ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
HABERLER>EĞİTİM
30 Aralık 2009 Çarşamba - 04:32

Erzurum'un okur yazar profili

GHA/Erzurum’un Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde yaşayan bayan nüfusun 17 bin 193 kişilik kısmının, okuma-yazma bilmediği öğrenildi.

Erzurum un okur yazar profili

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Alperen Kayserili, “Erzurum’un Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde toplam 54 bin 536 bayan, hiçbir eğitim kurumuna kayıt yaptırmamış.” dedi.
//OKUMA YAZMA ORANI
Söz konusu ilçelerde okuma-yazmayı hiç bilmeyenlerin toplamının 17 bin 193 kişi olduğunu vurgulayan Kayserili, 2008 yılına ait Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, “Bu ilçelerimizde herhangi bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmayıp, kendi imkanlarıyla okuma yazma öğrenen bayanların sayısı, 37 bin 343 olarak tespit edildi. Hali hazırda hiç okula gitmemiş olanları da bu rakama ekleyince, okul sırasına hayatı boyunca oturmamış olan bayanların toplamı, karşımıza 54 bin 536 kişi olarak çıkıyor.” diye konuştu. İlkokul veya ilköğretim mezunu nüfusun değerlendirilmesi halinde de, farklı bir sonucun ortaya çıkmadığını kaydeden Kayserili, “İlkokul veya ilköğretim mezunu nüfusu değerlendirdiğimizde ise, 41 bin 472 kadının ilkokul mezunu, 21 bin 122 kadının da ilköğretim mezunu olduğunu görmekteyiz. Lise mezunu kadınların sayısı ise, 23 bin 608 olarak karşımıza çıkıyor. Bütün bu rakamlar bize gösteriyor ki, nüfusun büyük bir çoğunluğu üniversite sıralarına hiç oturmamış ve üniversitesi eğitimi almamış.” diye konuştu.
//YÜKSEK TAHSİL
Araştırma Görevlisi Alperen Kayserili, Erzurum şehir merkezinde yaşayan kadınların üniversite mezunları düzeyindeki verilere de değindi. Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde, 6 bin 884 kadının üniversite mezunu olarak kayıtlara geçtiğini belirten Kayserili, “Yüksek lisans ve doktora mezunu kadınların sayısını incelediğimizde, 462 yüksek lisans, 218 doktora mezunu ortaya çıkıyor.” dedi.  
Bu nüfusun büyük bir bölümünün, Yakutiye ilçesi sınırlarında kalan ve büyük bir bölümünü üniversite lojmanlarının oluşturduğu Atatürk Mahallesi’nde ikamet ettiğine vurgu yapan Kayserili, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde ise, durumun çok daha vahim sonuçlar içerdiğini ifade etti.
//TÜİK VERİLERİ
TÜİK verilerinin, Erzurum için korkunç bir gerçeği gözler önüne serdiğini dile getiren Kayserili, “Özellikle 0 ve 6 yaş grubunun dahil edilmemesine rağmen okuma-yazma bilmeyen nüfusun bu kadar yüksek rakamlarda karşımıza çıkması oldukça düşündürücüdür. Bunun sebepleri arasında, aile baskısının yüksek oranda hissedildiği bir gerçektir. Ayrıca yeni idari düzenleme ile birlikte çevre köylerin şehir nüfusuna dahil edilmesi de, bu rakamların bu şekilde görünmesinin önemli faktörleri arasındadır.” şeklinde konuştu. 
//EĞİTİMLİ KADIN SAYISI
Erzurum’da üniversite mezunu ve lisansüstü mezunu kadınların sayısının son derece düşük olmasının, ürkütücü bir diğer durum olduğunu belirten Araştırma Görevlisi Alperen Kayserili, “Çünkü eğitimli kadın nüfusun sayısı artarsa, toplumda eğitimli nüfusun artacağı bilimsel bir gerçekliktir. Eğitimli kadın nüfus, aşırı sayıda çocuk doğurmayacaktır ve doğurduğu çocukları da bilinçli bir şekilde eğitim vererek yetiştirecektir. Bunun sonucunda da, zincirleme bir şekilde toplumdaki eğitimli nüfus sayısı artacak ve hem toplumun, hem de ülkenin kalkınması yönünde böylece önemli bir adım atılmış olunacaktır.” dedi.  
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Mart 2012 Perşembe 14:16

okuyan ve yorumlarını bizimle paylaşan duyarlı insanlara teşekkür ediyorum...KARAHAN KARALI...

Yorumu oyla      6      4  
24 Eylül 2011 Cumartesi 16:12

insana insan vasfı yüklemek ve kendi degerini,ülkesinin degerini fark etmesi adına yapılacak en büyük yardım egitimdir.sayının önemi yok bir kişinin bile egitim ve ögretim den geri kalması bu ülkenin kaybıdır.başarılarınızın devamını diliyorum Alperen bey....

Yorumu oyla      6      4  
ASYA K. 20 Nisan 2011 Çarşamba 00:17

Allah'ım hiç bir kulunu çaresiz koymasın hayatımızdaki en kötü acı buymuş...eğitimsizlikte bazı bölgelerimizde böyle acı verecek düzeyde çaresizliği yaşayanlarda...tek çözüm aslında biziz..insanların isteyince yapamayacağı yoktur...bir birimize destek olmalıyız herşekilde insanlara insan olduğu için değer verip birlik ve beraberlik içinde olmalıyız...belkide gönderdiğimiz küçük bir msjla aradığımız bir tlfnla kaç tane kişiye ufakta olsa yardımlarımız dokunuyordur..eğitim gönüllüleriyle birlikte olalım...küçükte olsa arayıp bir msj atalım....çalışmalarının devamını diliyorum ALPEREN Bey.

Yorumu oyla      6      4  
13 Nisan 2011 Çarşamba 19:18

Dünyada her insanın okuyup öğretimden ziyade güzel bir eğitim alarak insanlara herşeyden önce insan olduğu için değer verip nasıl davranması gerektiğini bilen kültür seviyesi yüksek öz güveni olan bir birey yetişmelidir.Her ne şartlarda olursa olsun azimli ve kararlı cinsiyet farketmeden her vatandaşımızın okur yazar olması dileğiyle...Çalışmalarınızın devamını diliyorum...

Yorumu oyla      6      4  
dadaş feyzi 12 Şubat 2011 Cumartesi 09:35

okuyup baban gibi olacaklarsa hiç okumasınlar daha iyi

Yorumu oyla      6      5  
Araştırmacı 30 Aralık 2009 Çarşamba 22:19

Yapılan araştırma TÜİK internet sayfasına girerek masa başında kurgulandı. Tüik verileri ADNKS de öncelik nüfus tesbitine dayalı yapıldı. Anketörler vasıtasıyla 2007 de bu veriler sisteme aktarıldı. Yani kısaca sadece nüfus verileri gerçeğe yakın. O da her yıl nüfus idarelerinin kayıtlarıyla güncelleniyor adrese dayalı olarak. TÜİK de o verileri yıl sonu açıklıyor. 2010 ilk ayında Erzrum verileri açıklanacak. O nedenle veriler alandaki gerçeğe uygun değil. Sanırım o ilçelerin yetkilileri açıklama yaparlar. Bilimsel araştırma bilimsel ölçütlere dayalı objektif çıktıları ortaya koymaktır. Bna göre açılama olsun diye yapılmış bir durum.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel İstiklal’den kitap bağış kampanyası
Özel istiklal Eğitim Kurumları öğrencileri kitap bağış kampanyası düzenledi.
"Eğitim kalkınmanın anahtarı"
CİHAN/Ulusal bilim olimpiyatlarında bir altın ve bir gümüş madalya almaya ...
Azeri Profesörün şiddet tepkisi
AYHAN TÜRKEZ (İHA) - Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ...
 
'Babamla Okulumda Kahvaltı'
ERZURUM(CİHAN)- Erzurum Aziziye Eğitim Kurumları, iş ve okul yoğunluğu ...
Burs ve kredi evrakı için ek süre
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan (YURTKUR) burs ve kredi almaya ...
İmamlardan örnek girişim
CİHAN/Erzurum Palandöken Müftülüğü bünyesinde görevli imam hatipler kız ...
 
Final’den örnek girişim
İHA/ Final Dergisi Dershanesi SBS şubesinin kitap bağış faaliyetleri devam ediyor.
Horasan’da kişisel gelişim semineri
ERZURUM(CİHAN)- Kişisel gelişim ve motivasyon üzerine seminer veren Ziya ...
Dost El’e belediye desteği
ERZURUM(CİHAN)- Erzurum Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, okuma ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva