ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
HABERLER>GUNCEL
8 Temmuz 2009 Çarşamba - 03:54

Ezan’da Erzurum Üslubu

GHA/Türkiye’nin 81 vilayeti içinde, her vakit ezanından sonra okunan ‘sala’nın, sadece Erzurum’a has bir gelenek olduğu bildirildi. Genellikle Cuma günleri ve cenaze namazının duyurulması için okunan ‘sala’lar, Akşam Ezanı dışında tüm vakit ezanlarının sonunda, sadece Erzurum’da okunuyor.

Ezan’da Erzurum Üslubu

Türkiye’nin 81 vilayeti içinde, her vakit ezanından sonra okunan ‘sala’nın, sadece Erzurum’a has bir gelenek olduğu bildirildi. Genellikle Cuma günleri ve cenaze namazının duyurulması için okunan ‘sala’lar, Akşam Ezanı dışında tüm vakit ezanlarının sonunda, sadece Erzurum’da okunuyor.
SALA OKUNAN TEK ŞEHİR
Erzurum İl Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, Türkiye’de vakit ezanlarının peşi sıra ‘sala’ okunan tek şehrin Erzurum olduğunu söyledi. Normalde ‘sala’nın ezana ait bir parça olmadığını ve Erzurum dışında Türkiye’nin hiçbir vilayetinde okunmadığına dikkati çeken Yazıcı, söz konusu uygulamanın, sadece Erzurum ve havalisine has olduğunu ifade etti. Vakit ezanlarından sonra ‘sala’ okunmasını, insanları güzele ve doğruya teşvik eden bir metot olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Ezanda, Allah’ın güzel ismiyle birlikte Yüce Peygamber’in de ismi şerifleri zikredilmektedir. İçerisinde; ‘Şehadet ederim ki, Muhammed O’nun resulüdür’ şeklinde, imanın esaslarından birisine işaret edilen ezan, Erzurum’da okunan ‘sala’larla ayrı bir güzellikle bezeniyor.” dedi. 
ERZURUM’DA PEYGAMBER SEVGİSİ
Erzurum’da ezanın ardından okunan ‘sala’ların geçmişi ya da uyarlandığı gelenekle ilgili olarak herhangi bir bilginin bulunmadığını dile getiren Erzurum Müftü Yardımcısı Yazıcı, yalnız üzerinde görüş birliğine varılan hususun, ‘sala’yı, İslam Peygamberi’ne duyulan sevgi ve saygıyı ifade biçimi olduğunu kaydetti. Yazıcı, “Ezanda Yüce Peygamberimizin ismi geçiyor, bu nedenle ezandan sonra, O’na hürmeten salat ve selam okunuyor. BU uygulama yıllardan beri var. Ve Erzurum’da sadece Akşam Ezanı haricinde, tüm vakit ezanlarının peşi sıra okunuyor.” diye konuştu.
‘SALA’LAR, PEYGAMBER’E HÜRMETENDİR
Öte yandan çeşitli hadis kaynakları ve rivayetlerde, ezandan sonra Salat-ü Selam okumanın, Hazreti Peygamber’in bir sünneti olduğuna dikkat çekiliyor. Abdullah Bin Ömer’in naklettiği bir Hadis-i Şerif’te; İslam Peygamberi’nin şöyle buyurduğu ifade ediliyor: “Ezanı duyduğunuzda müezzinin söylediklerini siz de söyleyin. Sonunda da bana salat okuyun. Çünkü kim bana bir salat okursa, Allah ona on salat eder. Ve benim için vesileyi isteyin…”
Bu husustaki bir başka aktarım ise, M. Fethullah Gülen’e ait. Fethullah Gülen Hocaefendi, Ümit Burcu isimli kitabında, Erzurum’da yıllardan beridir sürdürüle gelen bu gelenekle ilgili şunları söylüyor: “Bazı yerlerde ezanda Efendimiz'in ism-i şerifi de anıldığı 'Eşhedü enne Muhammeden Rasulullah' dendiği için ezandan sonra da salât-u selam okuna gelmiştir. Aslında ezan kelimelerinin içinde böyle bir salât ü selam yoktur. Fakat bu bir vefa borcu olarak söyleniyor.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 20 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 7 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
GÖKTÜRK 13 Mart 2012 Salı 09:33

İŞİN İÇİNDE ERZURUM OLUNCA BAZI OKURLARIN ENTERESAN HASSASİYETLERİ ORTAYA KOYMALARI ÇOK ANLAMSIZ KIRK YILLIK ERZURUM LUYUM VE BU SALA HEP VARDI BAŞKA ŞEHİRLERİMİZİ AŞAĞILAMAK VEYA ÖYLE BİR ÇAĞRIŞIM ASLA OLAMAZ ARKADAŞLARIMIZIN ALINGANLIKLARI SİYASETEN GALİBA HERKESÇE BİLİNEN BİR GERÇEKTE ERZURUM UN MİLLİ VE MANEVİ HAVASIDIR ÖRNEĞİN RAMAZANDA İFTAR SAATİNDE KİMSEYİ DIŞARDA GÖREMEZSİNİZ BUDA ÖZEL VE NEVİŞAHSINA MÜNHASIR BİR DURUMDUR ANLAYANA

Yorumu oyla      9      7  
servet 12 Mart 2012 Pazartesi 20:08

kıymetlı kardeşim güven beye bumesajı yazıyorum ve bunun tahdında guven bey gibi düşünenlere cevab olur diye düşünüyorum muhterem kardeşim bu salatu selamın ak partiyle alakası olamaz canım kardeşim ben otuz yaşindayim 1995 de pasınler merkez yatılı kuran kursunda hafızlık yaparken bu salatu selamları ozamanda işitiyorduk arkadaşlarımızın malumatı olsun bu salatu selam şoyle başlamış erzurumda oyle zamanlar olmuşki her namazn peşine cenazeler olmuş ve bu cenazeler için sela vermek elzem olduğu için ogunden bugüne kadar gelmış dürer denilen bir kıtapta buyuruyorki örf ve adet islamıyettendır resulullah buyuruyorki kim benım ismimi duyar bana salavat okursa cennet ona vacıb olur kıymetlı okuyan arkadaşlara tek istırhamım şuki malumatlarda sıkıntı varise nezaket içerisinde düzeltırlerise şükranlarımı arz ederim saygılar

Yorumu oyla      8      5  
servet 12 Mart 2012 Pazartesi 19:51

buda erzurumumuzun farkı rabbım daim ve kaim eylesın allah cc luhu minarelerden ezanı goklerden bayraği kalbımızden iman korkusunu gonlumuzden vatan sevgısını eksık eylemesın çünku resulullah buyuruyorki hubbul vatan minel iman yanı vatanı sevmek imandandır

Yorumu oyla      7      5  
SEFER KEMALOĞLU 26 Mayıs 2011 Perşembe 16:53

erzurum ile mekke arasındaki saat farkı çok azdır.ezanların sonuna selatu-selamlar eklendiğinde namaz vakitleri mekke ile aynı saate denk gelir.bunu ilk fark edip başlatan da binbir hatimlerin müsebbibi Pir Ali baba dır.yani 500 yıla yakın bu şehirde ezanların sonunda selatu-selam getirilir.

Yorumu oyla      9      6  
emmar 26 Mayıs 2011 Perşembe 00:53

ezan dan sonra salat ve selam getirmek sunnettir. erzurumda bunu bireysel olarak degil toplumsal olarak guzel bir sekilde yapmaktadir.

Yorumu oyla      8      7  
Efe 25 Mayıs 2011 Çarşamba 22:37

Antalyada yaşıyorum yıllardır evimin arkasında cami var hiç duymadım...

Yorumu oyla      8      5  
FETULLAH DAĞISTANLI. 25 Mayıs 2011 Çarşamba 15:44

TARİH 1918 ERMENİ TERÖRÜNÜN ZİRVEYE ULAŞTIĞI BİRSABAH BİRÇOK CAMİDEN ESSELATU VESSELAMU ALEYKE YA RESÜLALAH DİYESALALAR VERİLMEYE BAŞLAMIŞ BUNUDUYAN HALK SEVİNMİŞ DIŞARI ÇIKAN HALK ASKERLERİLE KARŞILAŞMIŞ VE BÖYLECE ERZURUMUN ERMENİLERDEN KURTULUŞUNUN BİRNİŞANESİ OLARAK KALMIŞ..

Yorumu oyla      8      7  
ADEM 1 Nisan 2011 Cuma 12:26

SALLAMAYIN LÜTFEN ERZURUMDA TÜM CAMİLERDE SALA OKUNUR. DİĞER İLLERDE İSE CENAZE NAMAZI BİLDİRİMİ İSTİSNA HİÇ BİR ZAMAN OKUNMAZ

Yorumu oyla      7      4  
hasan 5 Mayıs 2010 Çarşamba 10:19

ben hataylıyım bizim şehrimizdede birkaç yıl öncesine kadar ezanın sonuna sala okunurdu şimdi müftülük bu uygulamayı kaldırdı inşallah erzurum gibi yeniden ezanın sonunda sala okunmaya başlanır öle daha güzel oluyo peygamberimize minarelerden selam oknuyor bence güzel bir uygulama erzurumda varsa sadece bunu takdir etmek lazım

Yorumu oyla      9      7  
ahk 2 Ağustos 2009 Pazar 15:32

Çok güzel bir uygulama yetkilileri tebrik ediyorum.

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kale, Erzurum’un tarihi vizyonu
GHA/Erzurum Kalesi’nde ilki 2002 yılında yapılan ve 2006 yılından sonra ...
Korkut'tan tarihi hizmet
Göreve gelir gelmez Hacılar Hanı’nda ‘bakım ve onarım’ operasyonu başlatan ...
Türk- İş'ten imza kampanyası
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 760 işçinin sendika değiştirmeye ...
 
Erzurum 2011 Maskotu Belgrat'ta
2011 Erzurum Universiade Genel Koordinatörlüğü tanıtım çalışmalarına devam ediyor.
MÜSİAD'tan Çin malı protestosu
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu, Türk ...
Yine altyapı rezaleti
Erzurum şehir merkezine 10 dakika süreyle düşen sağanak yağış sel ve su ...
 
Doğu’da tatilin hası böyle olur
Selim İlçesi’nde kız çocuklarının kır eğlencesi renkli görüntülere sahne ...
O bir dadaştı..
80'li Yıllarda Gerçekleştirdiği Projelerle "İstanbulluluk" Kavramının ...
Uzundere Akut Merkezi oluyor
AKUT Arama Kurtarma Derneği ile Uzundere Belediyesi arasında ön protokol ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva