ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
2 terörist teslim oldu
2 terörist teslim oldu
Polis bu oyuna dur dedi
Polis bu oyuna dur dedi
Erzurum bankacılıkta lider il
Erzurum bankacılıkta lider il
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
7 Ekim 2008 Salı - 02:13

Erzurumlu diş’ine bakmıyor

Erzurum’da en önemli sağlık sorunlarının başında, diş ve diş eti hastalıkları geliyor. Hayatı doğrudan tehdit etmediği için pek önemseyen diş ve diş eti hastalıklarının, zamanla sindirim sisteminin bozulmasına sebep olduğu öğrenildi.

Erzurumlu diş’ine bakmıyor

Erzurum Diş Hekimleri Odası Başkanı Alper Eminoğlu, ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalığın diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları olduğunu söyledi. Eminoğlu, diş eti hastalıklarının kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabildiğini kaydederek, diş sağlığının bozulmasının, vücuttaki diğer organları etkilediği gibi, dişlerin neredeyse bütün sistemlerini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Ağız ve diş sağlığınının hafife alınmaması gerektiğini belirten Diş Hekimi Alper Eminoğlu, bu konuda halkı bilinçlendirmek için bir dizi faaliyette bulunduklarını ifade etti. 

Eminoğlu “Bakımsızlığa bağlı olarak diş çürüklerinin oluşmasında üç temel etmen bulunmaktadır: duyarlı bir diş yüzeyi, mikroorganizmalar için elverişli yiyecek artıkları, bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığıdır. Besinler içinde diş çürümesine en çok neden olanlar karbonhidratlar, yani kabaca, şekerli gıdalardır” diye konuştu.

EMİNOĞLU, DİŞLERİN HANGİ HALLERDE ÇÜRÜDÜĞÜNÜ ANLATTI

Özellikle dişlerin iyi temizlenmedikleri zaman, üzerinde besin artıkları ve mikroplar biriktiğini dile getiren Eminoğlu, ağız içerisindeki bakterilerin yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışkan bir madde haline getirdiğini ve dişlerin üzerine yapışmasına neden olup plak oluşturduğunu anlattı. Eminoğlu, besinlerin tatlandırılması için kullanılan şekerli maddelerin içinde bulunan asitlerin de, dişlere zarar verdiğini, ancak bakterilerin kendilerinin de asit oluşturduklarını belirtti. 

Alper Eminoğlu, “Asitler, dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikçikler oluşturur. Bu delikler giderek genişler ve küçük oyuklar haline gelir. Diş minesinin erimesinden sonra çürük hızla ilerler, alttaki tabakada geniş ve derin bir oyuk meydana getirir. Diş çürüğü diş özüne doğru ilerledikçe dişler ağrımaya başlar. Çürük daha da ilerlerse diş özü bölgesinde ve çene kemiği içerisinde cerahat oluşmaya ve birikmeye başlar. Buna diş apsesi denir. Eğer diş hekimi tarafından daha başlangıcında tedavi edilmeyecek olursa, çürük diş için daha zor, karmaşık ve pahalı tedaviler gerekebilir. Diş plağı, diş etlerinin önemli hastalık nedenlerinden biridir. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek artıklarının çıkarılması dişlerin çürümesini, diş eti hastalıklarının oluşumunu ve ilerlemesini önler” şeklinde konuştu.

DİŞLERİ KORUYABİLMENİN YOLU DİŞLERİ DÜZGÜN FIRÇALAMA

Doğu Anadolu Bölgesi’nde diş ve diş eti hastalıklarının, hayatı doğrudan tehdit etmediği için ciddiye alınmadığına vurgu yapan Diş Hekimi Eminoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Diş çürüğü, diş eti hastalıkları, sinüzit, bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sorunları, ağız bakım yetersizliği ağız kokusuna neden olabilir. Bu hal, sosyal ilişkileri de etkiler. Bazı metabolizma hastalıkları da ağızda kendine özgü kokular yapabilir. Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır.”

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depresyon Antik Çağlardan Beri İnsanoğlunun Sorunu
Yüzyılın hastalığı olarak nitelendirilen depresyonun antik çağlardan beri ...
Organları 3 Kişiye Hayat Verdi
Ordu'da evde düşerek başını çarpan ve kaldırıldığı hastanede beyin ölümü ...
Hava Sıcaklığı Eksiye İniyor
Erzurum’da gece hava sıcaklıkları düşüşünü bu hafta da sürdürecek. Önümüzdeki ...
 
Erzurum Şehidine Ağlıyor
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na düzenlenen ...
Palandöken’e Yılın İkinci Karı da Yağdı
Erzurum'da etkili olan sağanak yağmurun ardından Palandöken Dağı'nın yüksek ...
Yaşlıları Bayramda Yalnız Bırakmayalım
SHÇEK'e ait huzurevindeki yaşlıların her türlü ihtiyaçlarının görevliler ...
 
İl Sağlık Müdürlüğünden Çağdaş Hizmet
Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan merkez laboratuarda, ...
Erzurum Şifa Turizmi Hazineleri Barındırıyor
Karasal iklimin hüküm sürdüğü Erzurum, sert kabuklu ve sert yapılı dağ ...
Havalar Soğudu, Gribe Dikkat
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, en sık görülen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva