ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>EKONOMİ
20 Ocak 2010 Çarşamba - 05:01

“Esnaf borç çıkmazında”

İHA/ Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sosyal güvenlik destek primi borçlarının yeniden yapılandırılmasını isteyerek, "Yeni yapılandırma sıfır faizli ve 48 ay vadeye yayılmalı. Enflasyon tek haneli, devletin faizi çift haneli" dedi.

“Esnaf borç çıkmazında”

//SOSYAL DESTEK PİRİMİ
Sosyal destek primlerinin esnaf ve sanatkarlar tarafından zamanında ödenmemesinde idarenin hatalı olduğunu belirten Palandöken, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı'ndan emekli oldukları halde ticari faaliyetlerini devam ettiren veya yeni iş yeri açan esnaf ve sanatkarların aldıkları emekli aylıklarından kesilmekte olan 'Destek Primi'nin 1999 yılından beri tahsilatının takip edilmemesinin idarenin hatası olduğunu söyledi. Bunun 2 milyon esnafın SGK yönetiminde temsilcisinin olmamasının önemini ortayaçıkardığını kaydeden Palandöken, "Şimdi vurun abalıya misali hatalarını esnafa ödetmeye çalışıyorlar. Zaman içerisinde biriken borçların bir kalemde ödenmesi mümkün değildir. Acilen biriken borçlarda yapılanmaya gidilmeli ve sıfır faiz uygulaması ile 48 ay taksit yapılmalı" dedi.
//KESİNTİ SORUNU
2003 yılından beri Emekli Sandığı ve SSK'dan emekli olup, esnaf ve sanatkarlık faaliyetine başlayanların emekli aylıklarından da aynı destek priminin kesildiğini hatırlatan Palandöken, "Yıllarca emeği ile çalışarak emekli olan bir esnaf, emekliliğin keyfini çıkarmak yerine çalışmak zorunda kalıyor. Bunun nedeni Bağ-Kur maaşlarının emeklilerin geçimini sağlamaktan çok uzak olmasıdır. Bağ-Kur'daki en düşük aylık 476 liradan 538 liraya artırılmış ise de bu aylığın 75 lirası sosyal güvenlik destek primi olarak kesilmekte ve geriye 463 lira kalmaktadır. 25 yıllık çalışma hayatı boyunca yıllık kazancı üzerinden vergisini ödeyen, istihdam yaratan esnaf ve sanatkarlara ikinci bir vergi gibi Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında bir ödeme yükümlülüğü getirilmesine başından beri karşı çıkmamıza rağmen uygulama devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
//ESNAFIN ÜSTÜNDEKİ YÜK AĞIRLAŞIYOR
Esnaf ve sanatkarların üzerindeki yükün bununla kalmadığını da kaydeden Palandöken, "Emekli maaşlarından kesilmesi gereken sosyal güvenlik destek primi kesintileri, yıllarca maaşlardan doğrudan kesilmediği gibi borçlar biriktikten ve ödenemez noktaya geldikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalılara tebliğ edilmeye başlanmıştır. Geçmişte birkaç defa sosyal güvenlik destek primi ve diğer prim borçları yeniden yapılandırılarak taksitlendirilmiştir. Ancak bu düzenlemeler, prim ve gecikme
zamlarına uygulanan faiz oranlarının yüksek olması, bileşik bazda uygulanması ve aylık olarak ödenmek zorunda olan cari primler ile birlikte borçlanma taksitlerinin de ödenilmeye devam edilmesi nedeniyle sigortalıların ödeme gücünü bir hayli aşmış ve esnafımız bu borçlardan kurtulamamıştır. Ülkemizde son yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ödenemeyen bu borçlar katlanmış, içinden çıkılamaz bir noktaya gelmiştir" dedi.
//ESNAF BORÇ BATAĞINDA
SGK istatistiklerine göre Kasım 2009 tarihi itibariyle toplam 2 milyon 226 bin 797 esnaf-sanatkar ve diğer bağımsız çalışanlardan yalnızca 557 bin 667 kişinin hiç borcu bulunmadığını belirten Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geri kalan 1 milyon 669 bin 130 sigortalı ise kuruma borçludur. SGK'nın Kasım 2009 itibariyle toplam alacağı 23 milyar 508 milyon TL'dir. Gerek kurumun alacakları, gerekse esnaf ve sanatkarın borçları incelendiğinde vadesi geldiği halde ödenmemiş olan prim borçları ile sosyal güvenlik destek primi borçlarının acilen yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle yeni bir düzenleme yapılarak, esnaf ve sanatkarlarımızın borçları en az 48 ay vade ve sıfır faizle taksitlendirilmelidir."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sönmezler Otomotiv, tanıtım yaptı
ERZURUM(CİHAN)- Erzurum Sönmezler Otomotiv, 2010 yılı N serisi kamyon ...
Protestolu süreç..
Erzurum’un sosyo ekonomik panoraması protestolu senet sayısında kendini ...
Bir verdik, 4 aldık
Türkiye'de geçen yıl 12 il kendi ayakları üzerinde durabildi. 2009 yılında ...
 
7 bin esnafa ceza kesildi
GHA/Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, 2009 yılında da, vergi usulsüzlüklerine ...
Hydromx İle Isınmada Büyük Tasarruf
Uğurlu Kimya tarafından iki yıldır Erzurum’da satışı yapılan Hydromx tüm ...
Kalkınmada KUDAKA süreci
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, Kuzey ...
 
Çiftçi, çağdaşlığı tercih ediyor
Erzurum’da canlı hayvan satışlarından elde edilen bol gelir, traktör satışlarını ...
“Din görevlilerinin gönlü kırık”
Diva- Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum İl Temsilcisi Osman Temel, ...
İKMEP bölgenin umudu oldu
Malatya'da, İnsan Kaynaklarını Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva