ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Silah ve tarihi eser kaçakçılarına operasyon
Silah ve tarihi eser kaçakçılarına operasyon
5 ilde ‘Sibergöz-33’ operasyonu
5 ilde ‘Sibergöz-33’ operasyonu
Kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı
Kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı
ATAUNİ’de 4 bölüm daha akredite edildi
ATAUNİ’de 4 bölüm daha akredite edildi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Şubat 2011 Cumartesi - 07:57

Erzurumlu sanatçının fotoğraf merakı

Bağlama ustası Arif Sağ, fotoğraf sanatına merakının küçük yaşta başladığını belirterek, "Fotoğraf çekerken öyle zevk alıyorum ki kendimi gün boyu konser vermiş gibi rahat hissediyorum, türkü söylemiş gibi keyif alıyorum" dedi.

Erzurumlu sanatçının fotoğraf merakı

ERZURUM gazetesi
Bağlama ustası Arif Sağ, fotoğraf sanatına merakının küçük yaşta başladığını belirterek, "Fotoğraf çekerken öyle zevk alıyorum ki kendimi gün boyu konser vermiş gibi rahat hissediyorum, türkü söylemiş gibi keyif alıyorum" dedi.
SAĞ’IN FOTOĞRAFÇILIK SERÜVENİ
Türkiye'nin en geniş kapsamlı fotoğraf yarışması olma özelliğini taşıyan "Türkiye Fotoğraf Sanatçısı" ödüllerinin ana jürisinde yer alacak olan Sağ, fotoğraf sanatına olan ilgisini anlattı. Daha ilkokuldayken 1950'li yıllarda fotoğraf çekmeye ilgisinin başladığını dile getiren Sağ, ilk makinesinin, babasının aldığı Kodak marka üstten bakılan dört köşe bir makine olduğunu söyledi.
FOTOĞRAF SANATI
Fotoğraf çekmeye müzikle aynı zamanda başladığını anlatan Sağ, ancak zamanla müziğin fotoğrafçılık yönünün önüne geçtiğini ifade etti. İlk fotoğrafını Erzincan'ın Karatuş Köyü'nde çektiğini belirten Sağ, bu fotoğrafta bir arkadaşını, babasının yaptığı değirmenin önünde görüntülediğini anlattı.
"Bir müzik adamı ile şair yan yana gelmeden iyi bir müzik eseri ortaya çıkmaz" diyen Sağ, ressamlık ile fotoğraf sanatçılığının da aynı şekilde olduğunu dile getirdi. Sağ, "Ressam ruhuna sahip değilseniz iyi fotoğraf çekemezsiniz. Çünkü sadece deklanşöre basmakla iş bitmiyor. Fotoğraf çekmekten bıkmayacaksınız, zevk alacaksınız" diye konuştu.
ERZURUM KILIÇKAYALAR FOTOĞRAFLARI
Sağ, fotoğrafın hayatındaki yerine ilişkin de şunları söyledi: "Fotoğraf çekerken öyle zevk alıyorum ki kendimi gün boyu konser vermiş gibi rahat hissediyorum, türkü söylemiş gibi keyif alıyorum. Erzurum'a gittiğim zamanlar Kılıçkayalar Dağı'nda dolunayın fotoğrafını çekiyorum. Halka mesajımı iletmede daha çok müziği kullanıyorum. Sahnede duruşumda ise fotoğraf bilgimi hayata geçiriyorum. Seyirci beni sahnede duruşumla da algılıyor. Her sanatçı, her müzisyen bir şovmendir aslında. Sahnedeyken, otururken verdiğin resim çok önemlidir. Sahnede farklı tarzları kullanan sanatçılar vardır. Kimisi sahneye yanında başkaları ile çıkarken, kimisi de farklı kostümlerle dikkat çekmeye çalışır. Ancak bazı insanlar vardır, tek başınadır. En zor şov tek başına yapılan şovdur. Bana da sahneye tek başına çıkmak nasip oldu. Hayatım boyunca hep tek başıma sahneye çıktım. İşte fotoğrafçılık orada devreye girdi. Fotoğrafçılık bilgimi orada kullandım. Beni izleyenlere karşı nasıl durmam gerekli, nasıl bir duruş sergilemeliyim gibi soruların cevabını fotoğrafçılık bilgimde buldum."
FOTOĞRAF ARŞİVİ
Fotoğraf konusunda ayrım yapmadığını, her türlü fotoğraf çektiğini anlatan Sağ, ancak özellikle manzara fotoğrafları ve Anadolu'dan insan portreleri çekmeye yoğunlaştığını kaydetti. Sağ, fotoğrafçılıkta duyguyu fotoğrafa koymanın önemine işaret ederek, aynı fotoğrafa bakan farklı kişilerin farklı şeyleri gördüğünü dile getirdi.
Hayatı boyunca çektiği fotoğraflardan beğendiklerini arşivlediğini söyleyen Sağ, "Dijital ortam çıkınca negatiflerdeki fotoğraflarımı da dijital ortama aktardım ve saklaması daha kolay oldu. Şu an arşivimde yaklaşık 50 bin fotoğraf var. Bunlardan en az 2 bini sergiye konulacak güzellikte" şeklinde konuştu.
SAĞ’IN HAYALİ
Gerçekleştirmeyi düşündüğü bir hayalini de paylaşan Sağ, "Bir yer bulacağım. Makinemi kurup, açıyı ve diğer çekim unsurlarını hiç değiştirmeden bir yıl boyunca orayı fotoğraflayacağım. Mevsimlerin değişmesi, günün gecenin birbiri ardına gelmesi ve o yerin bir yıl içinde aldığı farklı halleri fotoğraflamayı istiyorum. Ancak hayalimdeki o yeri bulmak çok zor" diye konuştu. Kendisi için müziğin fotoğraftan daha önemli olduğunun altını çizen Sağ, şiir, müzik ve fotoğraf gibi farklı sanatlarla uğraştığını sözlerine ekledi.
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İspir’de milli coşku
Erzurum'un İspir ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü ...
Pistler yenilendi, turist sayısı arttı
Doğu'daki kayak merkezlerinden Erzurum Palandöken'de kar kalınlığı 84, ...
EKTUD Başkansız kaldı
“Erzurum’da ev danasından öküz olmuyor” dedi ve 11 yıldır başkanlığını ...
 
EDT ‘den “Benim Güzel Pabuçlarım”
Erzurum Devlet Tiyatrosu "Fermanlı Deli Hazretleri" ile "Benim Güzel Pabuçlarım" ...
Seval’den örnek performans
“N'aber Bacanak” isimli sitcomda Teyo Pehlivan karakterini canlandıran ...
‘Karabağ’dır Azerbaycan’
Hocalı Katliamı, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikle yeniden gündeme ...
 
EDT, ilçe çocuklarını sevindirecek
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), “Benim Güzel Pabuçlarım” adlı çocuk oyununu ...
Dadaşlar ‘Kış Akşamları’nda buluştu
Bilecik'teki Erzurumlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince "Kış Akşamları" ...
Erzurum’un sosyal coğrafyası kitaplaştırıldı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva