Geçmiş yıllarda sınırlarda yaşanan kaçak hayvan girişinin et fiyatlarını düşürdüğünü, buna paralel olarak sektörden geçinen bölge insanının para kazanamadığı için hayvancılığı bıraktığına dikkati çeken ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, yine bunun sonucunda zamanla hayvan varlığının azalmasıyla et fiyatlarının yükselişe geçtiğini dile getirdi.
//KAÇAK HAYVAN GİRİŞİ
Kaçak hayvan girişinin önlenmesiyle Türkiye'de üretim alanlarında gelişme sağlanacağını kaydeden Başkan Yücelik, “Türkiye'de yılda 1 milyon 200 bin ton civarında kırmızı et tüketiliyor. Üretimimiz ise 550 bin ton civarında. Aradaki 650 bin tonluk fark kayıt dışı ve kaçağın ciddi boyutta olduğunu gösteriyor..” diye konuştu.
Son yıllarda alınan önlemler sayesinde sınırlardan kaçak hayvan girişinin azaldığını ifade eden Başkan Yücelik, Türkiye'de hayvancılık konusunda yaşanan en büyük sorunun, et ırkı hayvan varlığının yeteri miktarda olmamasından kaynaklandığını vurguladı. Bütçeden hayvancılığa ayrılan payın artırılması gerektiğini anlatan Yücelik, şimdilerde 5 milyar TL'ye çıkarılan payın et ırkı olmayan bir ülke için çok yetersiz olduğunu söyledi. Sektördeki girdilerin artışının da üretimi büyük ölçüde etkilediğini belirten Başkan Yücelik, et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için ithalatın asla çözüm olamayacağını işaret etti.
//ETSO ÖNERİLERİ
Yem ve et fiyatlarının, hayvancılığın kalkınmasında rol oynayan temel etkenler olduğunu kaydeden Lütfü Yücelik, “Yem üretiminde teknolojinin yada alternatif yolların kullanılmasıyla, üretim maliyetinin ve fiyatın düşürülmesi, rekabet gücünün artması bakımından önemlidir. İleri ve geri bağlantıları çok yüksek olan hayvancılık sektöründen maksimum derecede faydalanmak ve ekonomiğe ivme kazandırmak için, girdi sağlayacağı deri sanayi Erzurum ‘da geliştirilmelidir. Erzurum gibi kalkınmada öncelikli illerde özellikle hayvancılık için üretilen proje bazlı desteklerin ve sübvansiyonların sonuçlarına bakılmalı, artık teşvik olarak değil bir mecburiyet olarak kabul edilmesi şarttır.” ifadelerini kullandı.