduğunu belirterek, "İstiklal Mahkemesi'nin arşivlerinin açılması lazım. Yaklaşık 87 yıllık bir süre geçmiştir. O günkü gizlilikle alakalı alınan kararlar artık bugün yok. Türkiye artık tamamen demokratik bir ülke. İnsanlar bugün haklarını arayabilecekler. Bu anlamda bizde dedemizin mezar yerinin belirlenmesi ve bu mezar yerinde bizimle beraber 46 kişi de var. Bu insanların bir Fatiha okuyabileceği mezar taşını istiyoruz. Kesinlikle mezar yeri bellidir. Devlet bunu biliyor. Ancak bugüne kadar bazı gerçeklerle ötelemiştir. Türkiye'nin geldiği nokta artık böyle bir hukuksuzluğu kabul edemez. Dedem Şeyh Selahattin Efendi'den biliyorum. Onun sürekli Fatiha okuduğu bir yer vardı. Şu anda Diyarbakır'da Alman Hastanesi olarak kullanılan Ordu evi'ne bitişik olan noktada mezar yeri. Burası diyoruz. Zaten daha önceden de burası Diyarbakır Şehir Mezarlığı'ymış. Kamulaştırmalar sonucu bir kısmı yerleşime açılmış. Şu anda Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarının bulunduğu yer hala boştur. Bir kısmında Ordu evi bahçe duvarı var" dedi.
"BOŞ ARAZİDE FATİHA OKUYORUZ"
Şeyh Said'in torunu Abdurrahim Fırat, 2 yıl önce demokratik açılımdan umutlanarak dedelerinin mezarının verilmesini istediklerini söyledi. Yazılı vasiyeti de bakanlığa teslim ettiklerini ifade eden Fırat, "Bir kısım eşyası, parası, cübbesi, tespihi, tütün tabakası ve saatinin bakanlığa teslim edildiğini öğrendik. Ama resmi makamlar, 'Araştırmada herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşamadık' dedi. Niye ölü bir insandan hala korkuyoruz. İstiklal Mahkemelerinde hukuksuz, göstermelik bir mahkeme sonucu idam ettiler. Ölüm sloganları ile zulüm ettiler. Sürece dahil olmak istiyoruz. İçkale'den Dağkapı'ya gelmek istiyoruz. Oğlu Şeyh Ahmet 89 yaşında ve hayattayken DNA örneklerini versin ve mezarımız olsun, diyoruz. Artık bir araziye gidip, Fatiha okumak ve dua etmek yerine mezarımıza kavuşalım" şeklinde konuştu.

 
Güzelsoy’dan düşündürücü iddia
 
Erzurum Beygi’yi ağırlayacak
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VATANDAŞ 7 Şubat 2012 Salı 13:43

DEVLETE BAŞ KALDIRMASALARDI ASILMASALARDI...

Yorumu oyla      6      4  
gafur kuru 7 Şubat 2012 Salı 13:40

şeyh saidi sevenler onu niye seviyor öne çıkarıyorlar biliyormusunuz.o ta o zamanlar türkiye cumhuriyetine ve türk halkına düşmandı.kudsiyeti ordan geliyor.beş ili işgal edip askerimizi kurşuna dizen bu ingiliz kandırmacası şaki şimdi kıymetli oldu...

Yorumu oyla      6      4  
misafir 7 Şubat 2012 Salı 11:38

Şehy Saidin 1925 yılında yaptıkları ortadadır. Bu ülke dediğiniz gibi şu an demokrasiye kavuşmuşsa buda istiklal mahkemelerinin demokratik düzene başkaldıranları cezalandırmasıyla olmuştur. o yüzden birilerinin yüzünü yıkamaya gerek yok. İnşallah tarih bize yanlış öğretilmiştirde sizinde dedeniz suçsuzdur. ama mevcut durum göz önüne alındığında devletin bu tür bir işi üstlenmesi günümüz şartlarında pkk soysuzlarına örnek teşkil eder.

Yorumu oyla      6      4  
SALİHA KODAY 7 Şubat 2012 Salı 11:04

BÜTÜN İSYANCILAR ŞİMDİ MAKBUL ADAM MI OLDULAR? YARIN PKK VE KCK OPERASYONLARINDA ÖLEN TERÖRİSTLERİN AİLELERİ DE AYNI CÜRETİ GÖSTEREBİLİRLER. DEVLETE BAŞ KALDIRANIN BAŞI KESİLİR!!!!

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Toplu ulaşımda ‘para’ kalkacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Ulaşımda para kullanımı sona ...
Her şey buz tuttu
Gece termometrelerin eksi 34'ü gösterdiği, hissedilir derecenin de eksi ...
Büyükşehir Tanrıverdi’yi ağırladı
AK Parti’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin ...
 
Daphan’da ‘Gökkuşağı’ açacak
Aziziye ilçesinde Kuzeydoğu Anadolu Su Ürünleri Derneği tarafından açılan ...
Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı
Sağlık Bakanlığı'ndan, milli kayakçı Aslı Nemutlu'nun hayatını kaybetmesinin ...
ASİMDER'den Hakobyan'a tepki
Uluslararası Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı Göksel ...
 
‘Dedikodularla hareket etmeyin’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, milli kayakçı Aslı Nemutlu'nun ölümüyle ilgili ...
Soğuk kirliliği tetikledi
Sibirya soğuklarıyla birlikte Erzurum`un üzerine yerleşen ‘İnversiyon ...
Merhamet istismarcıları iş başındaydı
Mevlid Kandilini fırsat bilen dilenciler cami önlerine akın etti. Dilenciler, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva