ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>EKONOMİ
16 Şubat 2015 Pazartesi - 06:28

Fırat: ’10 günde esnaf olunmaz’

M.COŞKUN-Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği(ESOB) Başkanı Rasim Fırat, “Hızlandırılmış eğitim sonucu alınan esnaflık belgesiyle esnaf olunmaz. Bu işe çıraklıktan başlanması gerekir.” dedi.

Fırat: ’10 günde esnaf olunmaz’

Erzurum’da 2014 yılı içerisinde esnaflar arasına 4 Bin 800 yeni esnaf katılırken, Bin 852 esnaf da kepenk indirdi. Açılan esnafların çoğunluğu, Kahvehane, bakkal ve internet kafelerden oluşuyor. Bir yıl içersinde bu kadar çok işyeri açılıp kapanması dikkatleri çekerken ESOB Başkanı Rasim Fırat konuya açıklık getirdi. Fırat KOSKEB destekli 10 günlük eğitimlerin ve 30 Bin TL’ye kadar verilen desteklerin bu sonucu doğurduğunu belirtti.
10 günde esnaf olunmayacağına dikkat çeken Fırat, “Biz KOSKEB destekli girişimcilik kursları açıyoruz. Bu eğitimler küçük işletmeleri destekleyen bir kurumun eğitimidir. KOSKEB’in desteği ile bu tür kursları bizlerde açıyoruz, Ticaret Olası’da açıyor. 10 gün bizim esnaf sabahtan öğlene kadar kursa geliyor ve kurs sonunda aldığı belgeyle dükkân açıyor. 10 gün girişimcilik eğitimi alan bir insanın ne kadar esnaflık yapabileceğini sizlerin takdirine bırakıyorum. Devlet birazda özendiriyor. Devlet diyor ki; insanlara kolaylık sağlayalım, gitsinler işyeri açsınlar, bizden fazla iş beklemesin diyor. Devletin belki düşüncesi güzel ama 1 haftada 10 günde bir insanın ne girişimcilik kursu alıp başarılı olabilmesi mümkün, ne bir sanat öğrenebilmesi mümkün, ne bir tezgâhtarlık öğrenebilmesi mümkündür. Esnaflık uzun soluklu bir iştir. Esnaflık yapmak isteyenler, en azından bana göre çıraklıktan başlamaları lazımdır. Yani önce bir işin incelikleri, sanatı öğrenilip ondan sonra bir iş yeri açılmalıdır. Bir iş yeri açmak isteyen o işin ne kadar ayrıntısını, inceliğini iyi öğrenmişse o kadar ayakta kalır, o kadar başarılı olur. Biz işi kolaylaştıralım, biz yardımcı olalım, efendim 10 gün içersinden hızlandırılmış bir eğitim sisteminde bir kurs açalım, bir tane kus bitirme belgesi verelim, bu adamda gitsin bir iş yeri açsın. Bu tür iş yeri açan vatandaşlar 6 ay sonra kapatmak zorunda kalır, çünkü işi bilmeden iş yeri açıyorlar. Neden ilköğretimdeki eğitime ilköğretimden başlıyoruz. Çünkü eğitimin sistemi var. Kademe kademe eğitim almalıdır. Açılan kısa hızlandırılmış kursların bana göre hayrı yoktur. Bu insanlara hayrı yoktur. Bu kurslar sadece göstermeliktir. Gelip geçicidir.  İnsanlara bize geliyor, ‘biz kurs eğitimi almak istiyoruz’, biz de ‘olur, tamam’ diyoruz. Kurs süresi sabah 9’da başlıyor, öğlen 2’ye kadar sürüyor. Bu eğitimler sonucu, açılan esnafta kapanan esnafta bu kadar çok olur. Bir de bu kursların sonucunda sertifika alıp iş yeri açanlara 30 Bin TL’ye kadar destek veriliyor. Fakat bu insanlarda sırf bu paraya almak için bile bir heves uğruna iş yeri açıyor ama 6 ay sonra da iş yerinin yerlerinde yerler esiyor.” diye konuştu.
ÇIRAK YOK 10 GÜNLÜK EĞİTİM VAR
Esnaflarda eğitilecek çırak olmadığını söyleyen Fırat, “Biz bu gün iş yerlerimizde çalıştırabileceğimiz çırak bulamıyoruz. Sanat evlerimizde esnalarımızda şöyle 13-15 yaşlarında çıraklar bulamıyoruz. Eskiden, bizim zamanımızda babalar çocuğunun elinden tutar getirirdi ustanın yanında. ‘Al evladımı artık seninde evladın, eti senin kemiği benim.’ Derdi. Ama şimdi kimse getirmiyor. Şimdi biz çağırıyoruz aileleri, getirin çocuklarınızı bir sanat dalında kendini geliştirsin, öğrensin. Okul dışında kendini başka bir alanda geliştirsin. Adam gelmiş 25 yaşına, gelecek bizden 1 hafta 10 gün eğitim alacakta, aldığı eğitimden dükkân açacak. Yok böyle bir şey kardeşim. Yani bunları masaya yatırıp derin derin düşünmek lazım. Üzerlerinde özverili çalışmak lazım.” şeklinde konuştu
 

 
Hele dadaş hoş musan?
 
Kartal’dan Çat’a yerel yönetim çıkarması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dışarıda Erzurum, içeride Van..
Mahmut AKDAĞ-Erzurum’un ocak ayında hava taşımacılık performansı bir önceki ...
DAP’ta 265 projeye mali destek
DAP Bölge Kalkınma İdaresi, küçük ölçekli tarımsal sulama projeleri kapsamında, ...
Kundura imalatçıları destek bekliyor
M.COŞKUN-Kunduracılar Odası Başkanı Yavuz İçyar, Erzurum’daki ayakkabı ...
 
Başarısıyla esnaflıkta örnek oldu
Erzurum’un tek bayan çiçekçi kalfası Nihal Sever, marifetiyle parmak ısırtıyor. ...
Erzurum için ‘ballı’ süreç..
Erzurum yıllık bal üretimi bakımından Türkiye iller sıralamasında Muğla, ...
Otogaz dönüşümü yapan firmalara denetim
Erzurum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, otomobillere otogaz dönüşümü ...
 
1 yılda kişi başına 4.1 bin TL harcama
M.AKDAĞ-Erzurum’da personel giderleri dışında en çok kamu harcamasının ...
İŞKUR dua aldı
M.COŞKUN-İŞKUR’un düzenlediği ‘Engellilere yönelik Çağrı Merkezi Elemanı ...
Kuyumculardan 2015 serzenişi
M.COŞKUN-Altın fiyatlarının artması ile satışlarda büyük bir düşüş yaşandığını ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva