ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
33 şehid dualarla anıldı
33 şehid dualarla anıldı
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Mayıs 2014 Salı - 06:58

Eserleriyle Erzurum’u gündeme taşıdılar

İhsan KUMRU-Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri, tarihe damga vurmuş Erzurumlu ilim ve bilim insanları ile Erzurum kültür değerlerini eserleştirerek, ili kültür ve sanat noktasında ülke gündemine taşıdılar.

Eserleriyle Erzurum’u gündeme taşıdılar

Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri, tarihe damga vurmuş Erzurumlu ilim ve bilim insanları ile Erzurum kültür değerlerini eserleştirerek, ili kültür ve sanat noktasında ülke gündemine taşıdılar.

Prof. Dr. Selami Bakırcı ve Prof. Dr. Sadi Çögenli’nin, ‘Erzurum'da Hat İcazeti Geleneği’, Prof. Dr. Ömer Kara ‘Erzurumlu Şeyhülislam Mûsâ Kâzım Efendi Sempozyumu Bildirileri’, Doç. Dr. Ali Utku, ‘Kitaplar Kitabına Adanmış Bir Ömür: M. Seyfettin Özege’, Yrd. Doç. Dr. Alperen Kayserili, ‘Erzurum Şehri'nin Kültürel Coğrafyası ‘ eserlerini bilim dünyasına sundu.

ERZURUM'DA HAT İCAZETİ GELENEĞİ

Prof. Dr. Selami Bakırcı, yayınladıkları eseri Erzurum Oltulu Hattat Hacı Hâfız Hasan Çelebi'ye armağan ettiklerini belirterek, “Osmanlılar döneminde hadis ve tefsir alanında icazet verilirdi. Her mezun olanın diplomasına kimden eğitim almışsa, o hocasından yola çıkılarak silsile yazılırdı. Erzurum’daki hat sanatıyla ilgili icazetler, genelde ilmi icazet şeklinde verilmiştir. Kitapta, bunların örnekleri mevcut olup birinci baskıda 8 tane, 2’nci baskıda ise 13 tane örneği var. Genel olarak, hat sanatının doğuşu ve gelişimi ile ünlü hattatların hakkında kısa bilgiler ve hat örnekleri mevcut.” ifadelerini kullandı.

İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Ömer Kara da, Atatürk Üniversitesi tarafından yapılan Erzurumlu Şeyhülislam Mûsâ Kâzım Efendi Sempozyumu bildirilerini kitaplaştırdı. Osmanlı Devleti'nde önemli görevleri yürütmüş isimlerden biri olan Mûsâ Kâzım Efendi'yi bilim dünyasına aktarmak için bu eseri ele aldıklarını söyledi.  Ömer Kara, “Erzurum, Osmanlı Devleti’nde birçok şeyhülislam, kazasker vb. görevlerde yer almış, Erzurumlu ilim insanlarını ve değerlerini yetiştirmiştir. Şeyhülislam Musa Kâzım Efendi’de bunlardan biridir. Yaşadığı dönemin diyanetinde (meşihat) etkin olduğu gibi siyasetinde de ciddi düzeyde etkin olmuştur. Atatürk Üniversitesi ve İlahiyat Fakültesi olarak Erzurum’un değerlerini ve kıymetlerini gerek Erzurumlulara, gerek tüm dünyaya, gerekse bilim dünyasına aktarmak için böyle bir sempozyum ve kitabı hazırladık.” dedi.

OSMANLI MATBUATI

Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Utku, Osmanlı matbuatı alanında topladığı eserlerle birçok eserin günümüze ulaşmasını sağlayan M. Seyfettin Özege hakkında bir kitap hazırladı. Utku, Kitaplar Kitabına Adanmış Bir Ömür: M. Seyfettin Özege kitabı hakkında şunları söyledi: “Seyfettin Özege’yle ilgili olarak daha önce bir makale yayınlamıştık. Hakkında daha detaylı bir çalışma yaparak, ölümünün 33. yılında şahsı bir vefa örneği olarak çalışmamızı; ‘Kitaplar Kitabı’na Adanmış Bir Ömür: M. Seyfettin Özege’ adıyla kitaplaştırdık."

ERZURUM ŞEHRİNİN KÜLTÜREL COĞRAFYASI

Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Alperen Kayserili, kültür coğrafyası alanıyla Türkiye'deki çalışılmış ilk eser olan Erzurum Şehri'nin Kültürel Coğrafyası  kitabıyla ilgili olarak Erzurum'da insan ve mekân  arasındaki etkileşimi ortaya çıkartan eseri kaleme aldı. Alanında ilk olma özelliği taşıyan bir eser yayınladıklarını belirten Kayserili,  “Erzurum, zengin bir kültür coğrafyasına sahip. Bu bölgede kalan medeniyeti, günümüz koşullarıyla karşılaştırmaya çalıştık. Bu çalışmamız, kültürel coğrafya alanında ülkemizde yapılan ilk çalışmadır. İnsan ve mekân etkileşimini ortaya çıkarmaya çalıştığımız eserimizde, yazım öncesi oldukça uzun okuma süresi geçirdik. Erzurum’da yayınlanmış tüm çalışmaları taradık ve yararlandık. Kitabın basım sürecinde yardımlarını gördüğüm Sadi Çögenli ve Hulusi Baltakesmez’e, ekonomik olarak destek veren sayın rektörümüz Hikmet Koçak’a ve doktora tezi hocam Yaşar Gök’e teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

 
KOM’dan eroin operasyonu
 
Hayvan Pazarı Projesine meclis onayı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Sandıklarda saklı kalan kültür’e iletişimci yaklaşımı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencileri ...
Slovenya Büyükelçisi’nden Erzurum’a övgü
Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçisi Jazbec, “Erzurum, Türkiye'nin her alanda ...
Hafız Karabıyık Erzurum’u gururlandırdı
İmam hatip liseleri arasında 'Kur'an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması'nın ...
 
Ciritlerini Soma acısıyla attılar
Erzurum'da düzenlenen Cirit İl Birinciliği müsabakalarına Soma acısı damgasını vurdu.
Erzurum’dan İstanbul’a Cirit coşkusu
Erzurum Akıncılar Atlı Cirit Spor Kulübü İstanbul Kağıthane Belediyesi ...
N.F. Kısakürek şiirleriyle anıldı
Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 31. yıldönümünde Erzincan İmam-Hatip ...
 
MYO'dan Çocuk Gelişimi Materyal sergisi
Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri, ...
Şehir Tiyatrosu’ndan sezonun son oyunu: ‘Her Telden Kabare’
Erzurum Şehir Tiyatrosu “ Her telden kabare “ adlı oyunu 25-31 Mayıs tarihlerinde ...
Kampüs’ün Sesi, İİBF’nin sesi olacak
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencileri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva