ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Silah ve tarihi eser kaçakçılarına operasyon
Silah ve tarihi eser kaçakçılarına operasyon
5 ilde ‘Sibergöz-33’ operasyonu
5 ilde ‘Sibergöz-33’ operasyonu
Kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı
Kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı
ATAUNİ’de 4 bölüm daha akredite edildi
ATAUNİ’de 4 bölüm daha akredite edildi
HABERLER>EKONOMİ
7 Ağustos 2014 Perşembe - 06:25

Erzurumlu çok değişti…!

MAHMUT AKDAĞ-2000’li yıllarda kişi başına düşen gayrisafi milli gelirin bin 60 dolar olduğu Erzurum’da, 2000 sonrası yaşanan gelişmelerle kişi başına düşen GSYMH’nin yükselmesi, ilde yaşam şartlarını ve tercihlerini de değiştirdi.

Erzurumlu çok  değişti…!

2000’li yıllarda kişi başına düşen gayrisafi milli gelirin bin 60 dolar olduğu Erzurum’da, 2000 sonrası yaşanan gelişmelerle kişi başına düşen GSYMH’nin yükselmesi, ilde yaşam şartlarını ve tercihlerini de değiştirdi. Konut’tan ulaşıma, eğitimden sağlığa kadar  hızlı bir değişim süreci yaşayan ve refah düzeyi artan Erzurum halkı tatil tercihlerini de değiştirdi.

LÜKS KONUT TERCİHİ

2000’li yılların başına kadar  Yenişehir, Dadaşkent, Yıldızkent gibi toplu konut alanlarında 80 ile 110 metrekarelik konutlara yoğunlaşan Erzurumlu, bu dönemden sonra kullanım alanı 200 metrekareyi bile aşan lüks konutlara odaklandı. Lüks konut satışlarının patlama yaptığı kentte, evlerini büyüten halk, lüks eşya ve lüks otomobilleri tercih etmeye başladı.

OTOMOBİLLİ SAYISI

2000’li yıllara kadar yerli üretimi yapılan otomobillerin yoğunluklu olarak görüldüğü Erzurum trafiğinde, artık her türlü lüks yabancı marka otomobiller yer alıyor. Alfa Romeo’dan BMW’ye kadar fiyatları dudak uçuklatan otomobillerin hızla çoğaldığı kentte bin kişiye düşen araç sayısı 170’e ulaştı. Araç başına düşen kişi sayısı ise 6.6’ya indi.Otomoblli bulunmayan aile sayısının asgari düzeye indiği kentte, toplu ulaşım ikinci plana düştü.

KREDİ KULLANIMI

Refah düzeyinin artışı kentte kredi kullanımıda artırdı. Otomobil, konut kredilerinin yoğunluklu biçimde kullanıldığı ilde, yatırıma yönelik kredi kullanımı ise geriledi. Gündelik tüketim için kredi kullanımının arttığı 4 milyar TL’ye ulaştığı Erzurum’da, sofralara konulan yiyecekler de değişti. Civil peynir ve bulursa yağın olduğu kahvaltı sofraları bile lüks otellerin menüleriyle yarışır hale geldi.

TATİL TERCİHİ

Refah düzeyindeki yükseliş Erzurumluların tatil tercihlerini de etkiledi. 2000’li yıllara kadar tatil demenin köye, ya da bir akraba yanına gitmek olarak anlaşıldığı ilde, artık tatil yaz aylarında yazlıklarda sezonu geçirmek anlamına gelmeye başladı. Akraba yanında tatil geçirme alışkanlığı terkedilirken, Erzurumlular Yalova, Bursa, antalya, Aydın, Tekirdağ, izmir gibi illerde bulunan yazlıklarda tatil geçirmeye başladı.

ERZURUMLUNUN YAZLIĞI VAR

Eskiden yaşamı boyuncabir ev almak için didinen ve başını sokacak bir konutu hayal eden Erzurumlu, artık yazlık ev piyasasında, talep yoğunluğunu en fazla sergileyen şehir halkı durumunda. Geçmişte yazlık sahipleri yalnızca ticaretle uğraşan bir kesim iken, şimdi kamu çalışanlarının belirli bir kısmı da yazlık sahibi durumunda. Erzurum’da yazlığı bulunanların Türkiye’de ilgi odağı olan Antalya ve Aydın gibi illere yoğunlaşması da dikkat çekici boyutta.

HANEHALKI YURTİÇİ TURİZM

Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte, yurtiçinde ikamet eden 10 milyon 61 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,5 artarak 12 milyon 745 bin seyahat olarak gerçekleşti.

Seyahate çıkanlar, ortalama 258 TL harcadı.Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 96 milyon 699 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 7,6 gece, seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 258 TL oldu. Seyahate çıkanlar, 3 milyar 292 milyon 746 bin TL harcadı. Yerli turistlerin, yurtiçinde yaptıkları seyahat harcamaları 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 33,8 artarak 3 milyar 292 milyon 746 bin TL olarak gerçekleşti.

Seyahat harcamaları, kişisel veya paket tur harcamaları olarak yapıldı. Yurtiçi turizm harcamasının yüzde 96,8’ini (3 milyar 186 milyon 592 bin TL) kişisel, yüzde 3,2’sini (106 milyon 154 bin TL) ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Seyahate çıkış amacı olarak “yakınları ziyaret’’ yüzde 68,5 ile ilk sırada yer aldı Seyahate çıkış sebeplerinde ikinci sırada yüzde 13,2 ile “sağlık”, üçüncü sırada ise yüzde 9 ile “gezi, eğlence, tatil” amacıyla yapılan seyahatler yer aldı.

 

 
2 bin 500 karateci Erzurum’da buluşacak
 
Erzurum 7 ayda 600 bin yolcu ağırladı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Evren 7 Ağustos 2014 Perşembe 19:55

Bir arada icra müdürlüğündeki icralık dosya sayısını yayınlamıştınız çok iyi hatırlıyorum. Her 3 kişiden biri icralıktı. Nasıl kişi başına düşen gelir artmış anlamadım. Esnafa sorun bakalım artmış mı? Memura sorun bakalım ne kadar zamlanmış maaşı o süre zarında. Emekliyi demiyorum zaten Allah yardımcıları olsun. 2014'ün 2. dönem zamları verilmedi geçen ay. Zam var zam var deniliyor ama maaşlar yine aynı. Zamları sadece benzinde gıda da tüketimde görüyoruz. Allah yardımcısı Erzurumluların. Gerçekten memleket hiç bu kadar kan ağlamamıştı. Hem de iktidarın birinci geldiği il. Oyu verene mi alana mı hangisine yüklenicez onu da bilemiyoruz.

Yorumu oyla      9      4  
mehmet sürbahan 7 Ağustos 2014 Perşembe 17:12

bu dediğin şeyler erzurumda tuzu kuru yüzde beşlikbir kesim geriye kalan kan agğlıyor banka borçları milletin ocağını batırdı

Yorumu oyla      8      4  
kürşat yılmaz 7 Ağustos 2014 Perşembe 17:06

güzeel kardeşim çok güzel yazmışsında gelde bir bize sor mahaalle başından gez köyüne kadar millet kredi kartı borcundan inim inim inliyor 51 yaşına geldim Erzurumluyu bu kadar borçlu bukadar karamsar görmedim

Yorumu oyla      8      4  
çetin gaygılı 7 Ağustos 2014 Perşembe 10:22

sevgili kardeşim şimdi yazınızı okudum güzel yazmışsında fakat siz rezurumun yüzde otuzundan bahsetmişsiniz evt güzel giyerler güzel gezerler lüks otolara binerler tamam burda sana katılıyorum mahmut bey ama yüzde yetmişinden hiç haberiniz varmı GSMH lanının binaltmış dolar olduğunu yazmışsın hani nerde biz nerdeyiz kardeşim milletin yüzde otuzu çok güzel yaşıyor yüzde kırkıda eh geçiniyor işte diyer kalanıda sürünüyor ben 52 yaşındayım bu halkı bu kadar fon önlerinde kuyrukta görmemiştim canım kardeşim şimdi birde Suriyeliler ve Afganlılar var onlarda başka bir sorun yani eğer birmilyonluk bir şehirde 700 bini sürünüyorsa bu öyle fazla önemsenecek bir durum değildir buna bir önlem almak lazım ama herşeyide devletten mi beklemek lazım hayır buda yanlış imkanlar dahilinde hep birl,kte çalışp çare aranak lazım yoksa sizi eleştirmek anlamında bunu yazmadım çünki burda yaşıyorsak sıkıntılarımız aynı umarım beni anlar ve yayınlarsınız SAYGILARIMLA

Yorumu oyla      11      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Poyraz Malatya’da göreve başladı
Erzurum’dan Malatya Vergi Dairesi Başkanlığına atanan Yunus Poyraz, Büyükşehir ...
TÜFE’de yılın en’leri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum İstatistik Bölgesinde bu yılın yedi ayı içinde aylık ...
TÜHAD:‘Dolandırıcılara artık dur denilmeli ‘
Bazı şirket ve kişilerin dolandırıcılıkta sınır tanımadığını belirten ...
 
İşte Erzurum’un Temmuz TÜFE’si
Mahmut AKDAĞ-TÜİK Temmuz 2014 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik ...
Sosyal Güvenlikte temmuz rekoru
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da sosyal güvenlik kapsamında bulunan kişi sayısı ...
10 ilçede artış, 8 ilçede düşüş var
MAHMUT AKDAĞ-Vergi Dairesi Başkanlığı 2014 temmuz dönemi Erzurum faal ...
 
Tasarımda Erzurum'un rakibi yok
Mahmut AKDAĞ-Erzurum Endüstriyel tasarım başvuru ve tescilinde Doğu anadolu ...
Biçerdöverle hasat kontrolleri devam ediyor
Akar, il sınırları içerisinde hasat yapan biçerdöverlerin Bakanlığın ilgili ...
Erzurum’da Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi Başladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 'Tarım Bilgi Sistemi' içerisinde yer ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva